Τέσσερα κινηματογραφικά αριστουργήματα, που θα κερδίσουν τις εντυπώσεις του κοινού και φέρνουν την υπογραφή σπουδαίων δημιουργών, ξαναζωντανεύουν στην μεγάλη οθόνη:  «Η Γλώσσα της Πεταλούδας» του Χοσέ Λουίς Κουέρδα, «Σταυροί στο Μέτωπο» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ (φωτογραφία άρθρου), «Άμλετ» του  Γκριγκόρι Κόζιντσεφ και «Νότος» του Βίκτορ Ερίθε. Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, από την Πέμπτη 21 έως και την Κυριακή 24 Μαΐου, προσκαλεί τους θεατές σε μια ξεχωριστή κινηματογραφική εμπειρία και σε μία αναδρομή στις καλύτερες ταινίες που προβλήθηκαν τη χρονιά που πέρασε, στην Ταινιοθήκη.

Ads

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών του Αφιερώματος, «Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: Best Of I», έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Πέμπτη, 21 Μαΐου
19:00  Η γλώσσα της πεταλούδας
21:30  Σταυροί στο μέτωπο

Παρασκευή, 22 Μαΐου
18:30  Άμλετ
21:30  Ο Νότος

Ads

Σάββατο, 23 Μαΐου
19:00  Σταυροί στο μέτωπο
21:30  Η γλώσσα της πεταλούδας

Κυριακή, 24 Μαΐου
19:00  Ο Νότος
21:30  Άμλετ

Λίγα λόγια για τις τέσσερις σπουδαίες ταινίες του αφιερώματος:

Η Γλώσσα της Πεταλούδας / La lengua de las mariposas
Σκηνοθεσία: Χοσέ Λουίς Κουέρδα

Με τους: Manuel Lozano, Fernando Fernán Gómez, Uxía Blanco
Χώρα Παραγωγής: Ισπανία
Έτος Παραγωγής: 1999
Διάρκεια: 96 λεπτά
Φορμά: Έγχρωμη

image

Βασισμένη σε τρία διηγήματα του Μανουέλ Ρίβας γραμμένα το 1996, η ταινία του Χοσέ Λουίς Κουέρδα, αφηγείται την ιστορία του Μόντσο, ενός οκτάχρονου αγοριού που στα τέλη του ’36 που πηγαίνει στο σχολείο ξεκινώντας τη θητεία του στη μάθηση και στη ζωή, με καθοδηγητή τον ιδιόρρυθμο δάσκαλό του. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, αρχή του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, οι αξίες και οι αρχές που ο δάσκαλος του έχει εμφυσήσει, θα ανατραπούν, καθώς θα παρακολουθήσει τον στραγγαλισμό της δημοκρατίας από το καθεστώς του Φράνκο και θα «υποστεί» μια βίαιη και τραυματική ενηλικίωση.

Μία εξαιρετική σκιαγράφηση της εποχής, που σε συνδυασμό με την θαυμάσια φωτογραφία και τη μουσική επένδυση της ταινίας, συνθέτουν έναν σπαραχτικό ύμνο στο τέλος της αθωότητας. Η εξαιρετική δημιουργία του Κουέρδα απέσπασε έξι βραβεία Γκόγια στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, μουσικής, καλλιτεχνικής διεύθυνσης και καλύτερης ερμηνείας πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού, καθώς και το βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Κλίβελαντ.

Σταυροί στο Μέτωπο / Paths of Glory
Σκηνοθεσία: Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Με τους: Kirk Douglas, Ralph Meeker, Adolphe Menjou
Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ
Έτος Παραγωγής: 1957
Διάρκεια: 88 λεπτά
Φορμά: Ασπρόμαυρη

image

«Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των καθαρμάτων»

Η πλοκή διαδραματίζεται στο Γαλλο-Γερμανικό μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν μία ομάδα Γάλλων στρατιωτών αρνείται να φέρουν εις πέρας μία παράλογη επίθεση αυτοκτονίας, οι ανώτεροί τους αποφασίζουν να τιμωρήσουν κάποιους για παραδειγματισμό. Σκηνή ανθολογίας και άξια αναφοράς, εκείνη όπου η Γερμανίδα ηθοποιός Christiane Susanne Harlan (μετέπειτα σύζυγος του Στάνλεϊ Κιούμπρικ), υποδυόμενη μία Γερμανίδα τραγουδίστρια, εξαναγκάζεται να τραγουδήσει μπροστά στους νικητές Γάλλους στρατιώτες. Υπέροχος και ο Timothy Carey στον ρόλο του στρατιώτη Maurice Ferol, που χρησιμοποιείται μέσα στην τρέλα του πολέμου ως εξιλαστήριο θύμα.

Μία από τις σημαντικότερες αντιπολεμικές ταινίες όλων τω εποχών, δια χειρός Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Το σενάριο βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Humphrey Cobb, αλλά με τον γνωστό τελειομανή Κιούμπρικ, να συμμετέχει κι εκείνος ως συνήθως στη μεταφορά του βιβλίου στην μεγάλη οθόνη. Πρόκειται ουσιαστικά για την τέταρτη μεγάλου μήκους δημιουργία του ιδιοφυούς σκηνοθέτη κι ένα εξαίρετο δείγμα γραφής για το τι επρόκειτο να προσφέρει ο σπουδαίος αυτός καλλιτέχνης.

Ο Κερκ Ντάγκλας, υποδύεται με πειστικότητα τον συνταγματάρχη Dax, σ’ έναν από τους πλέον χαρακτηριστικούς ρόλους της σπουδαίας καριέρας του. Η τύχη θα τα φέρει έτσι ώστε τρία χρόνια αργότερα, Κιούμπρικ και Ντάγκλας, να συνεργαστούν και πάλι (παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του σκηνοθέτη) στην ταινία «Σπάρτακος» (Spartacus – 1960). Έτσι ο Ντάγκλας, θα μπει στην μικρή εκείνη λίστα ηθοποιών (μαζί με Frank Silvera, Timothy Carey, Sterling Hayden και Peter Sellers) οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν δύο φορές με τον αγαπημένο αλλά “δύσκολο” Στάνλεϊ Κιούμπρικ…

Άμλετ / Hamlet / Gamlet
Σκηνοθεσία: Γκριγκόρι Κόζιντσεφ

Με τους: Innokentiy Smoktunovskiy, Mikhail Nazvanov, Elza Rdzina
Χώρα Παραγωγής: Σοβιετική Ένωση
Έτος Παραγωγής: 1964
Διάρκεια: 140 λεπτά
Φορμά: Ασπρόμαυρη

image

Ο “Άμλετ” (1964) του Γκριγκόρι Κόζιντσεφ θεωρείται δικαίως ως η καλύτερη κινηματογραφική μεταφορά του αριστουργήματος του Σαίξπηρ. Συμμετέχουν πραγματικά οι σπουδαιότεροι των τεχνών και των γραμμάτων της εποχής. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η μετάφραση ήταν του Μπόρις Πάστερνακ και η μουσική του Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Ενώ η μνημειακή ερμηνεία του Ινοκέντι Σμοκτουνόφσκι στον πρωταγωνιστικό ρόλο σηματοδότησε την ιστορία της υποκριτικής του 20ου αιώνα.

Ο Σοβιετικός σκηνοθέτης, μένοντας απόλυτα πιστός στο θεατρικό κείμενο, ερμηνεύει τις πράξεις του διασημότερου σαιξπηρικού ήρωα κάτω από μια ιστορική όσο και υπαρξιακή οπτική. Ο Ινοκέντι Σμοκτουνόφσκι υπήρξε, κατά γενική ομολογία, ο σπουδαιότερος Άμλετ όλων των εποχών. Ο ηθοποιός που υποχρέωσε τον έτερο μεγάλο Άμλετ, τον Λόρενς Ολίβιε, να υποκλιθεί στην ανωτερότητά του.

Ο Νότος / El Sur
Σκηνοθεσία: Βίκτορ Ερίθε

Με τους: Omero Antonutti, Sonsoles Aranguren, Icíar Bollaín
Χώρα Παραγωγής: Ισπανία
Έτος Παραγωγής: 1983
Διάρκεια: 95 λεπτά
Φορμά: Έγχρωμη

image

Η «Γκαβιότα», ένα σπίτι στην κορυφή του οποίου στριφογυρίζει ένας ανεμοδείκτης, βρίσκεται στα προάστια μιας πόλης στον Βορρά της Ισπανίας. Εκεί ζουν ο Αγκουστίν, γιατρός και μάγος – ραβδοσκόπος, η γυναίκα του Τζούλια, μια δασκάλα που κουβαλάει τις πληγές του Εμφυλίου και η μικρή τους κόρη Εστρέγια. Η Εστρέγια περνά την παιδική της ηλικία καλλιεργώντας μέσα στο παιδικό της μυαλό την υποψία για την ύπαρξη ενός οικογενειακού μυστικού και την παρουσία μιας άλλης γυναίκας στη ζωή του αγαπημένου της πατέρα. Μεγαλώνοντας και φτάνοντας στην εφηβεία, η Εστρέγια μαθαίνει όλο και περισσότερα και η ζωή στην «Γκαβιότα» αρχίζει ν’ αλλάζει.

Η απλότητα της αφήγησης του Ερίθε εμπλουτίζεται από μια σειρά υπέροχων κάδρων υψηλής εικαστικής ποιότητας, που είναι «λουσμένα» σ’ ένα εξαιρετικό φως. Η ταινία ακολουθεί τα μονοπάτια της μνήμης των ηρώων της και κυρίως της μικρής Εστρέγια, η οποία με την παιδική της αφέλεια ανακαλύπτει μεγάλα μυστικά για τη ζωή. Ένα κλασσικό φιλμ από τον Βίκτορ Ερίθε, έναν από τους σπουδαιότερους δημιουργούς του παγκόσμιου σινεμά.

Στη διάρκεια του αφιερώματος, το φεστιβάλ θα προσφέρει σε προσφορά (3 ευρώ) την έκδοση Victor Erice – η προσφορά ισχύει μόνο κατά τη διάρκεια των προβολών του αφιερώματος.

Το αφιέρωμα προβολών «Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: Best Of I», θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 21 έως και την Κυριακή 24 Μαΐου.
Πώληση εισιτηρίων: Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι)
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη)
Κάρτα μέλους: 1 ευρώ