Στο διαδικτυακό 71ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, το οποίο ανοίγει σήμερα την ψηφιακή του αυλαία, για πέντε μέρες έως την Παρασκευή 5 Μαρτίου, κάνει πρεμιέρα η πολυαναμενόμενη πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Ζακλίν Λέντζου «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις», μια ελληνογαλλική συμπαραγωγή με πρωταγωνιστές τη Σοφία Κόκκαλη και τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο. Επίσης, στις δράσεις της Αγοράς της φετινής Μπερλινάλε, που θα πραγματοποιηθούν επίσης διαδικτυακά από 1 έως 5 Μαρτίου, συμμετέχουν δύο ελληνικά κινηματογραφικά σχέδια, που βρίσκονται σε εξέλιξη, το «Glory B» του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου και το «Αποκλονίστηκε η ψυχή μου» του Σύλλα Τζουμέρκα.

Ads

Η 71η διοργάνωση, που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί από τις 11 έως τις 21 Φεβρουαρίου, προσαρμοσμένη στις συνθήκες της πανδημίας, θα πραγματοποιηθεί φέτος σε δύο φάσεις, από την 1η έως την 5η Μαρτίου, διαδικτυακά, για την προβολή των ταινιών του διαγωνιστικού τμήματος και την απονομή των βραβείων καθώς και για την κινηματογραφική βιομηχανία, και από τις 9 έως τις 20 Ιουνίου με προβολές του συνόλου του προγράμματος της, παρουσία των δημιουργών, που θα είναι ανοικτές στο κοινό, με την ελπίδα να είναι δυνατή η φυσική παρουσία.

Στις «Συναντήσεις» της Μπερλινάλε

Η Ζακλίν Λέντζου έχει γυρίσει πέντε μικρού μήκους ταινίες της με συμμετοχές και διακρίσεις ήδη σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Το «Thirteen Blue» που ταξίδεψε σε πάνω από 60 φεστιβάλ, την «Αλεπού» που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο και βραβεύτηκε, το «Hiwa» που είχε επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, το «Εκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» που το 2018 τιμήθηκε με το βραβείο στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Κανών, το «Τέλος του Πόνου (Μια Πρόταση)» που έκανε πρεμιέρα στο Λοκάρνο το 2020 και απέσπασε το Gold Hugo, το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ του Σικάγου. Τη διεθνή πορεία των μικρού μήκους ταινιών της, συνεχίζει το μεγάλου μήκους ντεμπούντο της σκηνοθέτριας, «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις», στο Διαγωνιστικό Tμήμα Encounters («Συναντήσεις») της φετινής Μπερλινάλε αυτήν την εβδομάδα.

Ads

Η ταινία επιλέχθηκε να παρουσιαστεί σε ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε από το 2020 διευρύνοντας το διαγωνιστικό τμήμα του κορυφαίου φεστιβάλ, και έχει στραμμένη την προσοχή του σε θεματικά και αισθητικά τολμηρά έργα ανεξάρτητων και πρωτοπόρων δημιουργών.

Η «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις», όπως την περιγράφουν οι δημιουργοί της, είναι μια ιστορία ενηλικίωσης ενός παιδιού κι ενός γονιού. Έπειτα από χρόνια αποξένωσης, η Άρτεμις επιστρέφει στην Αθήνα για να φροντίσει τον άρρωστο πατέρα της, έναν άγνωστo, σε αυτήν, άνθρωπο και θα βρεθεί σε μια πρωτόγνωρη και δύσκολη συνθήκη που θα προσπαθήσει να ανταπεξέλθει όσο καλύτερα μπορεί. Όταν τυχαία ανακαλύπτει ένα καλά κρυμμένο μυστικό του πατέρα της, όλα όσα θέλησε ποτέ να τον ρωτήσει θ’ απαντηθούν, θα μπορέσει να τον γνωρίσει και να τον αγαπήσει αληθινά για πρώτη φορά.

image

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Ζακλίν Λέντζου. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Κουκουλιός. Art Director: Σταύρος Λιόκαλος. Μοντάζ: Σμαρώ Παπαευαγγέλου.  Ηχος: Λέανδρος Ντούνης, Δημήτρης Κανελλόπουλος, Julien Perez. Κοστούμια: Εύα Γουλάκου. Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου. Πρωταγωνιστούν: Σοφία Κόκκαλη, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Νικήτας Τσακίρογλου, Μαρία Ζορμπά

Στην Αγορά Συμπαραγωγών του Φεστιβάλ Βερολίνου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου προσαρμόστηκε στις συνθήκες της πανδημίας δίνοντας υβριδική μορφή στην 71η διοργάνωσή του. Οι προβολές, όπως προαναφέρθηκε, θα γίνουν αυτήν την εβδομάδα διαδικτυακά, αλλά και σε κινηματογραφικές αίθουσες το ερχόμενο καλοκαίρι.

Οι δράσεις της Αγοράς του φεστιβάλ, ωστόσο, θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά από σήμερα έως την Παρασκευή, 1 – 5 Μαρτίου, και δύο ελληνικά κινηματογραφικά σχέδια, που βρίσκονται σε εξέλιξη, συμμετέχουν σε αυτές.

Πρόκειται για το «Glory B», την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, με παραγωγό τη Φανή Σκαρτούλη της Faliro House Productions, που επιλέχθηκε στο Talent Project Market – Projects and Producers Talents. Η ταινία «είναι ένα βυζαντινό buddy movie για τις αντιφάσεις της εξουσίας και την ανάγκη να σκουπίζεσαι χρησιμοποιώντας το χέρι κάποιου άλλου», όπως αναφέρεται στην επίσημη περιγραφή της: «703 μ.Χ. Δυο κατάδικοι, κλειδωμένοι σε μεσαιωνικούς κλοιούς (σανίδες που εγκλωβίζουν χέρια και λαιμό), ναυαγούν σε ερημικό νησί του Αιγαίου. Ο Ζαχαρίας είναι ένας αγαθός μελισσοκόμος, καταδικασμένος ως αιρετικός. Ο Ιουστινιανός Β’ είναι ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου, εκθρονισμένος και τιμωρημένος με ακρωτηριασμό της μύτης του. Αν θέλουν να επιβιώσουν πρέπει να συνεννοηθούν».

image

Ένα από τα 25 πρότζεκτ από όλον τον κόσμο που επιλέχθηκαν για να παρουσιαστούν στην Αγορά Συμπαραγωγών της 71ης διοργάνωσης του Βερολίνου είναι και τo «Αποκλονίστηκε η ψυχή μου» (My Soul Startled) του Σύλλα Τζουμέρκα, με παραγωγό την Μαρία Δρανδάκη της Homemade Films και συμπαραγωγό το Ίδρυμα Ωνάση, που επιλέχθηκε να συμμετέχει στο Official Project Selection.

image

Μια πολυπρόσωπη αφήγηση που απλώνεται σε πολλές δεκαετίες και διαδραματίζεται στα Δωδεκάνησα τον προηγούμενο αιώνα, γυρισμένη στα ελληνικά, τα αγγλικά, τα ιταλικά, αλλά και το ιδιαίτερο γλωσσικό ιδίωμα των νησιών, θα είναι η ταινία του σκηνοθέτη, που εκτός από τις αναμνήσεις του από τη δεκαετία του ’80 στα νησιά, βασίζεται και στις νουβέλες του Καλύμνιου συγγραφέα Γιάννη Ζερβού (1884-1959).

Στην Αγορά Συμπαραγωγών της Μπερλινάλε φέτος θα παρουσιαστεί, επίσης, το «Maysoon» σε σκηνοθεσία της Νάνσυς Μπινιαδάκη (που εδώ και χρόνια ζει και εργάζεται στο Βερολίνο) και παραγωγή του Christopher Zitterbart – Watchmen Productions, το οποίο είχε βραβευτεί στο τμήμα Αγοράς του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2018.

H παρουσία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στην Αγορά της Μπερλινάλε θα γίνει μέσω του ψηφιακού περιπτέρου του, με τη συμμετοχή της Διεύθυνσης Διανομής και Προώθησης (Hellas Film) σε αυτό, που έχει σκοπό την προώθηση του καταλόγου του ΕΚΚ με τις πρόσφατες ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους στις οποίες είναι συμπαραγωγός, αλλά και του συνόλου της ελληνικής παραγωγής.

Καθώς και τη συμμετοχή της Διεύθυνσης Hellenic Film Commission, για την προσέλκυση διεθνών παραγωγών στην Ελλάδα, η οποία σκοπεύει στην προβολή του συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας μας ως τόπο γυρισμάτων διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών και την οργάνωση δράσεων στο πλαίσιο της συνεργασίας του European Film Market με το ευρωπαϊκό δίκτυο European Film Commissions Network. Στο φετινό European Film Market της 71ης Μπερλινάλε συμμετέχει, επίσης, με ψηφιακό περίπτερο και το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), με στόχο την προσέλκυση διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα.