Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 
  
Η κυνηγός με τον αετό (ΕΡΤ 2, 17.00)

Ads

Ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγής Αγγλίας, Καζακστάν, ΗΠΑ 2016
 
Εδώ και πάνω από χίλα χρόνια, οι νομάδες της οροσειράς Αλτάι στο Καζακστάν κυνηγούν με τη βοήθεια χρυσαετών, μία πολύτιμη δεξιότητα που περνάει παραδοσιακά από πατέρα σε γιό.  Ένα νεαρό, δυνατό και γενναίο κορίτσι, η 13χρονη Aϊσολπάν έχει αποφασίσει να γίνει κυνηγός με αετό όπως τον πατέρα της, ο οποίος πιστεύει ότι κάθε κορίτσι μπορεί να πετύχει ό,τι ακριβώς και ένα αγόρι και η ίδια έχει την απόλυτη πεποίθηση ότι θα τα καταφέρει.

image

Γυρισμένη στις απέραντες εκτάσεις της Μογγολικής στέπας, η ταινία προκαλεί δέος, εμπνέει και αφηγείται με επικό τρόπο την ιστορία ενός νεαρού κοριτσιού που πίστεψε στη δύναμή του και κατάφερε να «πετάξει» και να γίνει η πρώτη γυναίκα κυνηγός με αετό, κατακτώντας την κορυφή μίας παράδοσης η οποία συνεχίζεται από πατέρα σε γιο για περισσότερες από δώδεκα γενιές εδώ και αιώνες.
 
Σκηνοθεσία: Ότο Μπελ. Πρωταγωνιστούν: Αϊσολπάν Νουργκάιβ, Ρις Νουργκάιβ. Αφήγηση: Ντέιζι Ρίντλει.

Παιχνίδι Πολέμου (Βουλή Τηλεόραση, 17.30)

Δραματική ταινία, παραγωγής Σουηδίας 2017
 
Ο Μάλτε, είναι 11 χρόνων και μοναχικός. Στα παιχνίδια στρατηγικής είναι άπιαστος καθώς στήνει πάντα το καλύτερο σχέδιο. Όταν μετακομίζει με την μητέρα του σε νέα γειτονιά, μπλέκεται σε μία διαμάχη μεταξύ δύο συμμοριών παιδιών.

Ads

image

Ο Μάλτε θέλοντας να μπει στο κύκλο των παιδιών βρίσκει την ευκαιρία ευκαιρία να εφαρμόσει τις σπουδαίες στρατηγικές του. Όμως, χωρίς να ξέρει ότι το «παιχνίδι πολέμου» στη γειτονιά έχει πάρει ήδη πραγματικές διαστάσεις. Θα μπορέσει άραγε να τις αλλάξει;

Σκηνοθεσία: Γκόραν Καπετανόβιτς. Πρωταγωνιστούν: Λοκ Χελμπεργκ, Εμίλιο Σίλβα, Μαλίν Λίβανον

Η Μάσκα του Ζορό (Mega, 21.00)

Περιπέτεια, αμερικανικής παραγωγής 1998
                  
Ο ηλικιωμένος Δον Ντιέγκο, που ήταν κάποτε ο θρυλικός Ζορό, δραπετεύει ύστερα από 20 χρόνια στη φυλακή και εκπαιδεύει έναν παράνομο για να γίνει ο συνεχιστής του έργου του. Στόχος του είναι να εκδικηθεί τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια Δον Μοντέρο που του έκλεψ την κόρη.

image
 
Η ταινία είναι παραγωγή του Στίβεν Σπίλμπεργκ και έλαβε δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ, Ήχου και Ηχητικών Εφέ.
Σκηνοθεσία: Μάρτιν Κάμπελ. Πρωταγωνιστούν: Αντόνιο Μπαντέρας, Άντονι Χόπκινς, Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς, Στιούαρτ Γουίλσον

Little Miss Sunshine (Cosmote TV, 22.00)

Δραματική κομεντί, αμερικανικής παραγωγής 2006
 
Μία εκκεντρική, και δυσλειτουργική, οικογένεια ταξιδεύει στην Καλιφόρνια ώστε η μικρή κόρη να λάβει μέρος στα παιδικά καλλιστεία στην παραλιακή πόλη Ρεντόντο Μπιτς.

Διότι ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό το ταξίδι είναι αν πάει μαζί με τη μικρή Όλιβ όλη η οικογένεια της. Έτσι όλοι μαζί ξεκινούν από το Νέο Μεξικό, ένα ταξίδι 800 μιλίων με ένα παλιό κίτρινο αυτοκίνητο τύπου Volkswagen T2 Microbus: η Σέριλ, μητέρα των δύο παιδιών, της 8χρονης Όλιβ  και του έφηβου Ντουέιν, από προηγούμενο γάμο της, που έχει πάρει όρκο σιωπής μέχρι να πραγματοποιήσει το όνειρό του να εισαχθεί στη Σχολή Ικάρων, ο σύζυγός της Σέριλ, Ρίτσαρντ, ένας γκουρού σεμιναρίων αυτοβελτίωσης, ο αδερφός της, Φρανκ, μελετητής του Προυστ και γκέι ο οποίος μένει μαζί τους μετά από μια απόπειρα αυτοκτονίας και ο αθυρόστομος παππούς Έντγουιν (Άλαν Άρκιν), ο πατέρας του Ρίτσαρντ, βετεράνος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου που επίσης μένει μαζί τους καθώς πρόσφατα του έγινε έξωση από το γηροκομείο για χρήση και πώληση ηρωίνης.

image
 
Η ταινία ήταν υποψήφια για τέσσερα Όσκαρ, ανάμεσά τους και το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, και απέσπασε δύο, Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου και Β΄ Ανδρικού Ρόλου για τον Άλαν Άρκιν.
 
Σκηνοθεσία: Τζόναθαν Ντέιτον, Βάλερι Φάρις.  Σενάριο: Μάικλ Αρντ. Πρωταγωνιστούν : Τόνι Κολέτ, Άμπιγκεϊλ Μπρέσλιν, Γκρεγκ Κινίαρ, Στιβ Καρέλ, Πολ Ντέινο, Άλαν Άρκιν.

Τα Ρόδινα Ακρογιάλια (ΕΡΤ 2, 00.00)

Δραματική ταινία, ελληνικής παραγωγής 1998
 
Το πάθος για μία γυναίκα και κάποιες απελπισμένες σκέψεις σπρώχνουν έναν νεαρό άνδρα να πάρει μια ξένη βάρκα και πλανιέται χαμένος μεσοπέλαγα μέχρι που ναυαγεί. Συνέρχεται σε μια σπηλιά όπου συναντά τρεις ιδιόρρυθμους ανθρώπους, ο καθένας εκ των οποίων για διαφορετικό λόγο ζει στο περιθώριο της κοινωνίας, και τους ακούει να διηγούνται, με χιούμορ και αυτοσαρκασμό, τις παράξενες ιστορίες τους για άτυχους έρωτες, φαντάσματα και μάγια.

image

Η ταινία, που βασίζεται στο ομότιτλο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και είναι γυρισμένη στη Σκιάθο, απέσπασε στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1998 το Βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου για τον Δημήτρη Θέρμο.

Σκηνοθεσία: Ευθύμης Χατζής. Σενάριο: Ευθύμης Χατζής, Δημήτρης Νόλλας. Διεύθυνση Φωτογραφίας – Μοντάζ: Παναγιώτης Κλειδαράς. Ήχος: Ντίνος Κίττου. Σκηνικά – Κοστούμια : Νίκος Πολίτης. Μουσική: Δημήτρης Κατακουζηνός. Τραγούδι: Σαβίνα Γιαννάτου. Πρωταγωνιστούν: Στέφανος Ιατρίδης, Δημήτρης Πουλικάκος, Δημήτρης Θέρμος, Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, Γιάννης Πετεινούδης, Μυρτώ Αλικάκη, Τάσος Παλαντζίδης, Αφήγηση: Αλέξης Δαμιανός.

Φτηνά Τσιγάρα (Star, 01.30)

Κομεντί, ελληνικής παραγωγής 2000
 
Στην καλοκαιρινή Αθήνα του ’99 ένας ξένοιαστος και αντιφατικός περιπατητής συλλέγει τις καλύτερες στιγμές μιας πόλης που η θερινή ραστώνη την κάνει ανάλαφρη και μαγική. Μια αυγουστιάτικη νύχτα, ο μποέμ τριαντάρης, που αναλώνεται σε γνωριμίες με περίεργους και ιδιαίτερους τύπους της πόλης, φλερτάρει με μία κοπέλα.

image
 
Σκηνοθεσία: Ρένος Χαραλαμπίδης. Πρωταγωνιστούν: Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, Μιχάλη Ιατρόπουλο, Κώστα Τσάκωνα, Ρένος Χαραλαμπίδης.
 

Νάρκη (ΕΡΤ 2, 01.40)

Ελληνική ταινία μικρού μήκους, παραγωγής 2018.

Μεγαλώνοντας σε ένα αφιλόξενο σπίτι και σε μια γειτονιά όπου η βία, ο ρατσισμός και η τοξική αρρενωπότητα κυριαρχούν, ο 16χρονος Αλέξανδρος καλείται να αφήσει μια για πάντα πίσω του τον έφηβο εαυτό του και να πάρει θέση σε έναν ακήρυχτο πόλεμο, σε ένα παρόν που άλλοι διαμόρφωσαν για κείνον. Στις γειτονιές του φόβου, που οι κάτοικοι ψάχνουν τους δικούς τους «ήρωες», ο Αλέξανδρος παραμένει ένα παιδί της ηλικίας του, κόντρα στις επιταγές των καιρών, της κοινωνίας και – κυρίως – του πατέρα του.

image
 
Η ταινία απέσπασε το Ειδικό βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης» στο 41ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τσαλαπάτης. Πρωταγωνιστούν: Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Σίμος Κακάλας, Βάσια Χρήστου, Χάρης Τζωρτζάκης, Σωτήρης Τσακομίδης, Θωμάς Καζάσης, Ανδρέας Κανελλόπουλος, Δημήτρης Κοντός, Δημήτρης Μποζώνης, Μυρτώ Γεωργιάδη, Malik Faizan, Αλέξανδρος Ζουριδάκης

The Social Network (Mega,01:50)

Δραματική ταινία, αμερικανικής παραγωγής 2010
 
Μια φθινοπωρινή βραδιά του 2003, ο φοιτητής του Χάρβαρντ και ιδιοφυΐα στις γλώσσες προγραμματισμού, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, κάθεται στον υπολογιστή του και ξεκινά να δουλεύει πάνω σε μία καινούρια ιδέα. Σε μια έξαψη blogging και προγραμματισμού, ο Μαρκ αρχίζει κάτι που σύντομα θα μετατραπεί σε ένα παγκόσμιο κοινωνικό δίκτυο και θα προκαλέσει επανάσταση στην επικοινωνία. Από το Facemash προήλθε το Thefacebook και αργότερα το γνωστό φαινόμενο του καιρού μας Facebook. Μόλις έξι χρόνια, αλλά και 500 εκατομμύρια φίλους, μετά, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που ξεκίνησε τη διαδικτυακή του επιχείρηση θέλοντας να ενώσει τους φοιτητές του Χάρβαρντ, γίνεται ο νεαρότερος δισεκατομμυριούχος στον κόσμο. Όμως για τον ιδρυτή του πιο δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης, η επιτυχία οδηγεί τόσο σε προσωπικές όσο και νομικές επιπλοκές. Δεν μπορείς να κάνεις 500 εκατομμύρια φίλους, χωρίς να κάνεις και μερικούς εχθρούς.

image
 
Η ταινία, βασισμένη στο βιβλίο «The Accidental Billionaires» του Μπεν Μέζρικ, έλαβε οχτώ υποψηφιότητες για Όσκαρ μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Α΄Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Τζέσι Άιζενμπεργκ, κερδίζοντας τρία στις κατηγορίες Διασκευασμένου Σεναρίου, Μοντάζ και Μουσικής, ενώ  βραβεύτηκε επίσης με τέσσερις Χρυσές Σφαίρες, Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Μουσικής.
 
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Φίντσερ. Σενάριο Άαρον Σόρκιν. Πρωταγωνιστούν: Τζέσε Άιζενμπεργκ, Άντριου Γκάρφιλντ, Ρούνι Μάρα, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ.
 

Αληθινό Θράσος (Open, 03.15)

Γουέστερν, αμερικανικής παραγωγής 2010 των αδερφών Κοέν
 
Στη μετεμφυλιακή Αμερική του 1870, η 14χρονη Μάτι Ρος αποφασίζει να εκδικηθεί τον δολοφόνο του πατέρα της Τομ Σέινι και μισθώνει για αυτόν τον σκοπό έναν μονόφθαλμο και μέθυσο εκπρόσωπο του νόμου. Ο ομοσπονδιακός αστυνομικός Ρούστερ Κόγκμπερν, παρά τις αρχικές του αντιρρήσεις, δέχεται τελικά να τη βοηθήσει και μαζί ξεκινούν μια ανορθόδοξη καταδίωξη. Τον Τομ Τσέινι καταδιώκει επίσης και ο αστυνομικός Λα Μπιφ, που θέλει να τον συλλάβει και να τον παραδώσει στις αρχές του Τέξας, και να πάρει την αμοιβή της επικήρυξής του.

image
 
Η ταινία προτάθηκε για 10 Όσκαρ και αποτελεί την κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Τσαρλς Πόρτις και ριμέικ της ταινίας του Χένρι Χάθαγουεϊ, το 1969, που χάρισε στον Τζον Γουέιν το μοναδικό Όσκαρ της καριέρας του.
 
Σκηνοθεσία: Τζόελ και Ίθαν Κοέν. Πρωταγωνιστούν: Τζεφ Μπρίτζες, Ματ Ντέιμον, Τζος Μπρόλιν, Χέιλι Στάινφελντ