Όπως συμβαίνει παραδοσιακά, τα φιλμ που προβάλλονται στις Κινηματογραφικές Αίθουσες αυτή την εβδομάδα είναι αριθμητικά περιορισμένα, λόγω του Πάσχα* και η φετινή χρονιά δεν αποτελεί εξαίρεση. Από τις ταινίες που κυκλοφορούν, ξεχωρίσαμε τις εξής τέσσερις δημιουργίες: Την περιπέτεια «Νυχτερινή Καταδίωξη», που φέρνει αντιμέτωπους τον Λίαμ Νίσον με τον Εντ Χάρις, το θρίλερ «Babadook: Οι Σελίδες του Τρόμου», σε σκηνοθεσία της Τζένιφερ Κεντ και το κινηματογραφικό πείραμα «Υπόσχεση», που απαρτίζεται από έντεκα σκηνοθέτες και πλειάδα γνωστών ηθοποιών, όπως ο Τζέιμς Φράνκο, η Μίλα Κούνις, η Τζέσικα Τσαστέιν, κ.α. Ταινία της εβδομάδας: «Η Εξαφάνιση της Eleanor Rigby: Εκείνη», με τους: Τζέιμς Μακαβόι και Τζέσικα Τσαστέιν (φώτο άρθρου).

Ads

«Νυχτερινή Καταδίωξη» (Run All Night) του Ζομ Κολέ-Σερά (Η.Π.Α. – 2015)

image

Ο εκτελεστής Τζίμι Κόνλον (Λίαμ Νίσον), γνωστός και ως «νεκροθάφτης», έχει ζήσει μια ζωή γεμάτη τύψεις για το παρελθόν του, με λάθη που έχει κάνει και δε θα μπορέσει ποτέ να διορθώσει. Οι αποφάσεις του τον κυνηγούν και τον πληγώνουν. Του κυριεύουν το μυαλό με το που ανοίγει τα μάτια του το πρωί και στοιχειώνουν τα όνειρά του το βράδυ. Ο Κόνλον βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς ο καλύτερός του φίλος και αφεντικό της τοπικής μαφίας (Εντ Χάρις), θέλει να εκδικηθεί για τον θάνατο του γιου του. Συγχρόνως, ένας επίμονος ντετέκτιβ βρίσκεται στα χνάρια του Κόνλον και ο γιος του, τον οποίο έχει εγκαταλείψει χρόνια πριν, γίνεται στόχος δολοφονίας. Ο Τζίμι, θα πρέπει μέσα σε μία νύχτα να διαλέξει στρατόπεδο.

Ads

Ο Λίαμ Νίσον, μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια σε περιπετειώδη φιλμ, με έντονη δράση. Εδώ ο δημοφιλής ηθοποιός συνεργάζεται και πάλι με τον σκηνοθέτη Ζομ Κολέ-Σερά (Unknown – 2011), ο οποίος αναφέρει σχετικά: «Ήταν ένα από τα καλύτερα σενάρια που έχω διαβάσει ποτέ. Η φράση “αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα” συνοψίζει τέλεια την ιστορία. Οι χαρακτήρες ήταν βγαλμένοι από την πραγματικότητα, γεμάτοι ψυχή.»

Ενσαρκώνοντας έναν ήρωα αμφιβόλου ηθικής που ζει στις σκιές, ο Λίαμ Νίσον, επιστρέφει σ’ έναν ρόλο που τον ξέρει καλά και που του έχει προσφέρει τουλάχιστον την εμπορική επιτυχία. Αν και δεν καταφέρνει να ξεφύγει από τα κλισέ των ταινιών του είδους, η «Νυχτερινή Καταδίωξη» έχει την ιδιαιτερότητα να συγκεντρώνει στο καστ της, μία πλειάδα αξιόλογων ηθοποιών, όπως οι: Εντ Χάρις, Τζένεσις Ροντρίγκεζ, Τζόελ Κίναμαν, Βίνσεντ Ντο’ Ονόφριο, Μπόιντ Χόλμπρουκ, Κόμμον, ενώ σε μικρό ρόλο εμφανίζεται και ο σπουδαίος Νικ Νόλτε.

«Babadook: Οι Σελίδες του Τρόμου» (The Babadook) της Τζένιφερ Κεντ (Αυστραλία, Καναδάς – 2014)

image

Έξι χρόνια μετά τον θάνατο του συζύγου της, η Amelia (Έσι Ντέιβις) προσπαθεί ακόμα να το ξεπεράσει. Αδυνατεί όμως να πειθαρχήσει τον εξάχρονο γιο της Samuel (Νόα Γουάσιμαν), στα όνειρα του οποίου πρωταγωνιστεί ένα τέρας. Ο μικρός πιστεύει πως το τέρας έρχεται, για να σκοτώσει τα δυο εναπομείναντα μέλη της οικογένειας. Ένα περίεργο βιβλίο με τίτλο “The Babadook” εμφανίζεται μυστηριωδώς στο σπίτι τους. Η μητέρα του στην αρχή τον αποπαίρνει, αλλά σύντομα θα αντιληφθεί πως μια απόκοσμη οντότητα, όντως προσπαθεί να τους κυριεύσει.

Προσπαθώντας να αντλήσει αναφορές από τα κλασσικά φιλμ τρόμου, το φιλμ «Babadook: Οι Σελίδες του Τρόμου», είναι ένα ιδιαίτερο ψυχολογικό θρίλερ. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Τζένιφερ Κεντ, η οποία βασίζεται στην βραβευμένη μικρού μήκους της ίδιας, με τίτλο “Monster”. Η σκηνοθέτης εκμεταλλεύεται τις ερμηνείες των ηθοποιών, την προσεγμένη σκηνογραφία και τις κατάλληλες φωτιστικές συνθήκες, για να μας εισάγει σε μια μοναδικά αγχωτική και απόκοσμη ατμόσφαιρα. Η ταινία προβλήθηκε στο Sundance Film Festival, ενώ η ένωση κριτικών της Βοστώνης την είχε συμπεριλάβει στις δέκα καλύτερες ταινίες του 2014. Το «The Babadook», αποτέλεσε την ταινία έναρξης του 2ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Ταινιών Τρόμου (Horrorant Film Festival ‘FRIGHT NIGHTS’).

«Υπόσχεση» / The Color of Time / Tar (Η.Π.Α. – 2012)

image

Την ώρα που ο CK (Τζέιμς Φράνκο) οδηγεί προς τον χώρο όπου θα πραγματοποιεί η τιμητική ανάγνωση του στη Νέα Υόρκη, θυμάται κεντρικές στιγμές της ζωής του. Καλούμαστε να βιώσουμε και να κατανοήσουμε τόσο τη σχέση του με την αγάπη και την απώλεια, όσο και το πώς βρήκε την κλήση του ως ποιητής μέσα από τις γυναίκες της ζωής του. Η ταινία μας ταξιδεύει μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, με την χαρακτηριστική αφήγηση του CK Williams και με voice-overs την αφήγηση των ποιημάτων του, αναβιώνοντας την εμπειρία της μνήμης και διερευνώντας πώς τα θραύσματα της ζωής του ο άνθρωπος μπορεί να τα μετατρέπει σε ποιητική έκφραση. Παρακολουθούμε την στοργική σχέση με τη μητέρα του (Τζέσικα Τσαστέιν), την πρώτη σεξουαλική εμπειρία του ως έφηβος (Χένρι Χόπερ), καθώς και τον πρώτο του έρωτα (Nina Ljeti). Παράλληλα γινόμαστε μάρτυρες στον αγώνα του για τη διατήρηση μιας μορφής αθωότητας, την ασθένεια και την απώλεια ενός στενού φίλου (Ζακ Μπραφ) και εν τέλει, τη ζωή μαζί με την Catherine (Μίλα Κούνις).

Η ταινία βασίζεται στην ομώνυμη  βραβευμένη με Πούλιτζερ ποιητική συλλογή του CK (Charles Kenneth) Williams. Το έργο γράφτηκε συλλογικά και σκηνοθετήθηκε από έντεκα κινηματογραφιστές. Συνδυάζει προσαρμογές από τα ποιήματα, ώστε να δημιουργήσει ένα οδικό ταξίδι μέσα από τη ζωή του CK Williams. Ένα ταξίδι μέσα από αρκετές δεκαετίες της αμερικανικής ζωής, από την παιδική ηλικία του ποιητή και την εφηβεία στο Ντιτρόιτ τις δεκαετίες του ’40 και του ’50 έως τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Ένα ενδιαφέρον κινηματογραφικό πείραμα, που παρά το αξιόλογο καστ ηθοποιών που συμμετέχουν, δεν καταφέρνει να αποτυπώσει στην μεγάλη οθόνη την μαγεία των ποιημάτων του CK Williams.

«Η Εξαφάνιση της Eleanor Rigby: Εκείνη» (The Disappearance of Eleanor Rigby: Her) του Νεντ Μπένσον (Η.Π.Α. – 2014)

image

Ο Κόνορ (Τζέιμς Μακαβόι) και η Έλενορ (Τζέσικα Τσαστέιν), ένα κάποτε ευτυχισμένο ζευγάρι, είναι πλέον δύο ξένοι που προσπαθούν να καταλάβουν ο ένας τον άλλο. Η ταινία διερευνά την υποκειμενικότητα στις σχέσεις, παρακολουθώντας και τις δύο πλευρές στην ιστορία ενός ζευγαριού, καθώς προσπαθούν να επανακτήσουν τη ζωή και την αγάπη που είχαν κάποτε. Δύο ιστορίες, ένας έρωτας…

Ο Νεντ Μπένσον, μας συστήνεται κινηματογραφικά με την πρώτη του μεγάλου μήκους δημιουργία: «Η Εξαφάνιση της Eleanor Rigby: Εκείνh». Πρόκειται για μία δραματική, ερωτική κομεντί, που με κεντρικό άξονα το πρωτότυπο σενάριο – το οποίο υπογράφει ο ίδιος ο σκηνοθέτης – μας παρουσιάζει μία όμορφη και συγκινητική ιστορία αγάπης. Ο Μπένσον, έχει την τύχη να έχει ως πρωταγωνιστικό δίδυμο δύο ιδιαίτερα αξιόλογους ηθοποιούς, τον Τζέιμς Μακαβόι και την Τζέσικα Τσαστέιν, οι οποίοι με τις ερμηνείες τους κερδίζουν επάξια τον θεατή.

Οι δύο ταινίες “Εκείνος και Εκείνη” προβλήθηκαν για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ του Τορόντο τον Σεπτέμβριο του 2013. Πέρσι τον Μάιο, στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών παρουσιάστηκε ένα μοντάζ και των δύο, με τον τίτλο: «Εκείνοι». Στη χώρα μας, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τα δύο μέρη “Εκείνος και Εκείνη”, τον Σεπτέμβριο του 2014, στο πλαίσιο του 20ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας. Αυτή την εβδομάδα κυκλοφορεί στις Αίθουσες η πρώτη εκδοχή της ιστορίας: «Η Εξαφάνιση της Eleanor Rigby: Εκείνη».

*Με εξαίρεση την «Εξαφάνιση της Eleanor Rigby: Εκείνη» που προβάλλεται από σήμερα Πέμπτη στις Αίθουσες, οι υπόλοιπες νέες ταινίες της συγκεκριμένης εβδομάδας, κυκλοφορούν στους Κινηματογράφους την Κυριακή του Πάσχα, 12 Απριλίου.