Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Ads

Κλίβελαντ εναντίον Γουόλ Στρίτ (Ταινιοθήκη της Ελλάδος)

Ντοκιμαντέρ, ελβετικής παραγωγής 2010, του Ζαν Στεφάν Μπρον.

Στις 11 Ιανουαρίου του 2008 ο δικηγόρος Τζος Κοέν και η ομάδα του, που έχουν προσληφθεί από το Δήμο του Κλίβελαντ, κατέθεσαν αγωγή εναντίον 21 τραπεζών, τις οποίες καθιστούσαν υπόλογες για την εικόνα της ερειπωμένης πόλης από το κύμα κατασχέσεων που σημειώθηκαν στο Κλίβελαντ. Οι τραπεζίτες στην Γουολ Στριτ χρησιμοποίησαν κάθε μέσο προκειμένου ώστε να αποφύγουν να πάνε στο δικαστήριο.

Ads

image

Η ταινία διηγείται την ιστορία αυτής της δίκης και αποκαλύπτει, μέσα από μια ανθρωποκεντρική ματιά, τους μηχανισμούς γύρω από τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και το σύστημα που κλόνισε την παγκόσμια οικονομία.

Για την ταινία του «Κλίβελαντ εναντίον Γουόλ Στρητ», η οποία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών και προτάθηκε για βραβείο César, ο  Ζαν-Στεφάν Μπρον, τιμήθηκε για δεύτερη φορά με το βραβείο Quartz Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Swiss Film Award.

Το ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο έως την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου στην ψηφιακή πλατφόρμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος καθώς παρουσιάζεται στο πλαίσιο του αφιερώματος «Νέος Ελβετικός Κινηματογράφος – Όταν η  ζωή θρυμματίζει την πραγματικότητα» στο οποίο ο Ελβετός διακεκριμένος ντοκιμαντερίστας υπογράφει επίσης και την ταινία «Υπόθεση Μπλόχερ» (2013), μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες στην ιστορία του ελβετικού κινηματογράφου, που είδαμε στο α’ μέρος του αφιερώματος την προηγούμενη εβδομάδα και αφορά την ιστορία του πιο αμφιλεγόμενου πολιτικού ηγέτη και από τους πιο ισχυρούς άντρες της Ελβετίας, του Κρίστοφ Μπλόχερ. 

Σημειώστε ότι σήμερα το απόγευμα στις 19.00  ο Ζαν-Στεφάν Μπρον συνομιλεί με τον αναγνωρισμένο ντοκιμαντερίστα από την Ελλάδα Μάρκο Γκαστίν στη διαδικτυακή συζήτηση «Bande à Part: H οπτική του ντοκιμαντέρ». Η συζήτηση αφορά την πολιτική ταινία και τις μορφές που μπορεί να πάρει ένα ντοκιμαντέρ, και θα διεξαχθεί μέσω zoom με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά. Για να την παρακολουθήσετε κάνετε την εγγραφή σας ΕΔΩ.

Κώστας Μουντάκης (ΕΡΤ 2, 20.00)
 
Βιογραφικό ντοκιμαντέρ, παραγωγής 1984.
 
Στον σημαντικό δημιουργό, λυράρη και μεγάλο δάσκαλο της κρητικής μουσικής Κώστα Μουντάκη, είναι αφιερωμένο το αποψινό «Μονόγραμμα», η μακροβιότερη πολιτιστική εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης. Οι δημιουργοί της, Γιώργος και Ηρώ Σγουράκη, μέχρι σήμερα έχουν καταγράψει στο φακό τους περίπου 380 πρόσωπα από όλους τους επιστημονικούς, καλλιτεχνικούς και κοινωνικούς χώρους  που σηματοδότησαν με το έργο τους την πνευματική πορεία της χώρας. 

image

 
Ο Κώστας Μουντάκης είναι ο άνθρωπος που σφράγισε με το έργο του την κρητική μουσική, ένα έργο ανεκτίμητης αξίας για την κρητική μουσική παράδοση που δημιούργησε μία ολόκληρη σχολή. 

Το κινηματογραφικό αυτοβιογραφικό ντοκουμέντο «Κώστας Μουντάκης» γυρίστηκε στην Κρήτη το 1984 και με ψηφιακή επεξεργασία παρουσιάζεται ξανά αφιερωμένο στη μνήμη του. Ο μεγάλος δημιουργός έφυγε από τη ζωή στις 31 Ιανουαρίου του 1991.
 
Όλα όσα αγαπήσαμε (ΕΡΤ2, 22:00) 
 
Αισθηματικό δράμα, συμπαραγωγής Γαλλίας-Βελγίου-Καναδά-Ισπανίας 2016.
 
Η Γκαμπριέλ κατάγεται από ένα μικρό χωριό στη Νότια Γαλλία, σε μία εποχή που το όνειρό της για αληθινή αγάπη λογαριάζεται από σκανδαλώδες έως και παρανοϊκό. Ενάντια στη θέλησή της, οι γονείς της την παντρεύουν με τον Χοσέ, έναν έντιμο και στοργικό, Ισπανό αγρότη. Όταν τη στέλνουν στις Άλπεις για να θεραπευτεί από τις πέτρες που εμφάνισε στα νεφρά, γνωρίζει τον γοητευτικό Αντρέ, έναν τραυματία βετεράνο του πολέμου της Ινδοκίνας, που αναζωπυρώνει το πάθος που έκρυβε μέσα της και είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει το όνειρό της.

image

 
Σκηνοθεσία: Νικόλ Γκαρσιά. Σενάριο: Ζακ Φιεσί, Νικόλ Γκαρσιά (βασισμένο στη νουβέλα «Mal di Pietre» της Μιλένα Άγκους).
Πρωταγωνιστούν: Μαριόν Κοτιγιάρ, Λουί Γκαρέλ, Άλεξ Μπρεντεμούλ, Μπριζίτ Ρουάν

Σιωπηλός Μάρτυρας (ΕΡΤ2, 00:00) 
 
Ντοκιμαντέρ, ελληνικής παραγωγής 2016, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου.
 
To 2006 η Φυλακή Τρικάλων κλείνει ύστερα από 110 χρόνια λειτουργίας. Επτά πρόσωπα που συνδέθηκαν καθοριστικά με τη φυλακή, επιστρέφουν σ’ αυτήν για να ανασυνθέσουν το παρελθόν της, φωτίζοντας με τις προσωπικές τους αφηγήσεις διαφορετικές όψεις της Ιστορίας της νεότερης Ελλάδας. Τι επιφυλάσσει το μέλλον για το ιστορικό συγκρότημα της φυλακής; Ποια θα είναι η νέα χρήση του; Μια απροσδόκητη ανακάλυψη φέρνει στο φως το κρυμμένο μυστικό του μνημείου και θέτει ένα καίριο ερώτημα: πώς διαχειριζόμαστε την ιστορική μνήμη; 

image

 
Έρευνα-σενάριο: Γλυκερία Πατραμάνη. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος. Διεύθυνση φωτογραφίας: Χάρης Φάρρος. Μοντάζ-σχεδιασμός ήχου: Χρήστος Γιαννακόπουλος. Γραφιστικός σχεδιασμός: Κώστας Πολάτογλου. Μουσική-μίξη ήχου: Βαγγέλης Φάμπας. 

image

 
Το ντοκυμαντέρ απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας και το Βραβείο Μουσικής στο 10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας καθώς και το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Ιεράπετρας.

TEASER – Σιωπηλός Μάρτυρας from Christos Giannakopoulos on Vimeo.


Τα παιδιά των ανθρώπων (STAR, 01.00)

Ταινία φαντασίας, αγγλοαμερικανικής συμπαραγωγής 2006, του Αλφόνσο Κουαρόν.

Η υπόθεση τοποθετείται σε ένα άναρχο κόσμο το 2027 όπου η γονιμότητα των ανθρώπων έχει σταματήσει εδώ και δύο δεκαετίες και η στειρότητα έχει εξαπλωθεί σαν μάστιγα απειλώντας με εξαφάνιση το ανθρώπινο είδος. Με φόντο ένα Λονδίνο που σπαράσσεται από τη βία, την εγκληματικότητα και τον πόλεμο αντιμαχόμενων εθνικιστικών φατριών, ένας πρώην ακτιβιστής, που πλέον περιπλανιέται χωρίς σκοπό αδιαφορώντας για τη σωτηρία του κόσμου, αναλαμβάνει ξανά δράση βοηθώντας στο δύσκολο έργο της μεταφοράς μιας νεαρής γυναίκας, της μοναδικής εγκύου στον πλανήτη, σε ένα καταφύγιο.

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Φ. Ντ. Τζέιμς που κυκλοφόρησε το 1992, και έχει κερδίσει 36 βραβεία, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Βενετίας το 2006  και βραβείο BAFTA στην κατηγορία καλύτερης φωτογραφίας το 2007.

Πρωταγωνιστούν: Κλάιβ Όουεν, Τζούλιαν Μουρ, Μάικλ Κέιν