Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Ads

Η Ωραία των Αθηνών (Mega, 21.00)
Κωμωδία, ελληνικής παραγωγής 1954
image
Ο Ζάχος Μαρκάς, πρόεδρος του ηθικοπλαστικού σωματείου «Πνεύμα και Ηθική», μαθαίνει από τον συμβολαιογράφο του ότι κληρονομεί ένα μεγάλο χρηματικό ποσό από τον μακαρίτη θείο του, με τον όρο να παντρευτεί την Αριστέα, τη μεσόκοπη δεσποινίδα που φρόντιζε τον θείο μέχρι τα τελευταία του. Όταν όμως ο Ζάχος ανακαλύπτει ότι η Αριστέα είναι μια πανάσχημη γεροντοκόρη, προκειμένου να την ξεφορτωθεί, προσπαθεί να την παντρέψει με έναν από τους νοικάρηδές του. Τους εγκαθιστά στο ξενοίκιαστο πλέον δωμάτιο της Αριστέας και οι δύο φίλοι, που δεν έχουν εναλλακτική λύση, δέχονται. Όταν όμως γνωρίζουν δύο νέες κοπέλες και τις ερωτεύονται, θα σκαρφιστούν έναν τρόπο να αναγκάσουν τον Ζάχο να τηρήσει τους όρους της διαθήκης κατά γράμμα.

Η ταινία, μία τις πιο απολαυστικές κωμωδίες του ελληνικού κινηματογράφου με την υπογραφή του Νίκου Τσιφόρου και θρυλικούς πρωταγωνιστές, θεωρείται μία από τις πιο πλούσιες σε ατάκες στην ιστορία του ελληνικού σινεμά: «– Και τι κάλλος, ε;  – Ε, από κάλους πια, άλλο τίποτις!», «– Mόνο που στάζουν τα λύκεια όταν βρέχει  – Ποια λύκεια, των Ελληνίδων;  – Όχι καλέ, οι σουλήνες!», «– Ντύσου, γκραν! – Γκραν κάσα; – Όχι, γκραν πρι!», «– Κοντά μου οι νεαροί θα έχουν όλα τα ροκφόρ! – Ωχ! – Σας χτύπησα;», «– Και θα μείνω εδώ, μόνη μου με το σωφέρ; –  Δε φοβάται. Σε συνήθισε!».
Η πρωταγωνίστρια Γεωργία Βασιλειάδου, υπήρξε θρύλος του θεάτρου και της οθόνης, που στους περισσότερους ρόλους της αυτοσαρκαζόταν για την υποτιθέμενη ασκημάδα της, και στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια έκανε εκατομμύρια Ελλήνων να γελάσουν με τους αξέχαστους αναγραμματισμούς της.
image
Ο τίτλος της ταινίας είναι εμπνευσμένος από τα καλλιστεία που είχαν διοργανωθεί για πρώτη φορά εκείνη την χρονιά στην Αθήνα από τον δημοσιογράφο Αχιλλέα Μαμάκη, μία επανάσταση για τα ήθη της συντηρητικής ελληνικής κοινωνίας, ενώ η διοργάνωση του θεσμού ήταν ένα μεγάλο κοινωνικό γεγονός της εποχής. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 13 Μαρτίου του 1954, κόβοντας 80.420 εισιτήρια.

  • Σενάριο – Σκηνοθεσία: Νίκος Τσιφόρος
  • Φωτογραφία: Αριστείδης Καρύδης-Φουκς
  • Μοντάζ: Ντίνος Κατσουρίδης
  • Μουσική: Γιώργος Μουζάκης
  • Πρωταγωνιστούν: Γεωργία Βασιλειάδου, Σπεράντζα Βρανά, Βασίλης Αυλωνίτης, Μίμης Φωτόπουλος, Νίκος Σταυρίδης, Γκέλυ Μαυροπούλου, Σταύρος Ξενίδης

Η Μαφία Σκοτώνει Μόνο το Καλοκαίρι (ΕΡΤ 2, 22.00)
Κωμωδία, ιταλικής παραγωγής 2013.
image
Το Παλέρμο, στο οποίο μεγαλώνει τη δεκαετία του 1970, είναι μια πόλη κυριαρχημένη από την πολιτική διαφθορά και τη Μαφία. Ο μικρός Αρτούρο θέλει να κερδίσει την καρδιά της αγαπημένης του παιδικής φίλης Φλόρα και κάνει τα πάντα για να τη γοητεύσει. Ωστόσο, αντίθετα με την πλειοψηφία, αρνείται να συμπορευτεί με τις δράσεις της Μαφίας. Τελικά το πείσμα του χωρίζει για λίγο το ζευγάρι, το οποίο ξανασυναντιέται το 1992, μετά από πολλές αποκαλύψεις για τη Μαφία κι όταν τελικά εκείνη αντικρίζει την τραγική πραγματικότητα του Παλέρμο.

Ο Πιφ, δημοσιογράφος και διάσημος κωμικός της ιταλικής τηλεόρασης σκηνοθετεί, για πρώτη φορά, μία καυστική πολιτικοκοινωνική σάτιρα αντιπαραθέτοντας νεανικό έρωτα και μυθολογία από τη Σικελία.

  • Σκηνοθεσία: Πιφ
  • Σενάριο: Μισέλ Αστόρι, Πίφ, Μάρκο Μαρτάνι
  • Πρωταγωνιστούν: Κριστιάνα Καποτόντι, Πιφ, Άλεξ Μπισκόντι

Η Νύχτα (Βουλή Τηλεόραση, 22.00)
Δραματική ταινία ιταλο-γαλλικής παραγωγής 1961 του Μικελάντζελο Αντονιόνι.
image
Ο Τζιοβάνι, ένας επιτυχημένος συγγραφέας, και η γυναίκα του Λίντια είναι ένα ζευγάρι ευκατάστατων αστών. Αφού επισκεφθούν τον αγαπημένο τους φίλο Τομάζο που είναι βαριά άρρωστος στο νοσοκομείο, πηγαίνουν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Τζιοβάνι (σ.σ. στη σεκάνς εμφανίζεται φευγαλέα ο Ουμπέρτο Έκο) και έπειτα σε ένα κλαμπ για να καταλήξουν σε μια γιορτή στην έπαυλη ενός επιχειρηματία, όπου και θα μείνουν μέχρι το ξημέρωμα. Κατά τη διάρκεια της γιορτής, ο Τζιοβάνι φλερτάρει με την κόρη του οικοδεσπότη, Βαλεντίνα, και η Λύδια με έναν όμορφο νέο, τον Ρομπέρτο. Καθώς η νύχτα κυλά, γίνεται όλο και πιο έντονη η απουσία επικοινωνίας ανάμεσά τους και η κόπωση, ή η αδιαφορία, που έχει διαβρώσει τη σχέση τους. Το ξημέρωμα το ζευγάρι απομακρύνεται από τους υπόλοιπους και ο διάλογός τους θεωρείται ως ένας από τους πιο πικρούς στην ιστορία του κινηματογράφου.

Ads

Κινώντας τους ηττημένους από τη δύναμη της συνήθειας πρωταγωνιστές στο μεγαλοαστικό περιβάλλον της πόλης του Μιλάνου, η ταινία επικεντρώνεται στη ζωή του ζευγαριού κατά τη διάρκεια μίας νύχτας, στο υπαρξιακό κενό και στη φθορά της σχέσης τους. Είναι η δεύτερη ταινία, μετά από την «Περιπέτεια» και πριν από την «Έκλειψη», της «τριλογίας της αποξένωσης» του Αντονιόνι, ή «τριλογίας της αλλοτρίωσης» όπως έχει χαρακτηριστεί, της αλλοτρίωσης του ενός ανθρώπου από τον άλλον, αλλά και από τον εαυτό του και το περιβάλλον του. 

H ταινία βραβεύτηκε με τη Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο το 1961, βραβείο που έλαβε για πρώτη φορά, έως τότε, ιταλική ταινία στη Μπερλινάλε.

  • Σκηνοθεσία: Μικελάντζελο Αντονιόνι
  • Πρωταγωνιστούν:  Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Ζαν Μορό, Μόνικα Βίτι, Μπέρναρντ Βίκι

Σημειώματα (ΕΡΤ 3, 23.00)
Δραματική ταινία, παραγωγής ΗΠΑ 2017
image
Η Αθίνα, μία φιλόδοξη νεαρή χορεύτρια, προσπαθεί να κάνει την τύχη της στο Λος Άντζελες. Όταν ο πατέρας της, Τζακ, αρρωσταίνει από καρκίνο, αναγκάζεται να επιστρέψει στο πατρικό της στη Φλόριντα για να τον φροντίσει. Οι δυο τους είναι από καιρό αποξενωμένοι και η καθημερινή επικοινωνία τους αλλά και το να προσέχει τον πατέρα της αποδεικνύεται για την Αθίνα όλο και πιο δύσκολο. Τόσο που όταν μία επαγγελματική ευκαιρία την καλεί πίσω στο Λος Άντζελες, η Αθίνα θα αναλογιστεί ξανά τις προτεραιότητές της. Αυτό που ακολουθεί είναι ένα ταξίδι ενηλικίωσης, με πολλές στιγμές χιούμορ και ειλικρίνειας που φωτίζουν την ταραγμένη σχέση πατέρα-κόρης.

  • Σενάριο – Σκηνοθεσία: Αμάντα Σαρπ
  • Πρωταγωνιστούν: Ρόουζ Λέσλι, Ρέι Λιότα, Κέρμαν Τόρνι

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη για 14 μέρες στο ERTFLIX

Tα Κορίτσια της Μπάντας (ΕΡΤ 2, 23.30)
Ντοκιμαντέρ, αμερικανικής παραγωγής 2013
image
Η ταινία αφηγείται ανείπωτες ιστορίες γυναικών μουσικών της τζαζ και μεγάλων γυναικείων τζαζ ορχηστρών καθώς και τη συναρπαστική και πρωτοποριακή μουσική διαδρομή τους από τα τέλη της δεκαετίας του ’20 έως σήμερα.
Ταλαντούχες γυναίκες που υπέμειναν σεξισμό, ρατσισμό και με μειωμένες ευκαιρίες για δεκαετίες, συνεχίζουν μέχρι σήμερα να επιμένουν, να εμπνέουν και να αναδεικνύουν τα ταλέντα τους σ’ έναν χώρο που ποτέ δεν τις αποδέχτηκε ισότιμα.

  • Σκηνοθεσία: Τζούντι Τσαϊκίν

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη για 14 μέρες στο ERTFLIX

Trance (Open, 23.35)
Ψυχολογικό θρίλερ, συμπαραγωγής Γαλλίας – Βρετανίας – ΗΠΑ 2013

Ο Σάιμον, υπάλληλος σ’ έναν οίκο δημοπρασιών έργων τέχνης, συνεργάζεται με μια συμμορία κακοποιών για την κλοπή ενός πανάκριβου πίνακα. Στη διάρκεια της ληστείας όμως τραυματίζεται σοβαρά στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να χάσει τη μνήμη του και να ξεχάσει πού έχει κρύψει το έργο τέχνης. Ο επικεφαλής της συμμορίας, αφού εξαντλήσει όλες τις βίαιες μεθόδους του, καταφεύγει σε μία ψυχολόγο και υπνοθεραπεύτρια η οποία αναλαμβάνει να τον υπνωτίσει για να αποκαλύψει την κρυψώνα, μπαίνοντας βαθιά στο υποσυνείδητο του Σάιμον.

  • Σκηνοθεσία: Ντάνι Μπόιλ
  • Σενάριο: Τζο Άχερν, Τζον Χοτζ
  • Πρωταγωνιστούν: Τζέιμς ΜακΑβόι, Βενσάν Κασέλ, Ροζάριο Ντόσον, Ντάνι Σαπάνι

Μικροκύματα (Βουλή Τηλεόραση, 00.00)

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης ζώνης στην οποία το κανάλι της Βουλής φιλοξενεί ελληνικές ταινίες μικρού μήκους κάθε Παρασκευή τα μεσάνυχτα, και σε επανάληψη κάθε Σάββατο μετά τα μεσάνυχτα,
δείτε απόψε τις παρακάτω τέσσερις βραβευμένες ταινίες:

Η Αλίκη στο Καφέ, 19’ (2016)

Η Αλίκη πίνει καφέ και διαβάζει. Ο Βασίλης θέλει να την συναντήσει το βράδυ. Η Κατερίνα περιμένει τον Βασίλη τα βράδια. Ο Βασίλης θέλει να ξεφύγει από όλα. 

  • Σκηνοθεσία: Δημήτρης Νάκος
  • Σενάριο: Δημήτρης Νάκος, Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Φώτου, GSC
  • Πρωταγωνιστούν: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Λένα Παπαληγούρα, Μαρία Κεχαγιόγλου, Ελένη Γερασιμίδου, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Νίκος Ζοϊόπουλος

Ο Σπόρος, 14’ (2015)

Σε μια εφιαλτική Αθήνα του μέλλοντος, η Νάλα, ντίλερ λαχανικών, εντοπίζεται από την αστυνομία και καταδικάζεται σε πέντε χρόνια «επανένταξη». Σε έναν κόσμο όπου η καλλιέργεια όλων των φυτών είναι παράνομη, ξετυλίγεται η ιστορία της μοναχικής αυτής επαναστάτριας.

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο: Ιφιγένεια Κοτσώνη
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Στέλιος Πίσσας
  • Πρωταγωνιστούν: Γιούλικα Σκαφιδά, Κατερίνα Μισιχρόνη, Ανδρεάς Μαντάς, Θέμης Κατσιμίχας, Θοδωρής Γιαννούχος, Οδυσσέας Ανδρούτσος, Χρήστος Γεροντίδης, Αννα Τζανακάκη, Μάρι Γιαμαμότο, Σοφία Λιάπη, Σεκίλ Ακμιρζά, Κατερίνα Σιγάλα

Testing Greta, 11’ (2017)

Μία ασυνήθιστη, γεμάτη ανατροπές ιστορία ενδοοικογενειακής βίας. Έχοντας στοιχεία τόσο κωμικά όσο και τραγικά, αφηγείται την ιστορία μιας δυναμικής γυναίκας που στιγμιαία σπάει, αποκαλύπτοντας τη φρικτή αλήθεια της ιδιωτικής της ζωής, πριν ξαναφορέσει την λαμπερή μάσκα της. H ταινία είναι αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν υπάρξει σιωπηλά θύματα κακοποίησης.

  • Σκηνοθεσία: Άμπι Λούκας
  • Σενάριο: Βασιλική Βλάχου
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Joan Bordera
  • Πρωταγωνιστούν: Adam Lannon, Cherise Silvestri, Βασιλική Βλάχου

Simon Says, 13’ (2015)

Ο Σάιμον ζει μοναχικά στο Λονδίνο, αποξενωμένος από το περιβάλλον του. Κάποια βράδια του μήνα επισκέπτεται τους φίλους του από το Facebook. 

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο: Νίκος Τσεμπερόπουλος
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Παύλος Σταμάτης |
  • Πρωταγωνιστούν: Στίβεν Μόρτιμερ, Βασιλική Βλάχου, Κιθ Αϊλς

Simon Says Trailer from Nikos Tsebero on Vimeo.