Μετά την Κινηματογραφική Ανασκόπηση του 2015, που πραγματοποιήθηκε μέσα από το διπλό Αφιέρωμα στις είκοσι (20) καλύτερες ταινίες της χρονιάς που ολοκληρώθηκε – Μέρος ‘Α και Μέρος ‘Β – στο σημερινό μας Αφιέρωμα προσπαθούμε να ατενίσουμε το νέο έτος με αισιοδοξία και παρουσιάζουμε αναλυτικά, δεκατρείς από τις ταινίες που θα συζητηθούν κατά την κυκλοφορία τους στις Κινηματογραφικές Αίθουσες.

Ads

Η νέα χρονιά μας φέρνει πολυσυζητημένες ταινίες. Ταινίες δημιουργών, ταινίες που θα μας απασχολήσουν και στα επικείμενα Όσκαρ, ενώ πολλές εξ αυτών έχουν ήδη αποσπάσει υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες. Η νέα χρόνια μας επιφυλάσσει και δυνατά blockbuster που μας έρχονται παραδοσιακά από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.

Στο πρώτο μέρος του σχετικού Αφιερώματος, είδαμε αναλυτικά τις εξής ταινίες:

  • Η Επιστροφή / The Revenant του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου
  • Steve Jobs του Ντάνι Μπόιλ
  • Οι Σουφραζέτες / Suffragette της Σάρα Γκάβρον
  • Οι Μισητοί 8 / The Hateful 8 του Κουέντιν Ταραντίνο
  • Το Μεγάλο Σορτάρισμα / The Big Short του Άνταμ Μακέι
  • Το Δωμάτιο / Room του Λένι Άμπραχαμσον

Σε όλες τις ταινίες που παρουσιάζονται, ακολουθεί το σχετικό trailer – στις περισσότερες περιπτώσεις είναι το επίσημο ελληνικό βίντεο – καθώς και οι ημερομηνίες κυκλοφορίας των ταινιών στις κινηματογραφικές αίθουσες, οι οποίες έχουν ανακοινωθεί από τις εταιρείες διανομής, αλλά η τήρηση του προγραμματισμού, βρίσκεται στη διακριτική τους ευχέρεια.

Ads

– Spotlight
Εταιρεία Διανομής: Feelgood Entertainment
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 11 Φεβρουαρίου

image

Ο ηθοποιός και σεναριογράφος Τομ Μακάρθι (Thomas Joseph McCarthy), επιστρέφει στην καρέκλα του σκηνοθέτη με τη νέα του ταινία, «Spotlight». Έχοντας πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του τον Σεπτέμβριο στο 72ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, το φιλμ εξερευνά την αληθινή ιστορία, σχετικά με το πώς οι δημοσιογράφοι της Boston Globe αποκάλυψαν ένα τεράστιο σκάνδαλο. Πρόκειται για την κακοποίηση παιδιών και την συγκάλυψη εντός της τοπικής Καθολικής Αρχιεπισκοπής, ένα γεγονός που ταρακούνησε το σύνολο της Καθολικής Εκκλησίας στον πυρήνα του.

Ο υποψήφιος για Όσκαρ σεναριογράφος του “Ψηλά στον Ουρανό” Τομ Μακάρθι μας παρουσιάζει πως η ερευνητική ομάδα Spotlight της εφημερίδας “Boston Globe” ξεσκέπασε το σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών από ιερείς στη Μασαχουσέτη, μια δημοσιογραφική επιτυχία που της απέφερε το βραβείο Πούλιτζερ. Μ’ ένα θέμα αγαπημένο στο Αμερικάνικο κοινό και ένα πολύ καλό καστ ανάμεσα στους οποίους και ο αναγεννηθείς τελευταία Μάικλ Κίτον, η ταινία δείχνει να βαδίζει με αυτοπεποίθηση στον δρόμο των Όσκαρ, μετά και τις θετικές κριτικές στο Φεστιβάλ του Τορόντο.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Μαρκ Ραφάλο, Μάικλ Κίτον, Ρέιτσελ Μακάνταμς, Λεβ Σράιμπερ, Τζον Σλέιτερι, Στάνλεϊ Τούτσι, Μπίλι Κρούνταπ. Το «Spotlight» έχει αποσπάσει τρεις υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες, στις Κατηγορίες: Καλύτερης Δραματικής Ταινίας, Σκηνοθεσίας (Τομ ΜακΚάρθι) και Καλύτερου Σεναρίου (Τομ ΜακΚάρθι και Τζος Σίνγκερ).

Διαβάστε επίσης:
Οι Υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες

– Anomalisa
Εταιρεία Διανομής: Odeon

image

Στην καρδιά της ιστορίας συναντάμε έναν φοβερά επιδραστικό ομιλητή, ο οποίος με τις εμπνευσμένες ομιλίες του ταξιδεύει ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες καταφέρνοντας με τις συμβουλές του να αλλάξει τις ζωές αμέτρητων ανθρώπων. Όμως, όσο μεταμορφώνει την ύπαρξη των άλλων, η δική του ζωή έχει χάσει το νόημά της, καταλήγοντας γκρίζα και μονότονη σ’ έναν κόσμο όπου όλοι κυριολεκτικά είναι και ακούγονται απαράλλαχτοι. Ξαφνικά μια μέρα, η φωνή μιας κοπέλας (Τζένιφερ Τζέισον Λι) διαπερνά το πέπλο του απόλυτου κενού. Τον γεμίζει με ένα τέτοιο κύμα ζωντάνιας που είναι πρόθυμος να τα εγκαταλείψει όλα και όλους, συμπεριλαμβανομένης και της δικής του οικογένειας, και να αποδράσει μαζί της προς μια καλύτερη ζωή.

Επτά χρόνια μετά το αριστουργηματικό του σκηνοθετικό ντεμπούτο, με το φιλμ «Η Συνεκδοχή της Νέας Υόρκης» (Synecdoche, New York – 2008), ο χαρισματικός Τσάρλι Κάουφμαν επιστρέφει στην καρέκλα του σκηνοθέτη, μαζί με τον Ντιουκ Τζόνσον, παρουσιάζοντας το «Anomalisa». Πρόκειται για ένα stop-motion animation, το οποίο προβλήθηκε τον Σεπτέμβριο στο 72ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, αποσπώντας το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής.

«Προσπαθώ να κάνω ταινίες που να σου επιτρέπουν να ανακαλύπτεις νέα πράγματα κάθε φορά που θα τις βλέπεις. Και στόχος μου είναι να κάνω το κοινό να νιώσει ότι πρόκειται για κάτι ζωντανό. Η ταινία «Η Συνεκδοχή της Νέας Υόρκης», μπορεί να θεωρηθεί κολοσσιαία, όπως η αποθήκη του Κέιντεν ή μικρή όπως η ντουλάπα στο διαμέρισμα της Αντέλ, μεταφυσικός λαβύρινθος ή συναισθηματικά απλή, ένα ευφυολόγημα του μεγέθους του Empire State Building, μία τεράστια αφύσικη παρονομασία, ένα υπαρξιακό ανέκδοτο με ανούσιο τέλος ή ακόμα ένα ποίημα, ή όλα αυτά μαζί ή τίποτα από αυτά ή απλά διασκεδαστική και τίποτε άλλο…» – Τσάρλι Κάουφμαν

Διαβάστε επίσης:
Η επιστροφή του ιδιοφυούς Τσάρλι Κάουφμαν: «Anomalisa»

– Hail, Caesar!
Εταιρεία Διανομής: UIP Greece
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 18 Φεβρουαρίου

image

Τρία χρόνια μετά το συγκινητικό «Inside Llewyn Davis», οι βραβευμένοι με Όσκαρ αδερφοί Κοέν, επιστρέφουν με τη νέα τους δημιουργία «Hail, Caesar!». Πρόκειται για την Ταινία Έναρξης του 66oυ Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, που που ξεκινάει την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου του 2016. Μία εβδομάδα μετά την έναρξη της Μπερλινάλε, στις 18 Φεβρουαρίου, η ταινία των Τζόελ και Ίθαν Κοέν, κυκλοφορεί και στις ελληνικές Κινηματογραφικές Αίθουσες.

Η νέα κωμωδία των αδελφών Κοέν, έχει ως πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς: Τζορτζ Κλούνι, Ρέιφ Φάινς, Τζος Μπρόλιν, Τίλντα Σουίντον, Τσάνινγκ Τάτουμ, Σκάρλετ Γιόχανσον. Η υπόθεση της ταινίας εκτυλίσσεται στην Χρυσή Εποχή του Χόλιγουντ και παρακολουθεί μία ημέρα από τη ζωή ενός ανθρώπου που δουλειά του είναι να διορθώνει τα προβλήματα που προκύπτουν στα στούντιο.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ είναι φέτος η Μέριλ Στριπ, ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Μπερλινάλε, Ντίτερ Κόσλικ, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Είναι υπέροχο που ο Τζόελ και ο Ίθαν Κοέν ανοίγουν ξανά την Μπερλινάλε (το «True Grit» ήταν η Ταινία Έναρξης του Φεστιβάλ Βερολίνου το 2011). Το χιούμορ τους, οι μοναδικοί τους χαρακτήρες και η φανταστική ικανότητα αφήγησης θα ενθουσιάσουν σίγουρα το κοινό. Το «Hail, Caesar!» είναι η τέλεια έναρξη για τη Μπερλινάλε του 2016.»

– Jane Got a Gun
Εταιρεία Διανομής: Odeon
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 11 Φεβρουαρίου

image

Μια γυναίκα ζητά από τον πρώην εραστή της βοήθεια, προκειμένου να σώσει τον παράνομο σύζυγό της από μια συμμορία που θέλει να τον σκοτώσει. Η Νάταλι Πόρτμαν, ο Γιούαν Μακγκρέγκορ, ο Τζόελ Έντγκερτον, ο Ροντρίγκο Σαντόρο, ο Νόα Έμεριχ, ο Μπόιντ Ζόλμπρουκ και ο Άλεξ Μανέτ, πρωταγωνιστούν στη νέα ταινία του Γκάβιν Ο’ Κόνορ (Tumbleweeds – 1999, Ζήτημα Τιμής / Pride and Glory – 2008).

– Το Κορίτσι από τη Δανία / The Danish Girl
Εταιρεία Διανομής: UIP Greece
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 28 Ιανουαρίου

image

Κοπεγχάγη, αρχές της δεκαετίας 1920. Η αξιοσημείωτη ιστορία αγάπης εμπνευσμένη από τη ζωή των Δανών καλλιτεχνών Lili Elbe και Gerda Wegener. Το έργο εξελίσσεται καθώς παρακολουθούμε στην μεγάλη οθόνη το ταξίδι της Lili, ως πρωτοπόρου τρανσέξουαλ. Βασισμένο στο μυθιστόρημα του David Ebershoff και εμπνευσμένο από αληθινή ιστορία. Με τους: Έντι Ρεντμέιν, Αλίσια Βικάντερ, Άμπερ Χερντ, Ματίας Σένερτς, Μπεν Γουίσο, και Σεμπάστιαν Κοχ. Το μουσικό σκορ υπογράφει ο ελληνικής καταγωγής, βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης, Αλεξάντερ Ντεπλά.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Τομ Χούπερ (The King’s Speech – 2010), επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία. Μία από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, η οποία πραγματοποίησε την επίσημη πρεμιέρα της τον Σεπτέμβριο, στο διαγωνιστικό τμήμα του 72ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Βενετίας. Στη συνέχεια προβλήθηκε και στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου (London Film Festival), ενώ ήδη το φιλμ έχει αποσπάσει και τρεις υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες και συγκεκριμένα στις Κατηγορίες:

  • Α’ Ανδρικού Ρόλου – Δράμα (Έντι Ρεντμέιν)
  • Α’ Γυναικείου Ρόλου – Δράμα (Αλίσια Βίκαντερ)
  • Καλύτερης Μουσικής (Αλεξάντερ Ντεπλά)

– «X-Men: Απόκαλιψ» / «X-Men: Apocalypse»
Εταιρεία Διανομής: Odeon
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 19 Μαΐου

image

Από την αυγή του πολιτισμού, λατρευόταν σαν θεός. Ο Απόκαλιψ, ο πρώτος και ισχυρότερος μεταλλαγμένος από το σύμπαν των X-Men της Marvel, έχει συγκεντρώσει τις δυνάμεις πολλών άλλων μεταλλαγμένων, καταλήγοντας αθάνατος και ανίκητος. Ξυπνώντας μετά από χιλιάδες χρόνια, απογοητεύεται από τον κόσμο που βρίσκει και σχηματίζει μια ομάδα παντοδύναμων μεταλλαγμένων, συμπεριλαμβανομένου και του αποκαρδιωμένου Μαγκνέτο (Μάικλ Φασμπέντερ), για να «καθαρίσει» την ανθρωπότητα και να δημιουργήσει έναν νέο κόσμο, στον οποίο θα κυριαρχεί.

Καθώς η μοίρα της Γης κρέμεται από μια κλωστή, η Ρέιβεν (Τζένιφερ Λόρενς), μαζί με την βοήθεια του Καθηγητή Χ (Τζέιμς ΜακΑβόι), πρέπει να ηγηθεί μιας ομάδας νέων X-Men για να σταματήσουν τον μεγαλύτερο εχθρό τους και να σώσουν την ανθρωπότητα από την απόλυτη καταστροφή.

Μετά την εμπορική επιτυχία του «X-Men: Ημέρες Ενός Ξεχασμένου Μέλλοντος», ο σκηνοθέτης Μπράιαν Σίνγκερ επιστρέφει με το «X-Men: Apocalypse». Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Τζέιμς ΜακΑβόι, Μάικλ Φασμπέντερ, Τζένιφερ Λόρενς, Όσκαρ Άιζακ, Νίκολας Χουλτ, Ρόουζ Μπερν, Ολίβια Μαν, Έβαν Πίτερς, Κόντι Σμιτ-Μακφί, Σόφι Τέρνερ, Τάι Σέρινταν, Αλεξάντρα Σιπ, Λούκας Τιλ, Τζος Χέλμαν, Λάνα Κόντορ, Μπεν Χάρντι.

– Batman v Superman: Η Αυγή της Δικαιοσύνης / Batman v Superman: Dawn of Justice
Εταιρεία Διανομής: Tanweer
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 24 Μαρτίου

image

Ο Ζακ Σνάιντερ, σκηνοθέτης των «300» και του «Ανθρώπου από Ατσάλι», αναλαμβάνει το πιο φιλόδοξο μέχρι σήμερα project στην ιστορία των υπερηρώων της DC Comics, την κινηματογραφική συνάντηση των Μπάτμαν και Σούπερμαν, των πιο γνωστών και πιο δημοφιλών σούπερ ηρώων στην ιστορία των κόμικς. Ο Χένρι Καβίλ (“Man of Steel”, “The Man from U.N.C.L.E.”) φοράει για δεύτερη φορά τη στολή του Σούπερμαν (Κλαρκ Κεντ), ενώ ο Μπεν Άφλεκ, βραβευμένος με Όσκαρ για το «Επιχείρηση: Argo», αναλαμβάνει τον ρόλο του Μπρους Γουέιν / Μπάτμαν.

Φοβούμενος ότι αν αφήσει ανεξέλεγκτο τον υπερήρωα με τις θεϊκές δυνάμεις, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, ο ιδιόμορφος τιμωρός του Γκόθαμ Σίτι, αποφασίζει να αντιμετωπίσει τον δημοφιλή, σύγχρονο σωτήρα της Μετρόπολις, τη στιγμή που ο κόσμος αναρωτιέται τι είδους ήρωα έχει πραγματικά ανάγκη. Με τον Μπάτμαν και τον Σούπερμαν σε πόλεμο μεταξύ τους, μια νέα απειλή κάνει την εμφάνισή της, θέτοντας την ανθρωπότητα σε τεράστιο κίνδυνο. Η Λεγεώνα της Δικαιοσύνης έρχεται όλο και πιο κοντά…

Στην ταινία πρωταγωνιστούν επίσης η Γκαλ Γκαντό, στον ρόλο της Πριγκίπισσας Νταιάνα / Γουόντερ Γούμαν και ο Τζέσι Αίζενμπεργκ, ως ο Λεξ Λούθορ. Οι ηθοποιοί, Έιμι Άνταμς (Λόις Λέιν), Λόρενς Φίσμπερν (Πέρι Γουάιτ) και Νταιάν Λέιν (Μάρθα Κεντ), επιστρέφουν για δεύτερη φορά στο κινηματογραφικό σύμπαν της DC μετά τον «Άνθρωπο από Ατσάλι». Δίπλα τους ο Τζέρεμι Αίρονς, ως Άλφρεντ, ο Τζέισον Μομόα, στον ρόλο του Άρθουρ Κέρι / Άκουαμαν και η βραβευμένη με Όσκαρ, Χόλι Χάντερ («The Piano»). Το σενάριο είναι του βραβευμένου με Όσκαρ, Κρις Τέριο («Επιχείρηση: Argo») και του Ντέιβιντ Σ. Γκόγιερ (τριλογία «Batman», «Άνθρωπος από Ατσάλι»).

Οι ημερομηνίες κυκλοφορίας των ταινιών στις κινηματογραφικές αίθουσες, έχουν ανακοινωθεί επίσημα από τις εταιρείες διανομής, αλλά η τήρηση του προγραμματισμού, βρίσκεται στη διακριτική τους ευχέρεια.