Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Ads

Μια μέρα για όλο τον κόσμο: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (ΕΡΤ2, 20.00)
Ντοκιμαντέρ, ελληνικής παραγωγής 2020

Το δεύτερο επεισόδιο για την Ημέρα της Γυναίκας, στη σειρά ντοκιμαντέρ με το γενικό τίτλο «Μια μέρα για όλο τον κόσμο» που σκηνοθετεί η Μαριάννα Οικονόμου, έρχεται να αναδείξει τους υγιείς κοινωνικούς αγώνες γυναικών που διεκδικούν την ισοτιμία, τη χειραφέτηση, το σεβασμό. Ενταγμένες σε ένα ανδροκρατούμενο, άκρως σεξιστικό πλαίσιο, αποφασίζουν να χαράξουν μία διαδρομή ζωής, μέσα από την οποία όχι μόνο θα εξελιχθούν οι ίδιες και θα σταθούν στα πόδια τους με τις δικές τους δυνάμεις, αλλά θα καταστούν παράδειγμα και για όλες τις υπόλοιπες.
image
Στο ξεκίνημα κάθε σχολικής χρονιάς, η Μαρία έκλαιγε. Μέχρι που έγινε 15 χρονών η κόρη της και την παρότρυνε να πάει μαζί της στο σχολείο – όταν ήταν σε αυτήν την ηλικία η ίδια, ο αυστηρός πατέρας της την υποχρέωσε να «νοικοκυρευτεί», εγκαταλείποντας τη μαθητική ζωή. Το απωθημένο έγινε δύναμη. Τελείωσε το σχολείο, πέρασε στο πανεπιστήμιο, ασχολήθηκε με τα κοινά, έγινε επιχειρηματίας. Αυτονομήθηκε. Η ζωή της βρήκε επιτέλους νόημα. Το «κλειδί» της μόρφωσης, άνοιξε πολλές πόρτες και στην εξαιρετικά επιτυχημένη σήμερα δικηγόρο, Μίνα. «Η μόνη ελευθερία είναι στα γράμματα», έλεγε στην ίδια και στην αδελφή της η μάνα τους όταν ήταν παιδιά, κι ας μην είχε η ίδια μορφωθεί.
Μέσα από μία διαδρομή με πολλούς σκοπέλους, η Μίνα κατάφερε να υπερνικήσει την αμφισβήτηση των ανδρών συναδέλφων της και να οικοδομήσει μία καριέρα που θα ζήλευαν πολλοί. «Όταν φθάνεις σε ένα σημείο, στέλνεις το ασανσέρ κάτω και δίνεις στις φωνές των καταπιεσμένων τον χώρο που τους αναλογεί, δίνεις το χέρι σου να βοηθήσεις τις αδελφές σου. Κι αν δεν το κάνεις, σε τίποτα δεν συνεισέφερε η πορεία σου στη κοινωνία, είσαι μηδενικής αξίας για τους άλλους», είναι το μότο της Μίνας.

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο: Μαριάννα Οικονόμου
  • Έρευνα: Γεωργία Σαλαμπάση
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Μισουρίδης

Το ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο στο ERTFLIX

Ads

Η Ιστορία της Nahid (Cosmote TV, 20.10)
Δραματική ταινία, ιρανικής παραγωγής 2015
image
Η Ναχίντ (την υποδύεται η Σαρέχ Μπαγιάτ, η οποία πρωταγωνιστούσε στην ιρανική ταινία «Ένας Χωρισμός» του Ασγκάρ Φαραντί), είναι μία νεαρή διαζευγμένη γυναίκα, μητέρα ενός αγοριού, του Αμίρ Ρεζά, με τον οποίο ζει σε μια μικρή πόλη στο Ιράν. Σύμφωνα με τους ιρανικούς νόμους σε περίπτωση διαζυγίου την επιμέλεια του παιδιού έχει ο πατέρας. Στην περίπτωση της Ναχίντ, της την παραχώρησε, με τον όρο ότι δεν θα ξαναπαντρευτεί. Όταν ερωτεύεται έναν άνδρα που θέλει να την παντρευτεί, προσπαθεί να διατηρήσει την κηδεμονία του παιδιού της, αλλά και εκείνον που αγαπά, και αναγκάζεται να σκεφτεί ως διέξοδο τον προσωρινό γάμο, που το πιστοποιητικό του ανανεώνεται κάθε μήνα. Παρά το γεγονός ότι η πράξη αυτή είναι νόμιμη, δεν έχει την αποδοχή της αυστηρής και συντηρητικής κοινωνίας που ζει. 

Η ταινία απέσπασε το Ειδικό Βραβείο Ελπιδοφόρου Μέλλοντος στο Φεστιβάλ Καννών το 2015.

  • Σκηνοθεσία: Ίντα Παναχαντέ
  • Σενάριο: Ιντα Παναχαντέ, Αρσαλάν Αμιρί
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μορτέζα Γκαϊντί
  • Μοντάζ: Αρσαλάν Αμιρί
  • Μουσική: Ματζίντ Πουστί
  • Πρωταγωνιστούν: Σαρέχ Μπαγιάτ, Πετζμάν Μπαζεγκί, Ναβίντ Μοχάμαντ Ζαντέχ

Επιχείρηση: Φινάλε (Open, 21.00)
Δραματική ταινία, αμερικανικής παραγωγής 2018

Δεκαπέντε χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η μυστική υπηρεσία του Ισραήλ, πληροφορείται ότι ο Άντολφ Άιχμαν, γνωστός εγκληματίας πολέμου και ένας από τους εμπνευστές του Ολοκαυτώματος ο οποίος θεωρούνταν μέχρι τώρα νεκρός, ζει στην Αργεντινή με το όνομα Κλέμεντ. Η μυστική επιχείρηση που θα στήσουν οι πράκτορες της Μοσάντ έχει σκοπό να τον φέρουν ενώπιον της Δικαιοσύνης στο Ισραήλ.
image
Η ταινία, βασισμένη σε ιστορικά γεγονότα, με πρωταγωνιστές τον βραβευμένο με Όσκαρ Μπεν Κίνγκσλι («Γκάντι», «Η Λίστα του Σίντλερ») και τον βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα Όσκαρ Άιζακ («Star Wars: Οι Τελευταίοι Jedi», «Από Μηχανής»), αφηγείται το χρονικό της σύλληψης τον Μάιο του 1960 του Άντολφ Άιχμαν, αρχιτέκτονα του σχεδίου «Τελική Λύση» που οδήγησε στο Ολοκαύτωμα.

Μετά από πέντε χρόνια όπου ήταν κρυμμένος με ψευδώνυμα σε Γερμανία και Ιταλία ο Άιχμαν κατάφερε να διαφύγει στην Αργεντινή. Πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ τον εντόπισαν το 1959 και κατάφεραν να τον φυγαδεύσουν μερικούς μήνες αργότερα στο Ισραήλ, προκειμένου να δικαστεί εκεί για τα εγκλήματά του, χωρίς ωστόσο να γίνουν αντιληπτοί από τις αρχές της Αργεντινής, κάτι που θα οδηγούσε σε διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες.

  • Σκηνοθεσία: Κρις Βάις
  • Σενάριο: Μάθιου Όρτον
  • Πρωταγωνιστούν: Όσκαρ Άιζακ, Μπεν Κίνγκσλεϊ, Μέλανι Λόρεντ, Νικ Κρολ, Λιόρ Ραζ

Κυρία Σλόαν (ΕΡΤ 2, 22.00)
Πολιτικό δράμα, συμπαραγωγής Γαλλίας – ΗΠΑ 2016

Η Ελίζαμπεθ Σλόαν, μια πανέξυπνη, δραστήρια και επιτυχημένη υπεύθυνη πολιτικής στρατηγικής, βρίσκεται στα υψηλά κλιμάκια των πολιτικών λόμπι της Ουάσιγκτον. Είναι περιζήτητη όχι μόνο για την ευφυΐα της αλλά και για το απαράμιλλο ταλέντο της και την επιθυμία της να κερδίζει με κάθε κόστος.
image
Ωστόσο, η κυρία Σλόαν θα αρχίσει να βλέπει τον κόσμο με διαφορετικό μάτι, όταν έρχεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας της: αρνείται να αναλάβει έναν πελάτη που θέλει να προωθήσει το lobbying των όπλων και αποφασίζει να υποστηρίξει τον πολιτικό αγώνα για την υπερψήφιση ενός νομοσχεδίου για τον έλεγχο της οπλοκατοχής στην Αμερική, απόφαση που τη φέρνει απέναντι στην εταιρεία για την οποία εργαζόταν αλλά και στους περισσότερους Γερουσιαστές.
Οπλισμένη με τις περίφημες ικανότητές της και μία τεράστια θέληση να βγει νικήτρια, θέτει σε κίνδυνο μαζί και την καριέρα της και τους δικούς της ανθρώπους.

Η ταινία του Τζον Μάντεν («Ερωτευμένος Σαίξπηρ», «Εξωτικό Ξενοδοχείο Μάριγκολντ») ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την Τζέσικα Τσάστεϊν («Στα Χρόνια της Βίας», «Το Δέντρο της Ζωής»), η οποία επιβεβαιώνει και εδώ ότι είναι αναμφίβολα μία από τις σπουδαιότερες ερμηνεύτριες της εποχής μας.

  • Σκηνοθεσία: Τζον Μάντεν
  • Σενάριο: Τζόναθαν Περέρα
  • Διεύθυνση φωτογραφίας: Σεμπάστιαν Μπλένκοφ
  • Μοντάζ: Αλεξάντερ Μπέρνερ
  • Μουσική: Μαξ Ρίχτερ
  • Πρωταγωνιστούν: Τζέσικα Τσάστεϊν, Μαρκ Στρονγκ, Γκούγκου Μπάθα-Ρο, Τζον Λίθγκοου, Μάικλ Στούλμπαργκ, Σαμ Γουότερστον

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη για 7 μέρες στο ERTFLIX.