Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Ads

Παρόντες  (parontes.imedd.org, 21.00)
Ντοκιμαντέρ, ελληνικής παραγωγής 2021

image

Η νέα ταινία του διακεκριμένου δημιουργού και δημοσιογράφου Γιώργου Αυγερόπουλου γυρίστηκε κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και εξετάζει την εξέλιξη και τη διαχείριση της πανδημίας καθώς και τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα των πληττόμενων πολιτών.

Ads

Πριν προλάβει να επουλώσει τις πληγές της δεκαετούς οικονομικής τραγωδίας, η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση της πρόσφατης ιστορίας. Με φόντο το διαλυμένο δημόσιο σύστημα υγείας, οι επιφανείς πρωταγωνιστές της διαχείρισης της πανδημίας μπλέκονται με τις ιστορίες των αφανών ηρώων της. Πολιτικές αποφάσεις και παρασκηνιακοί χειρισμοί μπαίνουν στο μικροσκόπιο και αντιπαρατίθενται με τις μάχες όσων σηκώνουν καθημερινά το βάρος των επιπτώσεων της νέας κρίσης.
Ο Γιώργος Αυγερόπουλος, παρατηρώντας για έναν χρόνο την εμπειρία της πατρίδας του, αναδεικνύει μια οικουμενική πραγματικότητα, θέτοντας κρίσιμα ερωτήματα για τη νέα μετα-Covid εποχή που βρίσκεται ήδη εδώ.

Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται διαδικτυακά, και δωρεάν για όλους, από σήμερα Παρασκευή στις 21:00 και για μία εβδομάδα, με τρεις προβολές κάθε μέρα, στο σύνδεσμο parontes.imedd.org . Ώρες προβολών: Δευτέρα έως Παρασκευή 19:00, 21:00, 23:00  – Σάββατο και Κυριακή στις 17:00, 20:00, 23:00.

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο: Γιώργος Αυγερόπουλος
  • Παραγωγοί: Αναστασία Σκουμπρή, Γιώργος Αυγερόπουλος
  • Μουσική: Γιάννης Παξεβάνης
  • Μοντάζ: Βασίλης Τσουκαλάς, Κώστας Χριστακόπουλος
  • Έρευνα: Γιώργος Αυγερόπουλος, Φένια Χαλά, Αλεξία Τσαγκάρη, Θοδωρής Χονδρόγιαννος, Φοίβη Φρονίστα, Κώστας Κουκουμάκας, Έλενα Αποστολίδου, Μαριάννα Κακαουνάκη, Χριστίνα Χάσου
  • Εικόνα: Γιάννης Αυγερόπουλος, Θεόφιλος Δαδης, Κωστής Νικολόπουλος, Γιώργος Μουτάφης , Γιάννης Χλεμπάκος, Γιάννης Κολεσίδης, Γιώργος Σανταμούρης, Δημήτρης Κώτσου, Σοφία Εξάρχου, Γιώργος Ηλιόπουλος, Αλεξία Τσαγκάρη, Φοίβη Φρονίστα, Φάνης Καραγιώργος, Γιάννης Ντρενογιάννης, Γιώργος Αυγερόπουλος, Νίκος Φώσκολος, Simon Keating

ΠΑΡΟΝΤΕΣ – Trailer (2’11”) from Small Planet Productions on Vimeo.

Ο Κλέψας του Κλέψαντος (Βουλή Τηλεόραση, 22.00)
Κωμωδία, ιταλικής παραγωγής 1958

image

Μια συμμορία αποτυχημένων μικροαπατεώνων που δρα στα λαϊκά περίχωρα της Ρώμης προετοιμάζεται για ένα μεγάλο κόλπο, τη ληστεία ενός ενεχυροδανειστηρίου, με σκοπό να πιάσουν την καλή, όμως τίποτα από όσα σχεδιάζουν δεν θα πάει καλά.

Η διαχρονική και απολαυστική ταινία που έκανε διάσημο τον Μάριο Μονιτσέλι (1915-2010), δημιουργό μεταξύ άλλων των «Οι Γενναίοι του Μπρανκαλεόνε» (1966) και «Οι Εντιμότατοι Φίλοι μου» (1975), και σκιαγραφεί το πορτρέτο μιας ολόκληρης χώρας στα τέλη της δεκαετίας του ΄50, ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

  • Σκηνοθεσία: Μάριο Μονιτσέλι
  • Σενάριο: Μάριο Μονιτσέλι, Σούσο Τσέκι Ντ’Αμίκο, Φούριο Σκαρπέλι, Αγκενόρε Ινγκρότσι
  • Φωτογραφία: Τζιάνι Ντι Βενάντσο
  • Μοντάζ: Αντριάνα Νοβέλι
  • Μουσική: Πιέρο Ουμιλιάνι
  • Πρωταγωνιστούν: Βιτόριο Γκάσμαν, Κλαούντια Καρντινάλε, Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Τοτό, Ρενάτο Σαλβατόρι

Πορτογαλία (ΕΡΤ 3, 22.00)
Δραματική ταινία, εσθονικής παραγωγής 2018

image

Η Καρίνα και ο Μάρτιν έχουν μία υπέροχη σχέση, η καθημερινότητα τους κυλά ομαλά με έναν αβίαστο τρόπο και μοιάζει ότι τίποτα δεν μπορεί να την διαταράξει. Εκτός από τη συνήθεια. Και την ψυχή που λαχταρά το άλλο, το διαφορετικό, το αναπάντεχο. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που τους προκαλεί να θέσουν κάποια στιγμή ο ένας στον άλλον το ερώτημα: τελικά έρχονται όλα όπως τα περιμένεις στη ζωή;

Η ταινία, η οποία είναι το ντεμπούτο του φημισμένο Εσθονού ηθοποιού και θεατρικού σκηνοθέτη, θα είναι διαθέσιμη στο ERTFLIX για 14 μέρες.

  • Σκηνοθεσία: Λάουρι Λάγκλε
  • Πρωταγωνιστούν: Μιρτέλ Πολ, Μάργκους Πράντζελ, Τζάρμο Ρέχα

“Portugal” (2018) trailer ENG subtitles from Allfilm on Vimeo.

Το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε (Open, 23.30)
Ταινία μυστηρίου, αμερικανικής παραγωγής 2014

image

Στην πέμπτη επέτειο του γάμου τους, ο Νικ Ντιούν δηλώνει στην αστυνομία ότι η γυναίκα του, Έιμι, έχει εξαφανιστεί. Η μυστηριώδης εξαφάνισή της έχει ισχυρή κάλυψη από τον τύπο καθώς η Έιμι ήταν η έμπνευση των γνωστών παιδικών βιβλίων «Amazing Amy» που έγραψαν οι γονείς της. Υπό την πίεση των αστυνομικών αρχών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, το πορτραίτο του Νικ ως ευτυχισμένου άντρα αλλά και της σχέσης του ζευγαριού ως ευτυχισμένου αρχίζει να καταρρέει. Σύντομα, τα στοιχεία που βγαίνουν στην επιφάνεια τον μετατρέπουν σε βασικό ύποπτο για τη δολοφονία της, ενώ η παράξενη συμπεριφορά του ερμηνεύεται από τα μίντια ως ψυχοπαθολογική.

Ο σκηνοθέτης των «Fight Club», «Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον», «Social Network», «Το Κορίτσι με το Τατουάζ», μεταφέρει στο σινεμά το ομότιτλο αστυνομικό μπεστ σέλερ της Γκίλιαν Φλιν και το σενάριο της ταινίας, αλλαγμένο για την κινηματογραφική του εκδοχή, υπογράφει η ίδια η συγγραφέας.

Η ταινία έλαβε τέσσερις υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα, μεταξύ των οποίων για Καλύτερη Σκηνοθεσία και Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της Ρόζαμουντ Πάικ η οποία επίσης έλαβε υποψηφιότητα για BAFTA Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας και για Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου.

  • Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Φίντσερ
  • Σενάριο: Γκίλιαν Φλιν
  • Πρωταγωνιστούν: Μπεν Άφλεκ, Ρόζαμουντ Πάικ, Νιλ Πάτρικ Χάρις, Τάιλερ Πέρι