Έχοντας αποσπάσει το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών το 1984, το «Ταξίδι στα Κύθηρα» (Voyage to Cythera) του Θόδωρου Αγγελόπουλου, αποτελεί την πρώτη ταινία της τριλογίας της Σιωπής. Ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης, μας καλεί σε μία περιπλάνηση στην νεότερη ελληνική ιστορία με πρωταγωνιστή τον Μάνο Κατράκη, σε μία σπουδαία ερμηνεία. Προβάλλεται την Πέμπτη 19 Μαΐου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στο πλαίσιο του Αφιερώματος: «Ταυτότητες, Μετακινήσεις, Σύνορα».

Ads

«Ήταν καλοκαίρι του 1964. Είχα τελειώσει τις σπουδές μου στη Γαλλία και επέστρεψα στην Ελλάδα για να δω τους δικούς μου. Το λεωφορείο από το αεροδρόμιο με άφησε στο Σύνταγμα. Κατευθύνθηκα με τον σάκο στον ώμο προς το σπίτι μου. Έπεσα πάνω σε μια φοιτητική διαδήλωση. Η αστυνομία είχε πέσει πάνω στα παιδιά και τα έδερνε. Εγώ δεν είχα καμία σχέση με αυτά που συνέβαιναν, έτσι συνέχισα τον δρόμο μου. Ε, έφαγα ξύλο. Μου σπάσανε τα γυαλιά. Γύρισα στο σπίτι μου πολύ αναστατωμένος. Ένιωσα σαν να βρισκόμουν μπροστά σ’ ένα δίλημμα “σ’ ενδιαφέρει αυτός ο τόπος ή όχι;” Είχα πει στη φίλη μου την Τώνια Μαρκετάκη που μου είχε προτείνει να κάνω κριτική κινηματογράφου στην εφημερίδα “Αλλαγή” ότι είχα έρθει στην Ελλάδα για να φύγω. Την άλλη μέρα την τηλεφώνησα και της είπα ότι θα μείνω. Κι έμεινα. Για να καταλάβω. Έκανα τις πρώτες μου ταινίες (“Αναπαράσταση”, “Μέρες του ’36” και “Θίασος”) για να καταλάβω την Ελλάδα…» – Θόδωρος Αγγελόπουλος

image

«Ταυτότητες, Μετακινήσεις, Σύνορα»

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει το Αφιέρωμα προβολών: «Ταυτότητες, Μετακινήσεις, Σύνορα». Πρόκειται για μια επιλογή ελληνικών ταινιών που διερευνούν τις πολιτικές των ταυτοτήτων – κοινωνικών, έμφυλων, ταξικών, ιδεολογικών, εθνικών – αλλά και τους τρόπους  διαρκούς αναδιαμόρφωσης τους, μέσα από την εμπειρία της μετακίνησης και του ταξιδιού, πραγματικού ή συμβολικού, αλλά και τις υπερβάσεις των συνόρων και των ορίων είτε αυτά αφορούν τον τόπο, τη γλώσσα ή τις πεποιθήσεις. Την Πέμπτη 19 Μαΐου, προβάλλεται το διαχρονικό φιλμ του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Ταξίδι στα Κύθηρα».

Ads

image

Πέμπτη 19 Μαΐου
20.00 Ταξίδι στα Κύθηρα, Θόδωρος Αγγελόπουλος, 137΄ Digital Beta
Προλογίζει η Ειρήνη Στάθη, Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου
Είσοδος για το αφιέρωμα 5 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα Ελληνικών Ταινιών: «Ταυτότητες, Μετακινήσεις, Σύνορα»

«Ταξίδι στα Κύθηρα» (Voyage to Cythera)
Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος

Σενάριο: Θόδωρος Αγγελόπουλος (Συνεργασία στο σενάριο Θανάσης Βαλτινός)
Φωτογραφία: Γιώργος Αρβανίτης
Μοντάζ: Γιώργος Τριανταφύλλου
Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου
Ηθοποιοί: Μάνος Κατράκης (γέρος), Μαίρη Χρονοπούλου (Βούλα), Διονύσης Παπαγιαννόπουλος (Αντώνης), Δώρα Βολανάκη (γριά), Giulio Brogi (Αλέξανδρος), Γιώργος Νέζος (Παναγιώτης), Αθηνόδωρος Προύσαλης (μοίραρχος), Μιχάλης Γιαννάτος (λιμενάρχης), Άκης Καρέγλης (Σπύρος). Βασίλης Τσάγκλος (πρόεδρος λιμενεργατών), Δέσποινα Γερουλάνου (γυναίκα του Αλέξανδρου)
Παραγωγή: Θόδωρος Αγγελόπουλος
Συμπαραγωγή: Theo Angelopoulos Film Productions, ΕΚΚ, ZDF, Channel 4, RAI, ΕΡΤ-1
Είδος: Μυθοπλασία
Χώρα: Ελλάδα
Έτος:1984
Διάρκεια: 137 λεπτά
Φορμά: Έγχρωμη

image

Ένας σκηνοθέτης του κινηματογράφου, κουρασμένος από τις μυθοπλασίες, αναζητά μια ιστορία ουσιαστική και προσκολλάται στον Σπύρο, έναν γέρο που πουλάει λεβάντες στο δρόμο, έναν πρώην κομμουνιστή, εξόριστο στην Τασκένδη, που έχει επιστρέψει στην πατρίδα μετά από 32 χρόνια εξορία.

Στο χωριό του, που το είχε υπερασπιστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, γίνεται μάρτυρας ενός ξεπουλήματος της γης και των ιδεών και προσπαθεί να το αποτρέψει. Αλλά δεν μπορεί να συμπλεύσει με την πραγματικότητα που συναντά. Μόνο η γυναίκα του, πιστή και υπομονετική, τον ακολουθεί μέχρι το τέλος – μέχρι το τελευταίο του ταξίδι.

image

Το «Ταξίδι στα Κύθηρα» (Voyage to Cythera), αποτελεί την έκτη μεγάλου μήκους ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Παράλληλα σηματοδοτεί και την έναρξη της τριλογίας της Σιωπής, για τον κορυφαίο Έλληνα σκηνοθέτη. Ακολουθεί ο «Μελισσοκόμος» το 1986 και η τριλογία ολοκληρώνεται το 1988, με το «Τοπίο στην Ομίχλη».

image

Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της το 1984, στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, αποσπώντας δύο τιμητικές διακρίσεις, το Βραβείο Σεναρίου, καθώς και το Βραβείο FIPRESCI, εξ ημισείας με το κλασσικό φιλμ, «Παρίσι – Τέξας» του Βιμ Βέντερς.

image

«Θυμάμαι πάντα τη συνάντηση με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο και πόσο γενναιόδωρος ήταν μαζί μας. Δυστυχώς κατά τραγικό τρόπο δεν είναι πλέον κοντά μας. Ελπίζω όμως ότι το ελληνικό σινεμά μπορεί και πάλι να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο και να επανατοποθέτηση σε υψηλά επίπεδα το ηθικό του ελληνικού λαού, έτσι ώστε να τον βοηθήσει, επιβεβαιώνοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα.» – Θα δηλώσει χαρακτηριστικά στη συνέντευξη του στο Tvxs.gr ο σπουδαίος Γερμανός σκηνοθέτης, Βιμ Βέντερς.

Διαβάστε επίσης:
Συνέντευξη – Ο Βιμ Βέντερς μιλά στο tvxs.gr για το ελληνικό σινεμά και τον Θόδωρο Αγγελόπουλο

image

Η ταινία πραγματεύεται τον τόπο και τον τρόπο επιστροφής του ξεριζωμένου ανθρώπου που αναζητά την ταυτότητα και τις προοπτικές του, που εξακολουθεί να πιστεύει στην Ουτοπία και να διερωτάται γι’ αυτήν. Η επιστροφή στην πατρίδα είναι δύσκολη. Στον τόπο του έρχεται αντιμέτωπος με τις μνήμες του, τους αντίπαλους και τους φίλους, τους νεκρούς και τους ζωντανούς, τις προσδοκίες και τις ματαιώσεις τους. Το παρελθόν εισβάλλει στο παρόν που μοιάζει αταίριαστο με όσα περίμενε ή φανταζόταν να δει. Ο εξόριστος μαχητής που γυρίζει είναι και πάλι ξένος, είναι και πάλι πρόσφυγας…

image

Διακρίσεις: Κρατικό Βραβείο Καλύτερης ταινίας, Σεναρίου, Ά Ανδρικού Ρόλου (Μάνος Κατράκης), Ά Γυναικείου Ρόλου (Ντόρα Βολανάκη), Σκηνογραφίας, Βραβείο Κριτικών στο Φεστιβάλ Ρίο ντε Τζανέιρο.

Διαβάστε επίσης:
«Αναπαράσταση» – Ένας φόρος τιμής στον Θόδωρο Αγγελόπουλο
Η ιστορία των ελληνικών ταινιών στο Φεστιβάλ Καννών
Θόδωρος Αγγελόπουλος – Ο ποιητής της Έβδομης Τέχνης
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και «Η Σκόνη του Χρόνου»

 
«Να μιλήσω στην επόμενη ταινία μου πιο απλά. Αλλά η απλότητα είναι κατάκτηση, όχι επιλογή. Ο Σεφέρης έλεγε “Θα ‘θελα να μιλήσω πιο απλά, να μου δοθεί αυτή η χάρη”. Όσοι συνεχίζουμε να κάνουμε κινηματογράφο είναι, επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Δεν είναι πια επάγγελμα αλλά τρόπος αναπνοής…» – Θόδωρος Αγγελόπουλος (27 Απριλίου 1935 – 24 Ιανουαρίου 2012)

image

Οι φωτογραφίες του άρθρου, προέρχονται από τον επίσημο ιστότοπο: Θόδωρος Αγγελόπουλος – Theo Angelopoulos