Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Ads

Παρόντες (forum.imedd.org, 17.00)

Ντοκιμαντέρ, ελληνικής παραγωγής 2021

Η νέα ταινία του Γιώργου Αυγερόπουλου επικεντρώνεται στο καίριο ζήτημα των ημερών μας, την δημόσια υγεία και εξετάζει την εξέλιξη και τη διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα η οποία, πριν προλάβει να επουλώσει τις πληγές της δεκαετούς οικονομικής και κοινωνικής τραγωδίας, κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση της πρόσφατης ιστορίας. Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί της, «με φόντο το διαλυμένο δημόσιο σύστημα υγείας, οι επιφανείς πρωταγωνιστές της διαχείρισης της νέας κρίσης μπλέκονται με τις ιστορίες των αφανών ηρώων της. Πολιτικές αποφάσεις και παρασκηνιακοί χειρισμοί μπαίνουν στο μικροσκόπιο και αντιπαρατίθενται με τις μάχες όσων σηκώνουν καθημερινά το βάρος των επιπτώσεων».

Ads

image
 
Ο Γιώργος Αυγερόπουλος, παρατηρώντας για έναν χρόνο την εμπειρία της χώρας μας κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, αναδεικνύει μία οικουμενική πραγματικότητα, θέτοντας κρίσιμα ερωτήματα για τη νέα μετα-Covid εποχή που βρίσκεται ήδη εδώ.

image

Η νέα ταινία του διακεκριμένου δημοσιογράφου και ντοκιμαντερίστα κάνει avant premiere διαδικτυακά σήμερα το απόγευμα στις 17.00 στο πλαίσιο του 3ήμερου virtual forum για τη Δημοσιογραφία που διοργανώνει το iMEdD (incubator for Media Education and Development). Μπορείτε να την παρακολουθήσετε δωρεάν, καθώς και τη συζήτηση με τους συντελεστές που θα ακολουθήσει αμέσως μετά, κάνοντας εγγραφή εδώ.

image

Ο Θάνατος του Ιερού Ελαφιού (ΕΡΤ2, 22.00)

Δραματική ταινία, συμπαραγωγής Ιρλανδίας – Μ. Βρετανίας 2017

Ο Στίβεν (Κόλιν Φάρελ) είναι ένας διαπρεπής καρδιοχειρουργός, παντρεμένος με την Άννα (Νικόλ Κίντμαν), μία καταξιωμένη οφθαλμίατρο. Είναι ευκατάστατοι και ζουν ευτυχισμένοι με τα δύο τους παιδιά, την δεκατετράχρονη Κιμ και τον δωδεκάχρονο Μπομπ. Τα πράγματα παίρνουν ολέθρια τροπή όταν ο γιατρός συστήνει στην οικογένεια του τον δεκαεξάχρονο Μάρτιν, ένα ορφανό από πατέρα αγόρι με το οποίο έχει αναπτύξει φιλική σχέση και μοιάζει να έχει υπό την προστασία του. Η ειδυλλιακή οικογενειακή ζωή του αρχίζει να καταρρέει και ο ίδιος καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε μια ακραία θυσία και τον κίνδυνο να χάσει τα πάντα.

image

«Ο Θάνατος του Ιερού Ελαφιού» του Γιώργου Λάνθιμου απέσπασε το Βραβείο Σεναρίου στο 70ο Φεστιβάλ Καννών το 2017 και είναι η τέταρτη κατά σειρά -μετά τον «Κυνόδοντα», τις «Άλπεις» και τον «Αστακό»- συνεργασία του σκηνοθέτη με τον σεναριογράφο Ευθύμη Φιλίππου.

image

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη και στην ψηφιακή ταινιοθήκη της δημόσιας τηλεόρασης, ΕΡΤflix, έως την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου.

Σενάριο: Ευθύμης Φιλίππου. Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος. Πρωταγωνιστούν: Κόλιν Φάρελ, Νικόλ Κίντμαν, Μπάρι Κέγκαν, Ράφι Κάσιντι, Σάνι Σούλζικ, Αλίσια Σίλβερστόουν, Μπιλ Καμπ.

Ο Καθηγητής Μάρστον και η Γουόντερ Γούμαν (Mega, 22.00)

Βιογραφική ταινία, αμερικανικής παραγωγής 2017.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Γουίλιαμ Μούλτον Μάρστον και το πώς επινόησε την εμβληματική ηρωίδα Wonder Woman τη δεκαετία του 1940. Ο διακεκριμένος ψυχολόγος και καθηγητή στο Χάρβαρντ αποφασίζει κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να γράψει μια ιστορία κόμιξ για μία ακαταμάχητη υπερηρωίδα που αναχαιτίζει τις σφαίρες με τα περικάρπιά της. Η πρωτοποριακή για την εποχή ιδέα του, σκόπευε στη προώθηση δυναμικών γυναικών στην ποπ κουλτούρα αλλά και να εμπνεύσει τις γυναίκες να διεκδικήσουν την ισότητα που όφειλαν να έχουν. Ο ίδιος ήταν σε σχέση ταυτόχρονα με δύο γυναίκες, τη γυναίκα του Ελίζαμπεθ και τη μαθήτριά του Όλιβ και ειχε παιδιά και από τις δύο.

image

Σκηνοθεσία: Άντζελα Ρόμπινσον. Πρωταγωνιστούν: Λουκ Ιβανς, Ρεμπέκα Χολ, Μπέλα Χίθκοτ, Ολιβερ Πλατ, Κόνι Μπρίτον

Σκοτεινό Παρελθόν (Alpha, 23.00)

Δραματική ταινία, αμερικανοσερβικής παραγωγής 2017.

Διωκόμενος από τις διεθνείς αρχές, ένας διαβόητος εγκληματίας πολέμου και πρώην στρατηγός που περνάει τη ζωή του ως φυγάς, ξαφνικά βρίσκεται σε νέο καταφύγιο. Εκεί θα αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση με τη νεαρή οικιακή βοηθό του, τη μόνη του επαφή με τον έξω κόσμο. Όταν όμως ανακαλύπτει όταν στην πραγματικότητα αυτή η γυναίκα είναι ένας πράκτορας με αποστολή να τον προσέχει, περνάει σε μια απόφαση που θα αλλάξει τις ζωές και των δυο τους.

image

Σκηνοθεσία: Μπραντ Σίλμπερλινγκ. Πρωταγωνιστούν: Μπεν Κίνγκσλεϊ, Χέρα Χίλμαρ, Πίτερ Σεραφίνοβιτζ. 

Apocalypto (Open, 23.30)

Περιπέτεια, αμερικανικής παραγωγής 2006.

Η ταινία διαδραματίζεται στο Γιουκατάν και τη Γουατεμάλα την εποχή που ο πολιτισμός των Μάγιας όδευε προς την παρακμή του. Ένας άνδρας κάνει τα πάντα για να επιστρέψει στην οικογένεια του που κινδυνεύει καθώς αιχμαλωτίζεται από μία φιλοπόλεμη φυλή και οδηγείται με τους υπόλοιπους δυνατούς άνδρες για ανθρωποθυσία προς εξευμενισμό των πνευμάτων. Το θέμα της ταινίας είναι ο αγώνας του να διαφύγει και να σώσει την ετοιμόγεννη γυναίκα του και το γιό του μετά την άλωση και την καταστροφή του χωριού του.

image

Η ταινία είχε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, με τους κριτικούς να επαινούν την σκηνοθεσία του Μελ Γκίμπσον αλλά και τις επιδόσεις του καστ των Αμερικανών και Ιθαγενών του Μεξικού ηθοποιών: Ρούντι Γιάνγκμπλαντ, Ραούλ Τρουχίγιο, Ντάλια Χερνάντεζ, , Τζόναθαν Μπρούερ, Μπερνάντο Ρουίζ Χουάρες, Αμέλ Ροντρίγκο Μεντόζα, Ρικάρντο Ντίαζ Μεντόζα, Ισραήλ Κοντρέρας.

Στο Πέρασμα του Χρόνου (Βουλή Τηλεόραση, 00.00)

Δραματική ταινία, δυτικογερμανικής παραγωγής 1976. 

Το αριστουργηματικό ασπρόμαυρο  τρίωρο road movie του Βιμ Βέντερς, είναι τρίτο μέρος της τριλογίας δρόμου την οποία δημιούργησε τη δεκαετία του ’70. Ξεκίνησε με την «Αλίκη στις Πόλεις» το 1974, συνεχίστηκε με τη «Λάθος Κίνηση» το 1975 και ολοκληρώθηκε με την ταινία «Στο Πέρασμα του Χρόνου» το 1976, η οποία  προβάλλεται απόψε τα μεσάνυχτα στο κανάλι της Βουλής.

image

Ένας μηχανικός κινηματογραφικών προβολών, ο Μπρούνο, ταξιδεύει μ’ ένα φορτηγό κατά μήκος των συνόρων Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας, επισκευάζοντας μηχανές προβολής στις επαρχιακές πόλεις που έχουν ακόμη κινηματογράφους. Τυχαία ένα πρωί βλέπει κάποιον να πέφτει με το αυτοκίνητό του στον ποταμό Έλβα και τρέχει να τον βοηθήσει. Έτσι θα γνωριστεί με τον Ρόμπερτ, ο οποίος εγκατέλειψε σπίτι και επάγγελμα, όπως θα του αφηγηθεί, προκειμένου να ξεφύγει από το παρελθόν του. Αυτή θα είναι η αφετηρία του κοινού τους ταξιδιού και μιας παράξενης φιλίας που θα αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής τους, που χαρακτηρίζεται άλλοτε από τη σιωπηλή κι άλλοτε από τη συγκρουσιακή συνύπαρξη τους σε μια διαδρομή αυτογνωσίας. Γνωρίζονται καλύτερα, βιώνουν διάφορες καταστάσεις μαζί, συγκρούονται και στο τέλος χωρίζουν.

image

Για τους δύο ήρωες του ο Βιμ Βέντερς έχει γράψει σχετικά: «είναι δύο άντρες που στον έναν αρέσει η συντροφιά του άλλου και που αισθάνονται καλύτερα μαζί, παρά με τις γυναίκες. Θα δείτε τις αδυναμίες του καθενός, τις συναισθηματικές τους ανασφάλειες και πώς προσπαθούν να τις κρύψουν. Αλλά στο πέρασμα του χρόνου θα γνωριστούν καλύτερα και θα μιλήσουν για τα ελαττώματά τους, κάτι που θα τους οδηγήσει αναπόφευκτα στον χωρισμό. Χωρίζουν γιατί στην διάρκεια του ταξιδιού τους στη γερμανική ενδοχώρα ήρθαν ξαφνικά πολύ κοντά ο ένας στον άλλο. Πρόκειται για μια ιστορία που δεν λέγεται συχνά στις αντρικές ταινίες».

Σενάριο – σκηνοθεσία: Βιμ Βέντερς. Πρωταγωνιστούν: Ρίντιγκερ Βόγκλερ, Χανς Τσίχλερ, Ελίζαμπεθ Κρόιτσερ.