Η «Τέλεια ομορφιά» του Πάολο Σορεντίνο, σάρωσε τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, αποσπώντας βραβεία σε τέσσερις κατηγορίες, καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, ανδρικής ερμηνείας και μοντάζ.

Ads

Ο Τόνι Σερβίλο απέσπασε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας και ο Σορεντίνο το βραβείο σκηνοθεσίας. Επίσης, η ταινία κέρδισε το βραβείο μοντάζ.

Η 35χρονη βελγίδα ηθοποιός Βάλερι Μπάτενς κέρδισε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας για την ταινία «Ραγισμένα όνειρα» όπου υποδύθηκε μια μάνα, η οποία δεν μπορεί να διαχειριστεί τον θάνατο του παιδιού της από καρκίνο.

Το γερμανικό «Oh boy» πήρε το βραβείο για τον καλύτερο νέο καλλιτέχνη, τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο του Γιαν Ολε Γκέστερ.

Ads

Η Κατρίν Ντενέβ πήρε το βραβείο για την προσφορά της στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο,  δηλώνοντας ότι πάντα πίστευε ότι είναι Γαλλίδα, σήμερα όμως νιώθει ότι είναι Ευρωπαία.

Το βραβείο καλύτερης κωμωδίας κέρδισε η δανέζικη ταινία «Ερωτας είναι…» της Σουζάνε Μπίερ και τέλος, το βραβείο καλύτερου σεναρίου δόθηκε στον γάλλο σκηνοθέτη-σεναριογράφο Φρανσουά Οζόν για την ταινία «Το αγόρι στο τελευταίο θρανίο».

Στην τελετή απονομής, που διεξήχθη το βράδυ του Σαββάτου στο Βερολίνο, η Ακαδημία απένειμε τιμητικό βραβείο στον Πέδρο Αλμοδοβάρ για τη συνεισφορά του στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Ο ισπανός σκηνοθέτης, αφού αφιέρωσε το βραβείο του στις γυναίκες της Λα Μάντσα, όπου μεγάλωσε, οι οποίες αποτέλεσαν έμπνευση για το έργο του, δήλωσε ότι «αυτή ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές για τη βιομηχανία του κινηματογράφου, κάτι που οφείλεται στην απαίσια πολιτική πολιτισμού της κυβέρνησής μας».

Ο Αλμοδόβαρ έχει ταχθεί κατά της ισπανικής πολιτικής για το σινεμά. Πάντως, το Σάββατο εμφανίστηκε αισιόδοξος, καλώντας την κοινότητα του κινηματογράφου να μην απογοητεύεται, καθώς μία ομάδα νέων σκηνοθετών κάνει την εμφάνισή της.

Αναλυτικά τα βραβεία για το 2013

Ευρωπαϊκή Ταινία
«Η τέλεια ομορφιά»

Ευρωπαϊκή Κωμωδία
«Έρωτας είναι»

Ευρωπαίος Σκηνοθέτης
Πάολο Σορεντίνο («Η τέλεια ομορφιά»)

Ευρωπαία Ηθοποιός
Βίρλι Μπέτενς («Ραγισμένα όνειρα»)

Ευρωπαίος Ηθοποιός
Τόνι Σερβίλο («Η τέλεια ομορφιά»)

Ευρωπαίος Σεναριογράφος
Φρανσουά Οζόν («Dans La Maison»)

Καλύτερο Ευρωπαϊκό Ντοκιμαντέρ
«The Act of Killing»

Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία Κινουμένων Σχεδίων
«The Congress»

Καλύτερη Φωτογραφία
Ασάφ Σουντρί («Στο κενό της»)

Καλύτερο Μοντάζ
Κριστιάνο Τραβαλιόλι («H τέλεια ομορφιά»)

Καλύτερη Καλλιτεχνική Διεύθυνση
Σάρα Γκρίνγουντ («Άννα Καρένινα»)

Καλύτερα Κοστούμια
Πάκο Ντελγκάδο («Χιονάτη»)

Καλύτερη Μουσική
Ένιο Μορικόνε («To τέλειο χτύπημα»)