Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Ads

Όταν ο Μαρξ Συνάντησε τον Ένγκελς (ΕΡΤ 2, 22.00)
Βιογραφικό δράμα, συμπαραγωγής Γερμανίας – Γαλλίας – Βελγίου 2017

image

Εξόριστος στο Παρίσι του 1844, μαζί με τη σύζυγό του Τζένι, ο 26χρονος Καρλ Μαρξ γνωρίζει τον Φρίντριχ Ένγκελς, γιο εργοστασιάρχη. Ο κομψευόμενος Ένγκελς φέρνει στον Μαρξ το κομμάτι που του έλειπε για να σχηματίσει το όραμά του για τον κόσμο. Μαζί, ενάντια στη λογοκρισία και τις αστυνομικές εφόδους, παρά τις εξεγέρσεις και τις πολιτικές αναταραχές, θα συμβάλλουν καταλυτικά στη γέννηση του εργατικού κινήματος, το οποίο μέχρι τότε ήταν αυτοσχέδιο και ανοργάνωτο, και θα εξελιχθεί στην πιο πλήρη θεωρητική και πολιτική μεταμόρφωση του κόσμου από την Αναγέννηση κι έπειτα. Η φιλία των δύο ιδιοφυών νεαρών ανδρών θα οδηγήσει, ύστερα από τέσσερα χρόνια, στη συγγραφή του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου».

Ads

Η ταινία αφηγείται το παράδοξο δύο διανοούμενων που γεννήθηκαν σε πλούσια σπίτια αλλά αφιέρωσαν τη ζωή και τη σκέψη τους στην απελευθέρωση του προλεταριάτου από τα ταξικά του δεσμά, εξιστορώντας μία φιλία και τη γέννηση ιδεών, οι οποίες κατέληξαν να ανατρέψουν μοναρχίες και να εγκαταστήσουν μία νέα τάξη πραγμάτων.

Μετά το υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ «Δεν Είμαι ο Νέγρος Σου», ο Ραούλ Πεκ δημιουργεί μία ακόμη ταινία με αιχμηρή πολιτική σκέψη, εξετάζοντας πώς ήταν η κοινωνία το 1840 όταν γεννήθηκε μία από τις πιο σημαντικές και επιδραστικές πολιτικές θεωρίες που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος.

  • Σκηνοθεσία: Ραούλ Πεκ
  • Σενάριο: Πασκάλ Μπόνιτσερ, Ραούλ Πεκ
  • Διεύθυνση Fωτογραφίας: Κόλια Μπραντ
  • Μοντάζ: Φρεντερίκ Μπρους
  • Μουσική: Αλεξέι Εγκί
  • Πρωταγωνιστούν: Αουγκούστ Ντιλ, Στέφαν Κόναρσκε, Βίκι Κριπς, Ολιβιέ Γκουρμέ, Χάνα Στιλ, Αλεξάντερ Σιρ, Χανς-Ούβε Μπάουερ

Αλέξης Ζορμπάς (Open, 23.15)
Δραματική ταινία, συμπαραγωγής Μ. Βρετανίας – Ελλάδας 1964

image

Ένας νεαρός Βρετανός συγγραφέας κληρονομεί στην Κρήτη, τόπο καταγωγής του πατέρα του, ένα κτήμα με μεταλλευτικό ενδιαφέρον και αποφασίζει να ταξιδέψει ως εκεί. Στο λιμάνι του Πειραιά, περιμένοντας να αναχωρήσει το πλοίο, γνωρίζει τον Αλέξη Ζορμπά, έναν πολυταξιδευμένο και πληθωρικό τύπο, γεμάτο ενθουσιασμό και αγάπη για τη ζωή, που τον πείθει να τον  πάρει στη δούλεψή του για να τον βοηθήσει στο μεταλλείο. Ο Ζορμπάς δεν θα αργήσει να γίνει μέντορας του συγγραφέα που θα του αλλάξει τον τρόπο σκέψης του και θα τον βοηθήσει να ανακαλύψει το βαθύτερο νόημα της ζωής.

Το σενάριο της ταινίας βασίστηκε στο σπουδαίο λογοτεχνικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» (1946). Ο Ζορμπάς, όπως τον μετέφερε στη μεγάλη οθόνη ο Μιχάλης Κακογιάννης, ταυτίστηκε κινηματογραφικά με τον Άντονι Κουίν. Ο Άλαν Μπέιτς ερμήνευσε τον συγγραφέα, η Ειρήνη Παππά την ελκυστική, και επιθετική, χήρα, ο Γιώργος Φούντας  τον Μαυραντώνη. Για το ρόλο της μαντάμ Ορτάνς στην αρχή είχε επιλεγεί η Σιμόν Σινιορέ η οποία αποχώρησε και η αντικαταστάτριά της Λίλα Κέντροβα την επόμενη χρονιά τιμήθηκε με Όσκαρ για την ερμηνεία της.

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν την Άνοιξη του 1964 εξ ολοκλήρου στη Κρήτη, στα Χανιά και στη γύρω περιοχή, όπως στο Κόκκινο Χωριό Αποκόρωνα και στην παραλία Σταυρός στο Ακρωτήρι όπου μάλιστα κινηματογραφήθηκε η περίφημη σκηνή με τον Α. Κουίν και  τον  Ά. Μπέιτς να χορεύουν συρτάκι.

Ο «Χορός του Ζορμπά», βασικό θέμα της μουσικής της ταινίας, που υπογράφει ο Μίκης Θεοδωράκης και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι από τα πιο αναγνωρισμένα σάουντρακ στην ιστορία του κινηματογράφου, έγινε παγκοσμίως γνωστός ως ο κατ’ εξοχήν ελληνικός χορός. Ο αυθεντικός δημιουργός του χορού ήταν ο λαϊκός χορευτής Γιώργος Προβιάς, του οποίου το όνομα, όπου διαβάζουμε, εξαιτίας κάποιας παρεξήγησης στα γυρίσματα της ταινίας, έμεινε άγνωστο. Ο ίδιος έχει πει: «Είμαι ρεμπέτης και Ζορμπάς, ο χορός μου ήταν απλά ένας αυτοσχεδιασμός της στιγμής. Δεν ξέρω αν σταματάει ο χρόνος την ώρα που χορεύω… Πάντως νομίζω πως τελικά εγώ πήρα την μεγαλύτερη ικανοποίηση γιατί μαθαίνοντας συρτάκι τον Άντονι Κουίν και τους άλλους ηθοποιούς που έπαιζαν στην ταινία έκανα όλη την υδρόγειο να χοροπηδάει σε ελληνικό ρυθμό».

Η ταινία απέσπασε τρία βραβεία Όσκαρ, Β΄ Γυναικείου Ρόλου, Φωτογραφίας και Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, και ήταν υποψήφια για τέσσερα ακόμη, Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α΄ Ανδρικού Ρόλου και Διασκευασμένου Σεναρίου.

  • Σκηνοθεσία – Μοντάζ: Μιχάλης Κακογιάννης
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γουόλτερ Λάσαλι
  • Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
  • Σκηνικά: Βασίλης Φωτόπουλος
  • Πρωταγωνιστούν: Άντονι Κουίν, Άλαν Μπέιτς, Ειρήνη Παππά, Λίλα Κέντροβα, Γιώργος Φούντας, Σωτήρης Μουστάκας, Άννα Κυριακού, Ελένη Ανουσάκη, Γιώργος Βογιατζής, Τάκης Εμμανουήλ

Loro (ERTflix)
Η βιογραφία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συμπαραγωγής Ιταλίας – Γαλλίας 2018, από τον Πάολο Σορεντίνο 

image

Στο ξεκίνημα της ταινίας, και αφού σημειωθεί ότι «η ταινία είναι αποκύημα της φαντασίας των σεναριογράφων» οι οποίοι «συνέδεσαν μη υπαρκτά και υπαρκτά πρόσωπα με καταστάσεις τελείως πλασματικές», ο Πάολο Σορεντίνο μάς εισάγει στην 150λεπτη, εντέλει, ταινία του με το απόσπασμα του συγγραφέα Τζόρτζιο Μανγκανέλι: «Όλα τεκμηριωμένα. Όλα αυθαίρετα».

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Ιταλός δημιουργός («Η Τέλεια Ομορφιά»), αν και βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά, επιστρατεύει τη μυθοπλασία για να δημιουργήσει το πορτρέτο της Ιταλίας υπό την επήρεια της πιο διαβόητης πολιτικής μορφής της χώρας του τις τελευταίες δεκαετίες, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Καλύπτοντας τα χρόνια μεταξύ 2006 και 2010, σε συνεργασία με τον εξαιρετικό πρωταγωνιστή και σταθερό συνεργάτη του Τόνι Σερβίλο, βάζουν στόχο τον μεγιστάνα των μέσων μαζικής ενημέρωσης και πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας μεταφέροντας σκηνές από την πολύκροτη ζωή του.
Ο τίτλος της ταινίας, «Loro», που στα ιταλικά σημαίνει κυριολεκτικά «αυτοί», αποτελεί λογοπαίγνιο ως ηχητική παρήχηση του «L’ Oro», που σημαίνει «χρυσός»…

Ο Μπερλουσκόνι κυριαρχούσε για περισσότερο από δύο δεκαετίες στο πολιτικό προσκήνιο της Ιταλίας και διετέλεσε πρωθυπουργός τις περιόδους 1994 – 1995, 2001 – 2006 και 2008 – 2011. Τη δεκαετία του ’70 έκανε τις πρώτες του επενδύσεις στα ΜΜΕ, φτάνοντας μέσα σε 15 χρόνια να του ανήκει το 80% της ιταλικής ιδιωτικής τηλεόρασης. Το 1986 έγινε ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Μίλαν, ενώ τον Οκτώβριο του 2012 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 4 ετών για φοροδιαφυγή. Ο Πάολο Σορεντίνο  σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica αποκάλεσε τον Μπερλουσκόνι ένα «σύμπλεγμα από μη αμελητέα μυστήρια».

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη στο ERTflix έως τις 16 Απριλίου

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο: Πάολο Σορεντίνο
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Λούκα Μπιγκάτσι
  • Μοντάζ: Κριστιάνο Τραβαλιόλι
  • Μουσική: Λέλε Μαρτσιτέλι
  • Πρωταγωνιστούν: Τόνι Σερβίλο, Ρικάρντο Σκαρμάτσιο, Κάσια Σμούτνιακ, Φαμπρίτσιο Μπεντιβόλιο, Κιάρα Ιέτσι, ‘Ελενα Σοφία Ρίτσι