Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Ads

Γυναίκα Είδωλο (ΕΡΤ 2, 22.00)
Βιογραφικό δράμα, αμερικανικής παραγωγής 2006

image

Η ταινία αφηγείται την ταραχώδη αληθινή ιστορία για την άνοδο και την πτώση της Έντι Σέτζγουικ, μούσας του Άντι Γουόρχολ. Από φοιτήτρια καλών τεχνών, η Έντι έγινε η μούσα του Άντι Γουόρχολ και βρέθηκε στο επίκεντρο της μητροπολιτικής Ν. Υόρκης και ολόκληρου του κόσμου. Όμως το τίμημα που πλήρωσε για το ταξίδι της στην απόλυτη δόξα ήταν βαρύ. Μέσα στο στούντιο του Γουόρχολ, το διάσημο «εργοστάσιο», και τον κόσμο της ποπ κουλτούρας, έζησε τα πάντα. Εκεί, η τέχνη, ο κινηματογράφος, η μόδα, η φήμη, ο έρωτας, το σεξ, τα ναρκωτικά και η αυτοκαταστροφή, γίνονται ένα.

  • Σκηνοθεσία: Τζορτζ Χικενλούπερ
  • Πρωταγωνιστούν: Σιένα Μίλερ, Γκάι Πιρς, Χέιντεν Κρίστενσεν, Τζίμι Φάλον

Η ταινία είναι διαθέσιμη και στο ERTFLIX.

Νερούδα (Cosmote TV, 22.00)
Βιογραφικό δράμα, συμπαραγωγής Χιλής – Αργεντινής – Γαλλίας 2016

Ads

image

Το 1948, στη Χιλή του Ψυχρού Πολέμου, η κυβέρνηση του Γκαμπριέλ Γκονζάλες Βιδέλα θέτει το κομμουνιστικό κόμμα της χώρας εκτός νόμου και ο επιθεωρητής Όσκαρ Περουσονό αναλαμβάνει να συλλάβει τον γερουσιαστή και νομπελίστα ποιητή Πάμπλο Νερούδα, ο οποίος διώκεται λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων. Η αποστολή του, όμως, θα αποδειχτεί δύσκολη καθώς ο ποιητής «παίζει» μαζί του, αφήνοντας προσχεδιασμένα στοιχεία, κάνοντας πιο έντονο και επικίνδυνο το παιχνίδι γάτας-ποντικού.

Ο Νερούδα προσπαθεί να διαφύγει από τη χώρα, με την γυναίκα του, τη ζωγράφο Ντέλια Ντελ Καρίλ, αλλά αναγκάζονται να κρυφτούν. Εμπνευσμένος από τα γεγονότα της νέας του ζωής, ως φυγάς, γράφει την επική ποιητική συλλογή του «Canto General», ενώ στην Ευρώπη ο θρύλος του κυνηγημένου από την αστυνομία ποιητή μεγαλώνει, και οι καλλιτέχνες με επικεφαλής τον Πάμπλο Πικάσο κραυγάζουν για την ελευθερία του. Σε αυτή την ιστορία του διωκόμενου ποιητή και του αδιάλλακτου αντιπάλου του, ο Νερούδα γίνεται τόσο ένα σύμβολο για την ελευθερία, όσο και θρύλος της λογοτεχνίας.

  • Σκηνοθεσία: Πάμπλο Λαραΐν
  • Σενάριο: Γκιγέρμο Καλντερόν
  • Πρωταγωνιστούν: Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Λουίς Νιέκο, Μερσέντες Μοράν

Gran Torino (Alpha, 23.00)
Δραματική ταινία, αμερικανικής παραγωγής 2008

image

Ο σκληρός βετεράνος του πολέμου της Κορέας, εργάτης αυτοκινητοβιομηχανίας επί 50 χρόνια, χήρος και αποξενωμένος από τα παιδιά του, Γουόλτ Κοβάλσκι, βλέπει τη γειτονιά του να κατακλύζεται από μετανάστες της Νοτιοανατολικής Ασίας και δυσανασχετεί, καθώς απεχθάνεται ιδιαίτερα τους Χμονγκ που κάποτε πολέμησε υπερασπιζόμενος την πατρίδα του.  Όταν όμως θα μπει στη ζωή του ο έφηβος Χμονγκ γείτονάς του, Τάο, ο οποίος, για να ενηλικιωθεί στα μάτια της συμμορίας που τον εξαναγκάζει να γίνει μέλος της, προσπαθεί να κλέψει το αγαπημένο αυτοκίνητό του, μία λαμπερή Ford Gran Torino του 1972, ο Κοβάλσκι θα βρεθεί αντιμέτωπος με όλες τις προκαταλήψεις του και τις αλήθειες σχετικά με τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας ενώ θα αναλάβει μια απροσδόκητη για αυτόν αποστολή.
Με τον, για άλλη μία φορά, συγκινητικό και οξυδερκή Κλιντ Ίστγουντ μπροστά και πίσω απ’ την κάμερα. Την εξαιρετική μουσική της ταινίας υπογράφουν ο Κάιλ Ίνστγουντ (γιος του σκηνοθέτη) και ο Μάικλ Στίβενς.

  • Σκηνοθεσία: Κλιντ Ίστγουντ
  • Πρωταγωνιστούν:  Κλιντ Ίστγουντ, Μπι Βανγκ, Άνεϊ Χερ, Κρίστοφερ Κάρλεϊ, Τσεραλαντίν Χιουζ, Μπράιαν Χέιλι

Η Ιστορία του Γκέμεκερ (ΕΡΤ 3, 23.00)
Δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, 34΄, παραγωγής Ολλανδίας 2020

image

Το 1948, ο Άλμπερτ Γκέμεκερ, διοικητής του ολλανδικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Βέστερμπορκ, βρίσκεται σε μία αίθουσα ανακρίσεων απέναντι σε έναν άνδρα που δεν γνωρίζει. Σύντομα αποκαλύπτεται πως αυτός που ανακρίνει τον Γκέμεκερ έχει προσωπικούς λόγους να τον αναγκάσει να ομολογήσει για το εγκληματικό παρελθόν του και τη μεταφορά 80.000 Εβραίων σε στρατόπεδα εξόντωσης.

Η ταινία, η οποία παρουσιάζει σπάνιο, αποκατεστημένο, υλικό από μία μεταφορά η οποία μαγνητοσκοπήθηκε κρυφά κατά τη διάρκεια μίας ταινίας προώθησης για τη ζωή στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Βέστερμπορκ, απεικονίζει μία δραματική αναβίωση της ανάκρισης του Γερμανού αξιωματικού των Ες-Ες Άλμπερτ Γκέμεκερ από τον επιζώντα του στρατοπέδου Μορίς Φράνκενχαους. Η ανάκριση πραγματοποιήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο Γκέμεκερ περίμενε τη δίκη και την ποινή του. Καθ’ όλη τη διάρκειά της ο πρώην διοικητής του στρατοπέδου Βέστερμπορκ επέμενε πως δεν γνώριζε τι περίμενε τους Εβραίους και πως εκείνος απλώς εκτελούσε εντολές.

  • Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Σίνκελ

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη για 14 μέρες στο ERTFLIX

Έρωτας στη Σιβηρία (Star, 23:40 )
Περιπέτεια, αμερικανικής παραγωγής 2018

image

Ο Λούκας, ένας Αμερικανός έμπορος πολύτιμων λίθων ταξιδεύει στη Ρωσία για μία πολύ σημαντική πώληση δώδεκα σπάνιων μπλε διαμαντιών. Χάνει όμως τα ίχνη του συνεργάτη του και καθώς η συμφωνία που έχει κλείσει αρχίζει να καταρρέει, απειλούμενος από τους επίμονους αγοραστές φτάνει ως τη Σιβηρία για να τον αναζητήσει. Στη μικρή πόλη που καταφεύγει γνωρίζει και ερωτεύεται παράφορα την Κάτια, μία Ρωσίδα ιδιοκτήτρια καφέ, με την οποία θα βρεθούν αντιμέτωποι με οριακές καταστάσεις. 

  • Σκηνοθεσία: Μάθιου Ρος
  • Πρωταγωνιστούν: Κιάνου ριβς, Άνα Ουλάρου, Πάσα Ντ. Λιχνίκοφ, Βερόνικα Φέρες, Μόλι Ρίνγκγουολντ, Γιουτζίν Λιπίνσκι, Ντμίτρι Τσεποβέτσκι, Τζέιμς Γκρέισι