Το 1981 η Ρόμι Σνάιντερ ταξιδεύει στο Κιμπερόν για να συναντήσει μία παλιά της φίλη. Εκεί θα συναντήσει τον δημοσιογράφο Μίχαελ Γυργκς και τον φωτογράφο Ρόμπερτ Λεμπέκ. Έτσι ξεκινά ένα συναισθηματικό παιχνίδι που διαρκεί τρεις μέρες και τρεις νύχτες και το οποίο καταγράφει η σκηνοθέτης Εμιλι Ατέφ. Η ταινία «Τρεις Μέρες στο Κιμπερόν», προβάλλεται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στο Γερμανικό Ινστιτούτο Γκάιτε.

Ads

«Δεν ξέρω τίποτα για την ζωή, αλλά τα πάντα για το Σινεμά.» – Ρόμι Σνάιντερ

3 Μέρες στο Κιμπερόν / 3 Days in Quiberon
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Εμιλι Ατέφ / Emily Atef
Πρωταγωνιστούν: Marie Bäumer, Birgit Minichmayr, Charly Hübner
Χώρα Παραγωγής: Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 115 λεπτά
Σάββατο 8 Δεκεμβρίου στις 19:30
Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου στις 20:30

image

Ads

Βρετάνη, Κιμπερόν, 1981. Η Χίλντε έρχεται να επισκεφθεί την παλιά της φίλη, την πασίγνωστη σταρ Ρόμι Σνάιντερ που έχει αποσυρθεί εκεί σ’ ένα ξενοδοχείο. Λίγο μετά καταφτάνουν ο νεαρός δημοσιογράφος Μίχαελ Γυργκς και ο φωτογράφος Ρόμπερτ Λεμπέκ, με τον οποίο η Ρόμι γνωρίζεται από παλιά, για μια συνέντευξη που θα δημοσιευθεί σε γερμανικό περιοδικό μεγάλης κυκλοφορίας.

image

Η εύθραυστη ντίβα και ο φιλόδοξος αρθρογράφος παρασύρονται σε μια ξέφρενη συναισθηματική κούρσα, ταλαντευόμενοι ανάμεσα στην τρυφερότητα και την αμοιβαία χειραγώγηση. Η Χίλντε προσπαθεί να προστατέψει τη φίλη της καθώς φωτογράφος και δημοσιογράφος επιζητούν να καταγράψουν τα πιο μύχια συναισθήματα αυτής της συναρπαστικής γυναίκας. Ενα συναισθηματικό παιχνίδι που κρατά δέσμιους και τους τέσσερις τρεις μέρες και τρεις νύχτες.

Ρόμι Σνάιντερ / Romy Schneider

image

Γεννημένη, στις 23 Σεπτεμβρίου του 1938, στη Βιέννη της Αυστρίας και μεγαλωμένη από οικογένεια ηθοποιών, η Ρόμι Σνάιντερ έγινε από νωρίς γνωστή ως «Πριγκίπισσα Σίσσυ» με τον ρόλο της στην σχετική τριλογία με θέμα τη ζωή της Ελισάβετ της Βαυαρίας. Ένας ρόλος που της χάρισε παγκόσμια αναγνωρισιμότητα αλλά ταυτόχρονα αποτέλεσε τη Νέμεσις της προσπαθώντας σε όλη την καριέρα της να τον αποποιηθεί. Όμως η θριαμβευτική πορεία της Ρόμι Σνάιντερ στον χώρο της Έβδομης Τέχνης, επισκιαζόταν πάντα από την τραγικότητα της προσωπικής της ζωής. Έφυγε, στις 29 Μαΐου του 1982, στο Παρίσι, σε ηλικία μόλις 43 ετών.

Διαβάστε επίσης:

Βραβευμένες Γερμανικές Ταινίες στο Ινστιτούτο Goethe της Αθήνας

image

Για πρώτη φορά, η Γερμανική Ακαδημία Κινηματογράφου και το Goethe-Institut συνεργάζονται για να παρουσιάσουν ανά τoν κόσμο γερμανικές ταινίες που έχουν τιμηθεί ή ήταν υποψήφιες για τα Γερμανικά Κινηματογραφικά Βραβεία 2018 και τα Βραβεία First Steps 2017.

Με ένα «Lola», όπως είναι γνωστό εδώ και χρόνια το Γερμανικό Κινηματογραφικό Βραβείο, βραβεύονται οι πιο πρωτοποριακές, καινοτόμες, συγκινητικές και δυνατές ως προς το αισθητικό αποτέλεσμα ταινίες.

Η επιλογή του ονόματος «Lola» σαφώς σχετίζεται με τις μνήμες ορισμένων από τις πιο θρυλικές προσωπικότητες του γερμανικού κινηματογράφου: στα τέλη της δεκαετίας του 1920 η Μάρλεν Ντίτριχ υποδύθηκε τη Λόλα στον «Γαλάζιο Άγγελο», όπως και η Μπάρμπαρα Σούκοβα αρκετές δεκαετίες αργότερα στην ομώνυμη ταινία του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ.

Το «Τρέξε, Λόλα, τρέξε» του Τομ Τίκβερ συμβολίζει από το 1998, τότε που βγήκε στις αίθουσες, τις νέες αφηγηματικές προσεγγίσεις στον κινηματογράφο. Την εποχή που κυκλοφόρησε αυτό το αντισυμβατικό νεανικό φιλμ, γνώρισε αναπάντεχα μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο και συνέβαλε στην αναβάθμιση του προφίλ του γερμανικού σινεμά διεθνώς.

image

Το πρόγραμμα των ταινιών, που επιλέχθηκαν από τη Γερμανική Ακαδημία Κινηματογράφου και το Goethe-Institut, θα παρουσιαστεί σε πέντε μητροπόλεις του κόσμου: στην Αθήνα (7 με 14 Δεκεμβρίου), στη Βοστώνη, στο Πόρτλαντ, στο Νέο Δελχί και στην Καλκούτα, όπου κάθε πόλη διαμορφώνει το δικό της πρόγραμμα.

Στην Αθήνα, σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας θα προβληθούν 8 βραβευμένες ή υποψήφιες για κάποιο βραβείο ταινίες. Παρόντες από Γερμανία θα είναι ο σκηνοθέτης του «Beuys» Αντρές Φάιελ, ο οποίος θα δώσει και master class με θέμα «Staging / Reenactment in Documentaries», ο πρωταγωνιστής της νεανικής ταινίας «Μια αναπάντεχη φιλία/Amelie rennt» και οι πρωταγωνίστριες της ταινίας «Lomo – The Language of many othes».

Συνοπτικά το πρόγραμμα προβολών:

  • Παρασκευή 7/12/2018, 20:00 | Beuys του Αντρές Φάιε
  • Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, 11:00 – 16:00 | Masterclass του Αντρές Φάιελ με τίτλο «Staging / Reenactment in Documentaries»
  • Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, 17:00 | Μια Αναπάντεχη Φιλία (Ameile rennt) του Τομπάιας Βίμαν
  • Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, 19:30 | 3 Μέρες στο Quiberon της Εμιλι Ατέφ
  • Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, 20:30 | Αyny – Το Αλλο Μάτι Μου του Αχμάντ Σαλέχ
  • Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, 20:30 | Lomo – Η Γλώσσα Πολλών Αλλων της Τζούλια Λάνγκο
  • Τρίτη 11/12/2018, 20:30 | Western της Βαλέσκα Γκρίζεμπαχ
  • Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, 20:30 | 3 Μέρες στο Quiberon της Εμιλι Ατέφ
  • Πέμπτη 13 Δεκεμεβρίου, 20:30 | Manifesto του Τζούλιαν Ρόζεφελντ
  • Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, 20:30 | The Congo Tribunal του Μίλο Ράου

Πληροφορίες:
Βραβευμένο Γερμανικό Σινεμά
7 με 14 Δεκεμβρίου 2018
Goethe-Institut Athen (Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 3661000)
Είσοδος ελεύθερη
Οι ταινίες προβάλλονται σε γερμανική και εν μέρει και σε άλλες γλώσσες με ελληνικούς υπότιτλους
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερες στο κοινό