Την Κυριακή 17 Μαρτίου, στις 17.00, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος εγκαινιάζει κύκλο προβολών ελληνικών ταινιών μικρού μήκους και παρουσιάζει με ελεύθερη είσοδο,  σε πρώτη δημόσια προβολή στην Αθήνα, τη νέα μικρού μήκους ταινία του Θανάση Νεοφώτιστου Λεωφόρος Πατησίων. Η ταινία έκανε την διεθνή πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βενετίας, την πανελλαδική της πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και πριν λίγο καιρό απέσπασε δύο βραβεία (βραβείο Canal + και ειδικό βραβείο της Επιτροπής) καθώς και μια υποψηφιότητα καλύτερης μικρού μήκους ταινίας από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, στο μεγαλύτερο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στον κόσμο: το Φεστιβάλ του Κλερμόν Φεράν.

Ads

Ο Θανάσης Νεοφώτιστος θα είναι στην Ταινιοθήκη για να συνομιλήσει με το κοινό.

Μαζί, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει μια πρώτη επιλογή από τις σημαντικότερες ταινίες μικρού μήκους της τελευταίας δεκαετίας.
Οι συνολικά έξι ταινίες του αφιερώματος προσφέρουν  στο κοινό της Αθήνας μια ευκαιρία να γνωρίσει σκηνοθέτες που άφησαν το στίγμα τους στον χώρο της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους των τελευταίων ετών: απέσπασαν κορυφαία βραβεία στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας,  παρουσιάστηκαν ή/και διακρίθηκαν σε κορυφαία διεθνή φεστιβάλ όπως Βενετία, Κάνες, Κλερμόν Φεράν, Ρότερνταμ, βρήκαν διανομή  σε αίθουσες και τηλεοπτικούς σταθμούς του εξωτερικού, βραβεύτηκαν στις Νύχτες Πρεμιέρας

Αν μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια «Dream Team» των ελλήνων μικρομηκάδων, oι έξι αυτοί, νέοι σε ηλικία, σκηνοθέτες έχουν δικαιωματικά μια θέση σε αυτήν: Νεριτάν Ζιντζιρία, Γιώργος Ζώης, Ζακλίν Λέντζου, Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, Θανάσης Νεοφώτιστος, Γαβριήλ Τζάφκας.

Ads

Η Ταινιοθήκη παρουσιάζει μερικές από τις καλύτερες δουλειές τους, με την υπόσχεση να παρουσιάσει σύντομα πολλά ακόμα ονόματα που τα τελευταία χρόνια σφράγισαν την ταινία μικρού μήκους στην Ελλάδα, εκτοξεύοντας την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή.
Γιατί… some like it short!

Θα προβληθούν oι ταινίες:

Χαμομήλι (Νεριτάν Ζιντζιρία) Ο γολγοθάς μιας ηλικιωμένης γυναίκας σε ένα ορεινό χωριό, η οποία, αποκλεισμένη από τα χιόνια, πρέπει να μεταφέρει μόνη, το πτώμα του συζύγου της….
Ο μεγάλος νικητής του Φεστιβάλ Δράμας (Χρυσός Διόνυσος 2012), σάρωσε τα βραβεία εκείνης της χρονιάς (Νύχτες Πρεμιέρας, Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, Φεστιβάλ της Δρέσδης  κ.π.α).

Casus Belli (Γιώργος Ζώης) Άνθρωποι διαφορετικών φύλων, ηλικιών, τάξεων και εθνικοτήτων περιμένουν σε εφτά διαφορετικές ουρές δημιουργώντας μια τεράστια ανθρώπινη σειρά. Όμως στο τέλος της ανθρώπινης αλυσίδας, η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά… Στην ταινία παίζουν 146 ηθοποιοί. Παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας (2010), Χρυσός Διόνυσος και πέντε ακόμα  βραβεία στο Φεστιβάλ Δράμας, καλύτερη μικρού μήκους ταινία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Προβλήθηκε στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του εξωτερικού (Rotterdam, Clermont Ferrand κ.α.) και είναι η πρώτη ελληνική μικρού μήκους που εξασφάλισε κινηματογραφική διανομή στην Γαλλία και Ελβετία.

Limbo (Kωνσταντίνα Κοτζαμάνη) Ένα νεοφερμένο αγόρι με λευκά μαλλιά, ταράσσει τον κόσμο μιας παρέας παιδιών. Τα παιδιά ενώνονται εναντίον του «εχθρού», στοχοποιώντας αμέσως το αγόρι που διαφέρει. Όμως ένα ακόμα πιο «φοβερό» πλάσμα, μια φάλαινα εξοκέλλει στα μέρη τους… Συμπαραγωγή Ελλάδας και Γαλλίας, έκανε παγκόσµια πρεµιέρα στην Εβδοµάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών,  βραβεύτηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ,  και υπήρξε υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής µικρού µήκους ταινίας για το 2016.

Αλεπού (Ζακλίν Λέντζου) Aθήνα, καλοκαίρι. Μετά από καβγά με τη μάνα του, ο Στέφανος κλείνει τη ραπ και μένει μόνος στο σπίτι με τα αδέρφια του και το άρρωστο σκυλί τους, τη Λούση. Κανείς τους δεν ξέρει ακόμη ότι πρόκειται για την τελευταία, ανάλαφρη μέρα της ζωης τους. Ηδη όλα έχουν αλλάξει. Η ταινία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Δράμας (2016) και στις Νύχτες Πρεμιέρας, προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο και συμμετείχε σε πάνω από 30 διεθνή φεστιβάλ, αποσπώντας πολλά βραβεία . Το 2015 η σκηνοθέτρια συμμετείχε στο Berlinale Talents και στο Berlinale Short Film Station με την «Αλεπού».

Euroman (Γαβριήλ Τζάφκας)  Ο Euroman είναι ευτυχισμένος. Είναι δραστήριος και οι τράπεζες τον αγαπούν. Είναι λάτρης των ακριβών ρούχων, των πολυτελών εστιατορίων αλλά και των διαδικτυακών γνωριμιών. Ο καφές όμως τελείωσε και οι διαδηλώσεις των φοιτητών είναι πολύ ενοχλητικές. Κι όλα αυτά καθώς ετοιμάζεται να συναντήσει τους φίλους του, τους Euromen.  Η ταινία, που γυρίστηκε στη Δανία το 2015, απέσπασε τρία βραβεία στο Φεστιβάλ Δράμας (ανάμεσά τους και τον Αργυρό Διόνυσο), διακρίθηκε στις Νύχτες Πρεμιέρας και προβλήθηκε σε πολλά ξένα φεστιβάλ.

Και σε πρώτη προβολή στην Αθήνα:

Λεωφόρος Πατησίων (Θανάσης Νεοφώτιστος) Η μαμά του Γιάννη κατευθύνεται σε μια οντισιόν, για το ρόλο της Σαιξπηρικής Βιόλας, όμως ανακαλύπτει ότι ο γιος της έχει μείνει μόνος του στο σπίτι. Περπατώντας στη Λεωφόρο Πατησίων, μιας από τις πιο αντιφατικές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, θα παλέψει να ισορροπήσει όλους τους ρόλους της ζωής της μέσα από το κινητό της. Η ταινία (2018), ένα απαιτητικό μονοπλάνο που γυρίστηκε στο κέντρο της Αθήνας, έκανε πρεμιέρα στην 75η Μόστρα της Βενετίας, απέσπασε τρία βραβεία στο Κλερμον Φεράν και μέχρι σήμερα μετρά 20 συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ.

ΤΟΠΟ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΗΚΑΔΕΣ!
Ο κινηματογράφος …εν συντομία

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος φιλοδοξεί να δώσει  βήμα στους μικρομηκάδες στην Αθήνα,  και μέσω τακτικών αφιερωμάτων στο έργο τους (όχι μόνο των τελευταίων ετών αλλά και περασμένων δεκαετιών) να αναδείξει τη δυναμική ενός είδους, ακόμα άγνωστου στο ευρύ κοινό, που άνθησε στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας πολύ πριν γίνει της μόδας ο ελληνικός κινηματογράφος.  Ξεκινά λοιπόν τον μηνιαίο κύκλο προβολών: Τόπο στους μικρομηκάδες.