Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Ads

Κάποτε στην Ανατολία (Βουλή Τηλεόραση, 23.00)
Δραματική ταινία, συμπαραγωγής Τουρκίας – Βοσνίας και Ερζεγοβίνης 2011, του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν

image

Η ζωή σε μια μικρή πόλη στα βάθη της Ανατολίας, στην ενδοχώρα της Τουρκίας, είναι σαν ένα αέναο ταξίδι στη μέση των στεπών: η διαρκής αίσθηση ότι κάτι καινούριο και διαφορετικό θα συμβεί ξαφνικά, και θα εμφανιστεί πίσω από τον κάθε λόφο, στην οποιαδήποτε γωνιά της πόλης αυτής, και ταυτόχρονα, αν και τόσο εσωτερικό και ίδιο με τα υπόλοιπα, θα δώσει ζωντάνια, θα καθυστερήσει ή και θα αλλάξει τους μονότονους ρυθμούς της καθημερινότητας των κατοίκων.
Μια ομάδα ανδρών βρίσκεται επί ποδός, ώστε να ανακαλύψει το συντομότερο, ένα νεκρό πτώμα στις αχανείς στέπες: ο αστυνομικός, ο γιατρός, ο εισαγγελέας, ο δήμαρχος, και ο ύποπτος για το περιστατικό, που βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση.

Ads

Η έκτη αυτή μεγάλου μήκους ταινία του σημαντικού Τούρκου σκηνοθέτη τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο 64ο Φεστιβάλ Καννών το 2011, ο οποίος τρία χρόνια αργότερα επέστρεψε στις Κάννες και απέσπασε το Χρυσό Φοίνικα με την ταινία του «Χειμερία Νάρκη».

  • Σκηνοθεσία: Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν
  • Σενάριο: Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν, Εμπρού Τσεϊλάν, Ερκάν Κεσάλ
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γκόχαν Τιριγιάκι
  • Πρωταγωνιστούν: Γιλμάζ Ερντογάν, Μουχάμεντ Ουζουνέρ, Τανέρ Μπιρσέλ, Αχμέτ Μουμτάζ Ταϊλάν

Γυναίκες Που Περάσατε Από Δω (ΕΡΤ 2, 00.00)
Κομεντί, ελληνικής παραγωγής 2017, του Σταύρου Τσιώλη

image

Δύο άνεργοι άντρες αναλαμβάνουν να φυλάξουν τσίλιες έξω από ένα παλιό σπίτι στο οποίο χτίζεται αυθαίρετα ένα επιπλέον δωμάτιο. Από το δρόμο μπροστά τους, κατά τη διάρκεια μία μέρας και μίας νύχτας, θα περάσουν και θα κοντοσταθούν πολλοί και διάφοροι άνθρωποι, ο καθένας με τη δική του ιστορία, τα δικά του όνειρα, τις δικές του πληγές. Ίσως θα περάσουν πολεοδόμοι και ελεγκτές του ΙΚΑ που υποκρίνονται τους ανυποψίαστους διαβάτες για να συλλάβουν τους παραβάτες. Ίσως να περάσουν και φαντάσματα γυναικών, μορφές αλλοτινών ημερών, που άφησαν ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Καθώς ένα μεγάλο ρολόι στην πρόσοψη μίας εκκλησίας μετράει το χρόνο που περνάει ξέγνοιαστα σε μία αθηναϊκή συνοικία της μεγαλούπολης, οι δύο ήρωες έχουν χρεωθεί με ένα αόρατο καθήκον που τους εγκλωβίζει στις καρέκλες τους και γίνονται παρατηρητές μίας αναπάντεχης παρέλασης ανθρώπων που τους ενώνει η ανάγκη για ανθρώπινη επαφή που πυροδοτεί φιλοσοφικούς στοχασμούς που περνούν μέσα από το παράλογο και το χιούμορ γίνεται γλυκόπικρο, ενώ ταυτόχρονα η πολεοδομία καραδοκεί.

Η ταινία αποτελεί το τρίτο μέρος της τριλογίας του Σταύρου Τσιώλη (1937-2019), που ξεκίνησε με το «Παρακαλώ Γυναίκες μην Κλαίτε» το 1992 και συνεχίστηκε με το «Ας Περιμένουν οι Γυναίκες» το 1998. Όπως έχει πει ο ίδιος ο σκηνοθέτης για αυτήν την ταινία του, «δεν είναι σίκουελ, ούτε μοιάζει με το ‘’Ας περιμένουν οι γυναίκες’’. Έχει γίνει, όμως, με αγάπη και σεβασμό. Είναι ένα ακίνητο ρόουντ μούβι, που δεν το κάναμε για να παραστήσουμε τους έξυπνους, αλλά για να πούμε μια αλήθεια. Ένα ρόουντ μούβι πάνω στις ανθρώπινες ψυχές. Στα κανονικά ρόουντ μούβι περνάμε από τη φύση. Εδώ, περνάμε από ανθρώπινες ψυχές. Κυρίως γυναικείες…»

  • Σενάριο – Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσιώλης
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ολυμπία Μυτιληναίου
  • Μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης
  • Πρωταγωνιστούν: Ερρίκος Λίτσης, Κωνσταντίνος Τζούμας, Ελένη Ουζουνίδου, Κωνσταντία Τάκαλου, Έλλη Τρίγγου, Ρόζα Προδρόμου, Μιχάλης Σαράντης, Γιώργος Μελισσάρης, Μπάμπης Σαρηγιαννίδης, Σταμάτης Τζελέπης, Νίκος Σεβαστόπουλος, Τάκης Χρυσικάκος, Αινείας Τσαμάτης και τη φιλική συμμετοχή των: Νατάσα Μαρκοπούλου, Τζωρτζίνα Κώνστα, Αθηνά Αχμέτ, Γιώργου Ρήγγα, Αργύρη Μπακιρτζή

Γιαζίντι (ΕΡΤ 2, 01.30)
Ταινία μυθοπλασίας μικρού μήκους, 20’, ελληνικής παραγωγής 2019

image

Ο Σαμάν έφτασε στην Ελλάδα ως πρόσφυγας πολέμου. Κατάγεται από την εξαφανισμένη φυλή Γιαζίντι του Βόρειου Ιράκ. Στην Ελλάδα επιβιώνει κάνοντας το μοναδικό πράγμα που γνωρίζει, παλεύοντας. Παρακολουθούμε την τελευταία μέρα του στις πολύ χαμηλές στημένες κατηγορίες πυγμαχίας πριν συνεχίσει το ταξίδι του για την κεντρική Ευρώπη. Το ταξίδι του δε θα κυλίσει όπως το περιμένει, γνωρίζοντας νέους χαρακτήρες και φανερώνοντας πτυχές του σκοτεινού παρελθόντος του.

Η ταινία αποτελεί την πτυχιακή εργασία του Έκτωρα Σακαλόγλου, του νεότερου βραβευμένου Έλληνα σκηνοθέτη (τιμήθηκε σε ηλικία 19 ετών στο Φεστιβάλ Αλεξάνδρειας 2017 με το βραβείο κοινού για την ταινία «15 Φερβουαρίου»), η πέμπτη κατά σειρά μικρού μήκους ταινία του, η οποία έκανε πρεμιέρα στα μεγαλύτερα φεστιβάλ της χώρας και βραβεύτηκε στο εξωτερικό.

YAZIDI – Short Movie Trailer from Hektor Sakaloglou on Vimeo.

  • Σκηνοθεσία: Έκτωρ Σακαλόγλου
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βασίλης Κασβίκης
  • Μοντάζ: Βασίλης Κουμουλάς
  • Μουσική: Άρβο Παρτ
  • Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Κωσταράς, Νίκος Ζωιόπουλος, Γιάννης Παπασωτηρίου, Αντονέλλο Κολάνι, Βασίλης Σαμαριτάκης, Σαρμπάστ Σικχού, Ιωάννα-Χλόη Βούλγαρη, Μάρθα Μουτσάκη

Το Λιμάνι της Χάβρης (Cinobo)
Δραματική ταινία, συμπαραγωγής Φιλανδίας – Γαλλίας – Γερμανίας 2011, του Άκι Καουρισμάκι

image

Ο Μαρσέλ Μαρξ, ένας μεσήλικας μποέμ τύπος, πρώην συγγραφέας, ο οποίος έχει αυτοεξοριστεί στη Χάβρη, το δεύτερο πιο πολυσύχναστο λιμάνι της Γαλλίας, μοιράζει την καθημερινότητά του ανάμεσα στο ταπεινό επάγγελμα του λούστρου, που πλέον εξασκεί, τις συχνές επισκέψεις στο αγαπημένο του μπαρ και την φροντίδα της βαριά άρρωστης συζύγου του, Αρλετί. Ένα παιχνίδι της μοίρας τον φέρνει πρόσωπο με πρόσωπο με έναν ανήλικο πρόσφυγα από την Αφρική, τον οποίο αναζητά η αστυνομία. Ο Μαρσέλ, βασισμένος στην έμφυτη αισιοδοξία του και την ανθρωπιά του κοινωνικού του περίγυρου, την οποία καλείται να αναζητήσει, αναλαμβάνει να τον βοηθήσει, έστω κι αν χρειαστεί να υποστεί τις συνέπειες.

Ένα γλυκόπικρο ενήλικο παραμύθι δια χειρός Άκι Καουρισμάκι, βραβευμένου στο παρελθόν με Χρυσό Φοίνικα Φινλανδού κινηματογραφιστή, που έκλεψε τις εντυπώσεις στο 64ο Φεστιβάλ Καννών εξασφαλίζοντας το Βραβείο της FIPRESCI και το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής. 

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο: Άκι Καουρισμάκι
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Τίμο Σάλμινεν
  • Μοντάζ: Τίμο Λινασάλο
  • Πρωταγωνιστούν: Αντρέ Βιλμς, Κάτι Ούτινεν, Ζαν-Πιέρ Νταρουσέν, Μπλοντέν Μιγκέλ, Ελίνα Σάλο, Εβελίν Ντιντί