Τέσσερις άνθρωποι, τέσσερις επαρχίες, ένας στοχασμός πάνω στη σύγχρονη Κίνα. Η σκληρή καθημερινότητα σ’ έναν οικονομικό γίγαντα που διαβρώνεται σιγά-σιγά από τη βία. Τέσσερις δραματικές ιστορίες που παρουσιάζονται με σκληρό αλλά ρεαλιστικό τρόπο, στην αξιόλογη ταινία του σκηνοθέτη Ζία Ζανγκ Κε, «Αίσθηση Αμαρτίας». Προβάλλεται στο Ταινιόραμα 2018, δίνοντας μας την ευκαιρία να την ξαναθυμηθούμε στην μεγάλη οθόνη.

Ads

«Για λόγους που δεν μπορώ ακριβώς να εξηγήσω, αυτοί οι τέσσερις άνθρωποι και τα περιστατικά στα οποία ενεπλάκησαν, μου θυμίζουν τις ταινίες πολεμικής τέχνης του Κινγκ Χου. Εμπνεύστηκα από τις ταινίες πολεμικών τεχνών για να κατασκευάσω αυτές τις σύγχρονες αφηγήσεις. Μέσα στα χρόνια, οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι έχουν αλλάξει ελάχιστα – όπως και οι αντιδράσεις των ανθρώπων σ’ αυτές τις καταστάσεις έχουν αλλάξει ελάχιστα. Επίσης, βλέπω αυτή την ταινία ως μία αναφορά στους κρυμμένους συνδετικούς κρίκους μεταξύ των ανθρώπων, οι οποίοι με κάνουν να αμφισβητώ τον τρόπο εξέλιξης της κοινωνίας μας. Μέσα σ’ αυτήν την “πολιτισμένη” κοινωνία, στην οποία μας πήρε τόσο πολύ καιρό να εξελιχθούμε, τι πραγματικά συνδέει τον έναν άνθρωπο με τον άλλον;» – Ζία Ζανγκ Κε

«Αίσθηση Αμαρτίας» (A Touch of Sin / Tian zhu ding) του Ζία Ζανγκ Κε
Την Σάββατο 26 Μαΐου στις 18:00, στο Ταινιόραμα 2018, στον Κινηματογράφο Άστυ (Κοραή 4, Αθήνα – Μετρό Πανεπιστημίου)

image
image

Ads

Ένας θυμωμένος μεταλλωρύχος επαναστατεί ενάντια στη διαφθορά των αρχηγών του χωριού του. Ένας μετανάστης εργάτης που περνάει την Πρωτοχρονιά στο σπίτι του, ανακαλύπτει τις απεριόριστες δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει ένα όπλο. Μία όμορφη ρεσεψιονίστ ενός σπα φτάνει στα όρια όταν ένας πλούσιος πελάτης της επιτίθεται. Ένας νεαρός εργάτης εργοστασίου αλλάζει τη μία δουλειά μετά την άλλη προσπαθώντας να κάνει τη ζωή του καλύτερη.

Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ των Καννών το 2013. Τέσσερις τραγικές ιστορίες που βασίζονται σε αληθινά περιστατικά τα οποία συνέβησαν στην Κίνα τα τελευταία χρόνια. Γεγονότα που έλαβαν χώρα από τον βορρά μέχρι τον νότο, σχεδόν σε κάθε γωνιά της επικράτειας της Κίνας και όπως λέει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης, Ζία Ζανγκ Κε:

«Ήθελα να χρησιμοποιήσω αυτά τα νέα προκειμένου να οικοδομήσω ένα κατανοητό πορτραίτο της ζωής στη σύγχρονη Κίνα. Η Κίνα ακόμα αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς και μ’ έναν τρόπο που κάνει τη χώρα να δείχνει πιο πλούσια από πριν. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προσωπικές κρίσεις εξαιτίας της άνισης κατανομής του πλούτου μέσα στη χώρα και του τεράστιου χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Άνθρωποι οδηγούνται να χάσουν την αξιοπρέπειά τους κάθε στιγμή. Η βία αυξάνεται. Είναι ξεκάθαρο ότι η καταφυγή στη βία είναι ο πιο γρήγορος και ο πιο άμεσος τρόπος των αδύναμων να διεκδικήσουν πίσω την αξιοπρέπειά τους.»

image
image

Στην ταινία παίζουν τόσο επαγγελματίες, όσο και ερασιτέχνες ηθοποιοί. Συγκεκριμένα, ο ηθοποιός που παίζει τον χαρακτήρα του Ζιάο Χούι είναι ένας 19χρονος φοιτητής δραματικής σχολής και εμφανίζεται πρώτη φορά σε ταινία. Ο αγγλικός τίτλος της ταινίας είναι «A Touch of Sin» και αποτελεί έναν φόρο τιμής στην ταινία του Κινγκ Χου, «A Touch of Zen». Μάλιστα, στην ταινία, τόσο η ιστορία της Ζένγκ Ζιάο-Γιου, στην οποία παίζει η Ζάο Τάο, όσο και τα ρούχα που φοράει η ίδια αποτελούν αναφορές στην Χσου Φενγκ του «A Touch of Zen».

image
image

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το φιλμ «Αίσθηση Αμαρτίας», είναι φανερά επηρεασμένο από τις ταινίες wuxia, δηλαδή, τις ταινίες πολεμικών τεχνών. Μάλιστα, ο σκηνοθέτης έχει πει σε συνέντευξή του: «Πιστεύω ότι η Αίσθηση Αμαρτίας είναι μία ταινία wuxia για την σύγχρονη Κίνα. Οι ταινίες wuxia είναι πολύ δημοφιλείς στο κινεζικό κοινό. Πολλές από αυτές τις ταινίες έχουν μία πολιτική ώθηση. Ένα βασικό θέμα επαναλαμβάνεται συνέχεια: ένας ατομικός αγώνας ενάντια στην καταπίεση μέσα σ’ ένα σκληρό κοινωνικό περιβάλλον.»

Ταινιοράμα 2018

image
image

Οι σημαντικότερες ταινίες που προβλήθηκαν και βραβεύτηκαν στα Φεστιβάλ Καννών, Βενετίας και Βερολίνου, αλλά και εκείνες που έφτασαν στα Όσκαρ, καθώς και οι κλασικές που εξακολουθούν να μας γοητεύουν, περιλαμβάνονται στη φετινή διοργάνωση του Ταινιοράματος. Επτά εβδομάδες προβολών, 49 κινηματογραφικές ημέρες, γεμάτες με 143 αξιόλογες ταινίες. Από την Πέμπτη 17 Μαίου, μέχρι και την Τετάρτη 4 Ιουλίου, στον Κινηματογράφο Άστυ. Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr θα προσπαθήσουμε και φέτος να παρακολουθήσουμε καρέ καρέ την αγαπημένη διοργάνωση, παρουσιάζοντας αναλυτικά, κάθε εβδομάδα, το πρόγραμμα προβολών, καθώς και τις προτάσεις μας.

Διαβάστε επίσης:

Πληροφορίες:
7 εβδομάδες – 49 κινηματογραφικές ημέρες – 143 ταινίες συνολικά – 3 διαφορετικές προβολές καθημερινά με 1 εισιτήριο των 5 ευρώ, είναι το «τετράπτυχο» του φετινού Ταινιοράματος. Στον Κινηματογράφο Άστυ (Κοραή 4, Αθήνα – Μετρό Πανεπιστημίου), από την Πέμπτη 17 Μαΐου, μέχρι και την Τετάρτη 4 Ιουλίου

Για το αναλυτικό πρόγραμμα ανατρέξτε στον σύνδεσμο: Tαινιόραμα 2018