Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Ads

Γουέστγουντ: Πανκ, Είδωλο, Ακτιβίστρια (avopolis.gr/backstage, 21.00)
Ντοκιμαντέρ, βρετανικής παραγωγής 2018

image
image
Οι πολλές και ταραχώδεις ζωές της αντισυμβατικής και εκρηκτικής Βίβιεν Γουέστγουντ, που έχει ορίσει τη βρετανική μόδα τις τελευταίες 4 δεκαετίες και από τη μπουτίκ του Malcolm McLaren έφτασε με τις δημιουργίες της να χτίσει τον δικό της punk μύθο. Παγκόσμιο σύμβολο του πανκ κινήματος των 70s, εκκεντρική και πρωτοπόρος σχεδιάστρια, σταθερό σημείο αναφοράς για την ποπ κουλτούρα και ακούραστη ακτιβίστρια, με έντονη δράση σε διάφορους τομείς και κυρίως σε περιβαλλοντολογικά ζητήματα.

image

Ads

Η σκηνοθέτρια Λόρνα Τάκερ καταγράφει στο ντοκιμαντέρ της την πορεία μιας θρυλικής μορφής τόσο για τη μουσική όσο και για τη μόδα, με συνεντεύξεις αλλά και αρχειακό υλικό, συμμετοχές όπως της Κέιτ Μος και της Πάμελα Άντερσον αλλά τις αφηγήσεις της ίδιας. 

Η ταινία προβάλλεται δωρεάν στο πλαίσιο του Backstage Festival, της δεύτερης έκδοσης του online κινηματογραφικού φεστιβάλ, που ετοίμασε φέτος το Avopolis προβάλλοντας μία σειρά από βραβευμένα μουσικά ντοκιμαντέρ. Για να δείτε την ταινία συντονίζεστε απόψε μετά τις 21:00 στο www.avopolis.gr/backstage.

  • Σκηνοθεσία: Λόρνα Τάκερ

Πριν τα Μεσάνυχτα (ΕΡΤ 2, 22.00)
Δραματική ταινία, αμερικανικής παραγωγής 2013

image

Δεκαοχτώ χρόνια μετά τη μοιραία συνάντησή τους σε ένα τρένο με προορισμό τη Βιέννη,
οι δύο ήρωες των ταινιών «Πριν το Ξημέρωμα» και «Πριν το Ηλιοβασίλεμα», η Γαλλίδα Σελίν και ο Αμερικανός Τζέσι, μοιράζονται πλέον μία ζωή και όχι μία φαντασίωση. Είναι ζευγάρι με τρία παιδιά, τις δίδυμες κόρες τους και τον έφηβο γιο του Τζέσι από τον πρώτο του γάμο, ζουν στο Παρίσι και κάνουν διακοπές στη Μάνη, στην Καρδαμύλη, την Πύλο, την Κορώνη. Την τελευταία ημέρα της παραμονής τους στην Ελλάδα όμως, η ζωή επιφυλάσσει μία απρόοπτη δοκιμασία στη σχέση τους. Πρόκειται για το τρίτο μέρος μιας ξεχωριστής ιστορίας αγάπης.

Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Σεναρίου και η Ζιλί Ντελπί για Χρυσή Σφαίρα.

  • Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ
  • Σενάριο: Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, Ζιλί Ντελπί, Ίθαν Χοκ
  • Πρωταγωνιστούν: Ίθαν Χοκ, Ζιλί Ντελπί, Ξένια Καλογεροπούλου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη

Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Η Κατάρα του Μαύρου Μαργαριταριού (Alpha, 23.00)
Περιπέτεια φαντασίας, αμερικανικής παραγωγής 2003

image

Ο σιδηρουργός Γουίλ Τέρνερ συνεργάζεται με τον πειρατή Τζακ Σπάροου, κλέβουν ένα πλοίο και αναζητούν μαζί στα πια απόμακρα σημεία των θαλασσών το καταραμένο «Μαύρο Μαργαριτάρι» και τον πειρατή Μπαρμπόσα για να σώσουν την αγαπημένη του Ελίζαμπεθ, κόρη του Κυβερνήτη Γουέδερμπι Στόουν που απήγαγε ο Μπαρμπαρόσα για να αρπάξει ένα μαγικό φυλαχτό που είχε στην κατοχή της και πιστεύει ότι είναι η μόνη που μπορεί να λύσει την κατάρα κάτω από την οποία βρίσκεται αυτός και το πλήρωμά του.

image

Πρόκειται για την πρώτη ταινία της σειράς «Οι Πειρατές της Καραϊβικής» που αφηγείται στη μεγάλη οθόνη με τον πιο ανατρεπτικό τρόπο τη μυθολογία των πειρατών. Η ταινία ήταν υποψήφια για πέντε Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Ά Αντρικού Ρόλου για τον Τζόνι Ντεπ.

  • Σκηνοθεσία: Γκόρ Βερμπίνσκι
  • Σενάριο: Τεντ Έλιοτ, Τέρι Ρόζιο
  • Ηθοποιοί: Τζόνι Ντεπ, Ορλάντο Μπλουμ, Τζέφρι Ρας, Κίρα Νάιτλι, Τζόναθαν Πράις

Στο Σώμα της (ΕΡΤ 2, 23.50)
Ντοκιμαντέρ, ελληνικής παραγωγής 2018

image

Κάθε χρόνο, στις 31 Ιουλίου, οι τελευταίες εναπομείνασες «δεκαπεντίστρες» επιστρέφουν στα κελιά της ανενεργής Μονής της Κοίμησης στο νότιο άκρο της Θηρασιάς, όπου για δύο βδομάδες προσεύχονται, υπέρ αναπαύσεως των νεκρών και υπέρ υγείας των ζώντων, και προετοιμάζουν τη Μονή για την γιορτή του Δεκαπενταύγουστου αναπολώντας περασμένες δόξες της παράδοσης του εθίμου των «Δεκαπέντε».

image

Τρία ετερόκλητα σώματα, το «αμόλυντο» σώμα της Παναγίας, το ερημωμένο σώμα της πάλαι ποτέ αγροτικής Θηρασιάς και το φθαρτό σώμα των γυναικών, συνθέτουν μια εφήμερη αναπαράσταση της μεταπολεμικής Ελλάδας στη σκιά της Σαντορίνης.

  • Σκηνοθεσία: Ζαχαρίας Μαυροειδής
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ζωή Μαντά
  • Μοντάζ: Σμαρώ Παπαευαγγέλου

American Gangster (ΑΝΤ1, 00.30)
Γκανγκστερική περιπέτεια, συμπαραγωγής Η.Π.Α. – Μ.Βρετανίας 2007

image

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ο Φρανκ Λούκας, γκάγκστερ από τη Βόρεια Καρολίνα, στήνει στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης τη δική του αυτοκρατορία, διακινώντας την ηρωϊνη «Blue Magic» από την Άπω Ανατολή μέσω των στρατιωτών που επιστρέφουν με τα αμερικανικά αεροσκάφη από τον πόλεμο του Βιετνάμ. Ο Ρίτσι Ρόμπερτς, ένας αδιάφθορος αστυνομικός, αναλαμβάνει να σταματήσει τη δράση του.

Η ταινία, η οποία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, συγκέντρωσε δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ και τρεις για Χρυσή Σφαίρα.

  • Σκηνοθεσία: Ρίντλεϊ Σκοτ
  • Σενάριο: Στίβεν Ζάιλιαν
  • Πρωταγωνιστούν: Ντένζελ Ουάσινγκτον, Ράσελ Κρόου, Τσιετέλ Ετζιοφόρ