Με αφορμή τις προβολές της ταινίας «Electra» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η Μαργαρίτα Μαντά, η Στέλλα Θεοδωράκη και ο Πέτρος Σεβαστίκογλου, βλέπουν το σινεμά… αλλιώς, σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση με το κοινό, που θα ακολουθήσει την προβολή της ταινίας, τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου. Το Tvxs.gr ως χορηγός επικοινωνίας, έχει εξασφαλίσει διπλές προσκλήσεις για τους αναγνώστες του, για όλες τις προβολές της ταινίας που θα πραγματοποιηθούν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο στην Ταινιοθήκη, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στις 22:00.

Ads

Η προσέγγιση ενός διαφορετικού σινεμά, που καταγράφει, αλληλεπιδρά, αμφισβητεί τις συμβάσεις του μέσου και δημιουργεί μία νέα κινηματογραφική γλώσσα, είναι η επόμενη θεματική συζήτηση που οργανώνεται με αφορμή τις προβολές της ταινίας «Electra», στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου, καλεσμένες του δημιουργού Πέτρου Σεβαστίκογλου, είναι οι σκηνοθέτιδες Στέλλα Θεοδωράκη, που είναι και συμπαραγωγός της «Electra», καθώς και η Μαργαρίτα Μαντά, που βραβεύτηκε πρόσφατα με Αργυρή Πυραμίδα στο 36ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καΐρου για την ταινία της με τίτλο «Για Πάντα», ένα φιλμ που προβλήθηκε στο 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
image
Οι τρεις σκηνοθέτες, που με το έργο τους εξερευνούν τα όρια της κινηματογραφικής γραφής, συζητούν για την «Electra», τον επαναπροσδιορισμό της θεωρίας του σινεμά του δημιουργού και την ανάγκη επανεφεύρεσης του κινηματογράφου. Οι συζητήσεις με τους συντελεστές της «Electra» και προσκεκλημένους δημιουργούς συνεχίζονται και τον Ιανουάριο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, μετά την προβολή της ταινίας. Κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, ο σκηνοθέτης θα βρίσκεται στην Ταινιοθήκη και μετά την προβολή θα ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση με το κοινό. Εξαιρούνται οι προβολές 26 και 29 Δεκεμβρίου.
image
Ήδη έχει προηγηθεί η ανοιχτή συζήτηση, με την πρωταγωνίστρια του φιλμ Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ενώ την Παρασκευή 9 Ιανουαρίουο ακαδημαϊκός και μουσικός Χρήστος Γούσιος συζητά με τον Πέτρο Σεβαστίκογλου και το κοινό για τον μουσικό σχεδιασμό στον κινηματογράφο.
image
Το Tvxs.gr είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια και ως χορηγός επικοινωνίας έχει εξασφαλίσει δύο διπλές προσκλήσεις για τους αναγνώστες του, σε κάθε προβολή της ταινίας. Διαβάστε σχετικά: Προσκλήσεις για την «Electra» του Πέτρου Σεβαστίκογλου στην Ταινιοθήκη

 

Η Μαργαρίτα Μαντά, γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Γαλλική Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα, ολοκλήρωσε σπουδές Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου στη σχολή Λυκούργου Σταυράκου στην Αθήνα. Έχει συνεργαστεί σαν βοηθός σκηνοθέτη με πολλούς Έλληνες δημιουργούς. Υπήρξε βοηθός του Θόδωρου Αγγελόπουλου στις ταινίες: “Το βλέμμα του Οδυσσέα”, Μία αιωνιότητα και μία μέρα”, “Το λιβάδι που δακρύζει”, “Η σκόνη του χρόνου”.
image
Συνεργάστηκε με τον διεθνούς φήμης φωτογράφο Josef Koudelka γράφοντας το κείμενο στο βιβλίο του “Περιπλανήσεις – Ακολουθώντας το Βλέμμα του Οδυσσέα” (έκδοση Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 1995), καθώς επίσης και στην έκθεση “Περίπλους – 12 Φωτογράφοι του Magnum φωτογραφίζουν τη σύγχρονη Ελλάδα” (Μουσείο Μπενάκη, Ιούνιος 2004). Παράλληλα, έχει τη φιλολογική επιμέλεια και έχει γράψει τα παραρτήματα στις εκδόσεις των σεναρίων του Θόδωρου Αγγελόπουλου: “Το βλέμμα του Οδυσσέα” (εκδόσεις Καστανιώτη, 1995) και “Τριλογία: Το λιβάδι που δακρύζει” (Εκδόσεις Ηλέκτρα, 2004).

Ads

Το μυθιστόρημά της με τίτλο “Η μνήμη ακίνητη“, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, τον Οκτώβριο του 2002. Ενώ το προσωπικό της ημερολόγιο από την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου “Το βλέμμα του Οδυσσέα”, με τίτλο “Το πρώτο πράγμα που έκανε ο θεός είναι το ταξίδι…“, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, τον Φεβρουάριο του 2014. Η ταινία της “Χρυσόσκονη” (2009), απέσπασε το Βραβείο Κοινού στο «Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου» καθώς και το Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου στην Άννα Μάσχα, από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Η Στέλλα Θεοδωράκη, γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου.  Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με υποτροφία του Ι.Κ.Υ στην Αισθητική Κινηματογράφου στη Σορβόνη, όπου και πήρε τη διδακτορική διατριβή της με θέμα: H πρωτοπορία στον κινηματογράφο της δεκαετίας του ’20 στη Γαλλία και τη Γερμανία. Νταντά, αφηρημένη τέχνη, κυβισμός, σουρεαλισμός. 
image
Συμμετέχει στην εταιρεία παραγωγής Φαντασία Οπτικοακουστική που δραστηριοποιείται στον τομέα της κινηματογραφικής παραγωγής, ως σκηνοθέτης και παραγωγός. Έχει διδάξει κινηματογράφο στο τμήμα Θεατρολογίας – Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου του Ρεθύμνου, ιστορία οπτικοακουστικών σπουδών  στο διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και σκηνοθεσία στο  Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Η ταινία της “Ricordi mi” (2009-10), ήταν υποψήφια για τέσσερα (4) βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (φωτογραφία, μοντάζ, πρώτος γυναικείος, ήχος). Ενώ η δημιουργία της “Ημερολόγια Αμνησίας” (2012-13) απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (Βραβείο Λουκία Ρικάκη).

Προβολές: κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, στις 22:00
Διάρκεια: Δεκέμβριος 2014 – Ιανουάριος 2015
Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός, Τηλ.: 210-3609695, 210-3612046)

Τιμές εισόδου
Γενική Είσοδος: 7€
Είσοδος μειωμένη*: 4€
(* για φοιτητές, σπουδαστές δραματικών σχολών, μαθητές, ανέργους, δασκάλους-καθηγητές, ατέλειες, Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), άνω των 65, νέους 18-26 ετών και γκρουπ 5 ατόμων και άνω)
image
Electra
Σκηνοθεσία / Σενάριο / Κάμερα: Πέτρος Σεβαστίκογλου

Παραγωγή: Φαντασία Οπτικοακουστική, Πέτρος Σεβαστίκογλου, Babagarage community of Senegal
Μοντάζ / Σχεδιασμός Ήχου: Χρήστος Γιαννακόπουλος
Σκηνικά / Κοστούμια: Αντώνης Δαγκλίδης
Μουσική: Χρήστος Γούσιος και Θοδωρής Παπαδημητρίου
Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης
Πρωταγωνιστούν: Σοφία Κόκκαλη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Chris Ratzanov, Modou Ndiaye, Omar Fall, Λάμπρος Κτεναβός, Χρύσα Μορφούλη, Maria Ohilebo, Tiemoko Haidara

Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε την επίσημη σελίδα της ταινίας στο Facebook, καθώς και την ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.