Μια από τις καλύτερες ινδικές ταινίες, μια παραγωγή του Τζάρμους και το πολυβραβευμένο Braveheart. Αυτές είναι οι προτάσεις του Tvxs.gr για το βράδυ της Παρασκευής. 

Ads

Η μοναχική σύζυγος – Βουλή tv, 22.00

Ινδική ταινία, σκηνοθεσία Σατιαζίτ Ρέι με τους: Μαντχαμπί Μουκερτζί, Σαϊλέν Μουκερτζί, Σουμίτρα ΤσατερτζίΜια από τις καλύτερες ταινίες του Ινδού δημιουργού, βραβευμένη με Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου

Τέλη του 19ου αιώνα στην Ινδία. Στην έπαυλη του φιλελεύθερου αλλά και εργασιομανή Μπουπατί, εκδότη εφημερίδας και της μοναχικής γυναίκας του, Τσαρουλάτα, έρχεται να φιλοξενηθεί ο Αμάλ, ο ξάδερφος του Μπουπατί. H Τσαρουλάτα ανακαλύπτει την καλλιτεχνική της πλευρά αλλά ταυτόχρονα νιώθει και μια επικίνδυνη έλξη. Οταν ο Μπουπατί θα ζητήσει από τον Αμάλ να διδάξει την Τσαρουλατά λογοτεχνία, προκειμένου να κάνουν παρέα και να μην νιώθει πια μόνη, οι ισορροπίες θα ανατραπούν…

Braveheart – Alpha 22.00

Αμερικανική ταινία του Μελ Γκίμπσον, με τον ίδιο και τους Σοφί Μαρσό, Πάτρικ ΜακΓκούαν.Ο αγώνας του Σκοτσέζου επαναστάτη Γουίλιαμ Γουάλας κατά του αγγλικού θρόνου στα τέλη του 13ου αιώνα στην βραβευμένη με Πέντε βραβεία Όσκαρ ταινία.

Ads

Σκωτία, τέλη του 13ου αιώνα, σε μια εποχή αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα στους ντόπιους και τους Άγγλους. Μικρό παιδί ακόμα, ο Γουίλιαμ Γουάλας έχει δει τον πατέρα και τον αδελφό του να σκοτώνονται στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας τους από τον αγγλικό ζυγό. Τα χρόνια περνούν και ο Γουίλιαμ βρίσκει την αγάπη στο πρόσωπο της γλυκιάς Μάρον, όμως τον περιμένει ένα ακόμη σκληρό χτύπημα: Άγγλοι στρατιώτες δολοφονούν την αγαπημένη του. Τότε ο φιλήσυχος νεαρός αγρότης μετατρέπεται σ’ έναν σκληροτράχηλο, διψασμένο για εκδίκηση άντρα, αποφασισμένο να πολεμήσει μέχρις εσχάτων για το ύψιστο ανθρώπινο ιδανικό: την ελευθερία. Ο Γουίλιαμ Γουάλας πρωτοστατεί στον αγώνα για την απελευθέρωση της Σκωτίας, τίθεται επικεφαλής των επαναστατών και ξεκινάει μια εκστρατεία εναντίον των δυνάμεων του αδίστακτου Άγγλου μονάρχη Εδουάρδου Α’, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί βασιλιάς της υποδουλωμένης Σκωτίας.

Πόρτο – ΕΡΤ3, 22.00

Πορτογαλική ταινία του Γκάμπε Κλίνγκερ, με τους Άντον Γιέλτσιν, Λουτσίε Λούκας. Γυρισμένη με φιλμ 8, 16 και 35mm και με τις «ευλογίες» του Τζιμ Τζάρμους που υπογράφει την παραγωγή, η ταινία του Γκέιμπ Κλίνγκερ σηματοδοτεί μια από τις τελευταίες εμφανίσεις στο σινεμά του Αντον Γιέλτσιν αλλά και μια ρομαντική ιστορία ειπωμένη… αλλιώς.

Ένας Αμερικανός που ζει στο Πόρτο περιφέρεται στην πόλη και αναπολεί την προ ετών σύντομη σχέση του με μια Γαλλίδα αρχαιολόγο.  Ο Τζέικ και η Ματί είναι δύο αουτσάιντερ στην πόλη του Πόρτο που υπήρξαν κάποτε για λίγο μαζί. Μυστήριο καλύπτει τις στιγμές που μοιράστηκαν, και ψάχνοντας μέσα από άλλοτε χαρούμενες κι άλλοτε οδυνηρές αναμνήσεις, ξαναζούν την αιφνιδιαστική τους συνάντηση που σταμάτησε το χρόνο για μία νύχτα.