Το 43ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ, θα διεξαχθεί από τις 22 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου και στο πρόγραμμα του φέτος συναντάμε σε τρεις από τις συνολικά εννέα κατηγορίες του Φεστιβάλ τρεις ελληνικές ταινίες, δύο μεγάλου και μία μικρού μήκους. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Το 2013, ήταν μία καλή χρονιά για τον εγχώριο κινηματογράφο. Παρά τις οικονομικές αντιξοότητες οι Έλληνες σκηνοθέτες κατάφεραν να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον του κοινού, τόσο εντός όσο κι εκτός συνόρων, στα Διεθνή Φεστιβάλ που ταξίδεψαν, εκπροσωπώντας το ελληνικό σινεμά επάξια.
 
Έτσι φαίνεται να ξεκινάει και η νέα χρονιά. Ήδη η αρχή έγινε με τα πρώτα θετικά νέα που είχαμε από το 64ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, όπου θα προβληθούν τρεις ελληνικές ταινίες, μεταξύ των οποίων και το “Μικρό Ψάρι” (Stratos) του Γιάννη Οικονομίδη, το οποίο θα συμμετέχει στο επίσημο διαγωνιστικό της Μπερλινάλε.

image
 
Τη σκυτάλη πλέον παίρνει το 43ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 22 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου και στο πρόγραμμα του φέτος συναντάμε επίσης τρεις ελληνικές παραγωγές. Πιο αναλυτικά:
 
Στην κατηγορία Bright Future, μια κατηγορία για  την πρώτη ή δεύτερη ταινία ταλαντούχων νέων σκηνοθετών  συμμετέχει η ταινία της Πέννυς Παναγιωτοπούλου “September”. Η ταινία που συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του 48ου Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βαρι, καθώς και σε πλήθος άλλων φεστιβάλ είναι μία διεθνής συμπαραγωγή Ελλάδας – Γερμανίας σε παραγωγή ZDF, ARTE και ΕΡΤ, Twenty Twenty Vision του Θ. Καραθάνου,  P.P Productions της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου με την υποστήριξη του προγράμματος Media.

image
 
Η ταινία, αφηγείται τη ζωή της τριαντάχρονης Άννας, μιας ανεξάρτητης γυναίκας που ζει στο διαμέρισμα της με μοναδική συντροφιά τον σκύλο της. Όταν όμως ο σκύλος πεθάνει, θα τον θάψει στον κήπο του γειτονικού σπιτιού και γνωρίζοντας τη μητέρα της οικογένειας, αναπτύσσεται μία ιδιόμορφη σχέση.


 
Η ταινία «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, πραγματοποίησε την ελληνική της πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του 19ου Διεθνές Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας. Διαβάστε επίσης: Η Πέννυ Παναγιωτοπούλου επιστρέφει με το «September»

image
 
Η ταινία «Δεν Είμαι Εγώ» σε σενάριο και σκηνοθεσία  Ταϊφούν Πιρσελίμογλου είναι μια συμπαραγωγή μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Γαλλίας. Το φιλμ συμμετέχει  στο τμήμα Spectrum, στο οποίο παρουσιάζονται πρόσφατα έργα μεγάλου μήκους από έμπειρους σκηνοθέτες και καλλιτέχνες, οι οποίοι συμβάλλουν ουσιαστικά στη διεθνή κινηματογραφική κουλτούρα.
 
Το φιλμ «Δεν Είμαι Εγώ», αναφέρεται στη ζωή του 45χρόνου εργένη και μοναχικού Νιχάτ, ο οποίος εργάζεται σε μία καντίνα εστιατορίου. Όταν η νεαρή συνάδελφός του Αισέ, τον προσκαλεί σε δείπνο, εκείνος δέχεται, παρά τις φήμες ότι ο σύζυγός της είναι στη φυλακή. Όταν ο Νιχάτ βλέπει μία φωτογραφία του γάμου της, αντιλαμβάνεται ότι ο σύζυγος της Αισέ, του μοιάζει υπερβολικά. Η αδέξια σχέση που επακολουθεί μεταξύ τους θα αλλάξει ολοκληρωτικά τη ζωή του.

image
 
H παραγωγή ανήκει στους Veysal Ipek, Νίκο Μουστάκα, Guillaume de Seille, Irfan & Inci Demirkol και Κωνσταντίνα Σταυριανού και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού, του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου και τη χρηματοδότηση του  Eurimages.  
 
Τέλος στο πρόγραμμα μικρού μήκους, ενός από τα πιο μεγάλα σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμμετέχει η ταινία “King Kong” σε σενάριο και σκηνοθεσία του Νίκου Κυρίτση και σε παραγωγή των MARNI FILMS και ΕΡΤ Α.Ε. Η ιστορία εξελίσσεται στην Αθήνα του 2011.

image
 
Πρωταγωνιστής είναι ο Χρήστος ένας εσωστρεφής 50άρης, που ζει ακόμη με την κατάκοιτη μάνα του, δουλεύει στον ζωολογικό κήπο, αλλά δυσκολεύεται να αναπτύξει σχέσεις με τους ανθρώπους και να εκφράσει τη σεξουαλικότητά του, μέχρις ότου ένα απροσδόκητο γεγονός θα τον ωθήσει σε έναν κύκλο βίας και απόγνωσης.
 
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τη φετινή διοργάνωση του 43ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ θα ανοίξει η νέα ταινία του Σπάικ Τζόνζι με τίτλο “Her” και με πρωταγωνιστή τον Χοακίν Φίνιξ.