Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Ads

Ένας Χαρισματικός Άνθρωπος (ΕΡΤ 2, 22.00)
Δραματική ταινία, συμπαραγωγής Μ. Βρετανίας – Η.Π.Α. 2016

image

Η ταινία μας μεταφέρει στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’20 και αφηγείται τη φιλία του νεαρού τότε συγγραφέα Τόμας Γουλφ με τον Μαξ Πέρκινς, επιμελητή του εκδοτικού οίκου Scribner Sons. Η ταραχώδης σχέση τους θα αλλάξει τις ζωές των δύο αυτών ιδιαίτερων και πολύ διαφορετικών ανθρώπων και θα επηρεάσει την αμερικανική λογοτεχνία του προηγούμενου αιώνα.

Ads

Το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του πρωτοπόρου συγγραφέα Τόμας Γουλφ «Γύρνα σπίτι, άγγελέ μου», έργο που τον καθιέρωσε ως μια από τις λαμπρότερες λογοτεχνικές φωνές του 20ού αιώνα που επηρέασε πολλούς μεταγενέστερους Αμερικανούς συγγραφείς, κυκλοφόρησε το 1929 (στην Ελλάδα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από τις εκδόσεις Καραβία το 1969 σε μετάφραση του Κοσμά Πολίτη – σήμερα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο). Το παρασκήνιο της συγγραφής αυτού του μυθιστορήματος αποτέλεσε το θέμα της ταινίας η οποία βασίζεται στο βιογραφικό έργο «Max Perkins: Editor of Genius» του Α. Σκοτ Μπεργκ. 

Πρόκειται για το κινηματογραφικό ντεμπούτο του βραβευμένου σκηνοθέτη Μάικλ Γκράντεϊτζ όπου ο Κόλιν Φερθ υποδύεται το Μαξ Πέρκινς, στο πλευρό του Τζουντ Λο ως Τόμας Γουλφ. Μαζί τους η Νικόλ Κίντμαν ως Αλίν Μπέρνσταϊν, η σκηνογράφος και σχεδιάστρια κοστουμιών που είχε μία θυελλώδη σχέση με τον Τόμας Γουλφ, η Λόρα Λίνεϊ ως Λουίς Πέρκινς, σύζυγος του Μαξ Πέρκινς και πετυχημένη θεατρική συγγραφέας, ο Γκάι Πιρς ως Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ και ο Ντόμινικ Γουέστ ως Έρνεστ Χέμινγκγουεϊ.

  • Σκηνοθεσία: Μάικλ Γκράντεϊτζ
  • Σενάριο: Τζον Λόγκαν
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μπεν Ντέιβις
  • Μοντάζ: Κρις Ντίκενς
  • Μουσική: Άνταμ Κορκ
  • Πρωταγωνιστούν: Κόλιν Φερθ, Τζουντ Λο, Νικόλ Κίντμαν, Λόρα Λίνεϊ, Γκάι Πιρς, Ντόμινικ Γουέστ

Ακατόνε (Βουλή Τηλεόραση, 22.00)
Δραματική ταινία, ιταλικής παραγωγής 1961 του Πιερ Πάολο Παζολίνι

image

Ο Ακατόνε δεν έχει δουλέψει ποτέ και ζει παρασιτικά εις βάρος της συντρόφου του, Μανταλένας, την οποία υποχρεώνει να εκδίδεται. Όταν αυτή συλλαμβάνεται από την αστυνομία και καταλήγει στη φυλακή, μέσα στην απόλυτη εξαθλίωση,  ο Ακατόνε ζητά βοήθεια από την γυναίκα και το γιο του που έχει εγκαταλείψει εδώ και καιρό αλλά φεύγει από κει ξυλοκοπημένος.  Όταν μπαίνει στη ζωή του η Στέλλα, θα προσπαθήσει να την μπάσει στο επάγγελμα. Το κορίτσι, ένα σύμβολο αθωότητας και καλοσύνης, δεν είναι φτιαγμένο για τη σκληρή ζωή του πεζοδρομίου. Τότε θα δοκιμάσει να δουλέψει. Δεν αντέχει όμως ούτε μια μέρα τον μόχθο της εργασίας και σύντομα επιστρέφει στην παρανομία βρίσκοντας τραγική κατάληξη.

Πρόκειται το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Πιερ Πάολο Παζολίνι, μία ρεαλιστική μελέτη ενός προαγωγού με φόντο το λούμπεν προλεταριάτο της Ρώμης, ένα κόσμο που γνώριζε καλά ο «ποιητής των εικόνων». Το σενάριο της ταινίας είναι βασισμένο στο μυθιστόρημά του «Μια βίαιη ζωή». Η ταινία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων ενώ καθιέρωσε στο χώρου κινηματογράφου τον Πιερ Πάολο Παζολίνι ως έναν πρωτότυπο και εμβληματικό δημιουργό.

  • Σκηνοθεσία: Πιερ Πάολο Παζολίνι
  • Σενάριο: Πιερ Πάολο Παζολίνι Σέρτζιο Σιτί
  • Πρωταγωνιστούν: Φράνκο Τσίτι, Φράνκα Πασούτ, Αντριάνα Άστι

Μικροκύματα (Βουλή Τηλεόραση, 00.00)
Το Φεστιβάλ της Δράμας ταξιδεύει στο κανάλι της Βουλής

Δείτε απόψε τα μεσάνυχτα τις εξής πέντε βραβευμένες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους:

For Eternity (2014) της Μαρίας Λάφη
Όταν ο Γιάννης συναντά τη γυναίκα του στον άλλο κόσμο, απανωτές αποκαλύψεις για τη ζωή, το θάνατο και την αιωνιότητά τους έρχονται στην επιφάνεια.

4η Μαρτίου (2015) του Δημήτρη Νάκου
Η Μαρία, μια νεαρή κοπέλα από την Ουκρανία, προσέχει την κυρία Ουρανία σε ένα χωριό της Ελλάδας. Μόνο ο Χρήστος ξέρει το μυστικό της. Η 4η Μαρτίου είναι η τελευταία της ευκαιρία.

Γενέθλια (2016) του Δημήτρη Κατσιμίρη

Ο Μάριος, ένας νεαρός με εγκεφαλική παράλυση, περιμένει με την μητέρα του στο σπίτι τους τον θείο του, για να γιορτάσουν όλοι μαζί τα 22α γενέθλια του. Ο ερχομός του θείου του όμως, με την νέα του φίλη, θα αναστατώσει την οικογένεια και θα δημιουργήσει μία αποπνικτική ατμόσφαιρα στο χώρο.

Calling (2017) της Άρτεμις Αναστασιάδου
Ένα τραγικά βίαιο συμβάν διαρρηγνύει τη σχέση μιας μεξικανοαμερικάνας μοδίστρας και του ενήλικα γιου της, που πάσχει από νοητική υστέρηση.

Calling_FilmClip from Artemis Anastasiadou on Vimeo.

Πολυέλαιος (2018) του Αντώνη Γλαρού

Ο Ευμένης Νολάκης, αξιωματικός του στρατού, βρίσκεται παγιδευμένος σ’ ένα σκοτεινό κουτί. Σύντομα θα συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για το φέρετρό του, ανήμερα της κηδείας του. Αναπόφευκτα θα έρθει ενώπιος ενωπίω με όλους τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής του, για τον τελικό απολογισμό. Κι οι ανατροπές είναι προ των πυλών…του Άδη.

8 Mile (ΑΝΤ 1, 01.00)
Βιογραφική ταινία, συμπαραγωγής Η.Π.Α.- Γερμανίας 2002

image

O Τζίμι Σμιθ Τζούνιορ ή αλλιώς Μπάνι Ράμπιτ, είναι ένας νεαρός ράπερ που ζει στο «8ο Μίλι», το γεωγραφικό όριο που χωρίζει το μαύρο γκέτο από τις κατοικίες των λευκών κατοίκων του Ντιτρόιτ, σε ένα τροχόσπιτο μαζί με την αλκοολική μητέρα του Στέφανι, την πεντάχρονη αδελφή του Λίλι, και τη φτώχεια συνοδοιπόρο τους. Δουλεύει ως βιομηχανικός εργάτης κι έχει ένα όνειρο: να φύγει μακριά από την πόλη και την κοινωνία που ζει.

Η ταινία αφηγείται τα δύσκολα παιδικά και εφηβικά του χρόνια του γνωστού ράπερ Έμινεμ, ή Μάρσαλ Μάδερς όπως είναι το πραγματικό όνομά του, ο οποίος κατάφερε να βρει διέξοδο μέσα από τη μουσική, και μετέτρεψε την οργή του σε τέχνη. Μεγάλωσε σε μια συνοικία μαύρων, πάλευε με τις συμμορίες για να επιβιώσει καθημερινά και ταυτόχρονα φρόντιζε τον μικρότερο αδελφό του Νέιτ, ενώ η μητέρα του είχε παραδοθεί στο ποτό και στα ναρκωτικά. Στην ταινία «8 Mile», η οποία απέσπασε Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού («Lose Yourself»), πρωταγωνιστεί ο ίδιος.

  • Σκηνοθεσία: Κέρτις Χάνσον
  • Σενάριο: Σκοτ Σίλβερ
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ροντρίγκο Πριέτο
  • Μοντάζ: Τζέι Ραμπίνοβιτς
  • Μουσική: Έμινεμ
  • Πρωταγωνιστούν:  Έμινεμ, Μπρίτανι Μέρφι, Κιμ Μπέισινγκερ, Μίκι Φάιφερ