Το 1969, ο σπουδαίος Λουίς Μπουνιουέλ, κυκλοφορεί την ταινία του «Ο Γαλαξίας». Πρόκειται για ένα εξαιρετικό δείγμα γραφής του Ισπανού σκηνοθέτη. Ένα έργο ωριμότητας, που ανήκει στην τρίτη περίοδο της καλλιτεχνικής δημιουργία του, η οποία τον βρίσκει στη Γαλλία. Πενήντα χρόνια από την πρεμιέρα του, το φιλμ κυκλοφορεί σε σε νέες αποκατεστημένες ψηφιακές κόπιες στο Άστυ, δίνοντας μας την ευκαιρία να το απολαύσουμε και πάλι στην μεγάλη οθόνη.

Ads

Δυο ζητιάνοι, ο Πωλ και ο Ζαν οδοιπορούν το μονοπάτι του Αγίου Ιακώβου με προορισμό την πόλη Σαντιάγο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας. Καθ’ οδόν συναντούν εκτός τόπου και χρόνου διάφορες μορφές, οι οποίες εκπροσωπούν διαφορετικές διδασκαλίες της Χριστιανικής πίστης και επεξηγούν, η κάθε μία με τον δικό της τρόπο, δόγματα και αιρέσεις, πάντα με βάση την Αγία Γραφή.

Το ταξίδι του Πιέρ και του Ζαν, εξελίσσεται σ’ ένα παράλληλο ταξίδι στον χρόνο, που τους επιτρέπει να διατρέξουν τα κυρίαρχα δόγματα, τα οποία άφησαν συχνά πυκνά και το οδυνηρό στίγμα τους, στην ιστορία του καθολικισμού και της ανθρωπότητας.

image

Ads

Ένα κλασσικό δημιούργημα της φιλμογραφίας του Λουίς Μπουνιουέλ, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Σάτιρα για τη θρησκοληψία και βαθιά ειρωνεία, με εξαιρετική παρουσίαση της σχέσης δόγματος και εξουσίας. Έξυπνη και διαχρονική ταινία.

Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε το 1969, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου εκτός διαγωνιστικού, τιμήθηκε με το Βραβείο Interfilm Award και πενήντα χρόνια μετά, παρουσιάζεται και πάλι στις ελληνικές αίθουσες.

Λουίς Μπουνιουέλ

image

Ο Λουίς Μπουνιουέλ, υπήρξε ένας εκ των κορυφαίων σκηνοθετών στην ιστορία του Κινηματογράφου. Ο Ισπανός δημιουργός δε δίστασε μέσα από τα έργα του, να ασκήσει δριμεία κριτική στην καθεστηκυία τάξη και στους αντιπροσώπους της. Στο στόχαστρό του καλλιτέχνη βρέθηκαν το Κράτος, η Εκκλησία αλλά και οι Αστοί – Μπουρζουαζία. Με ευρηματική σκηνοθεσία, που συχνά πυκνά αναιρεί το διαχωρισμό μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, ο Μπουνιουέλ επαναπροσδιορίζει τα όρια της Έβδομης Τέχνης. Το έργο του συνηθίζεται να χωρίζεται σε τρεις χαρακτηριστικές περιόδους:

Η περίοδος στην Αμερική

Μετά τον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο και την περίοδο 1939 – 1945 ο Μπουνιουέλ βρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για ένα διάστημα εργάστηκε στο κινηματογραφικό αρχείο του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη και αργότερα μετακόμισε στο Χόλιγουντ όπου συμμετείχε στην παραγωγή ταινιών, μεταφορών γνωστών εμπορικών επιτυχιών στα ισπανικά. Μεταξύ άλλων, συμμετείχε στη δημιουργία κινηματογραφικών έργων με θέμα τον Ισπανικό Εμφύλιο.

Η περίοδος στο Μεξικό

Την περίοδο 1946 – 1960, ο Μπουνιουέλ εργάστηκε ως σκηνοθέτης στο Μεξικό. Αρχικά παρακινήθηκε να γυρίσει μία ταινία εκεί από τον παραγωγό Όσκαρ Ντάσινγκερς, υπό τον τίτλο Γκραν Καζινό. Ακολούθησαν άλλες 20 ταινίες, οι οποίες γυρίστηκαν ως επί το πλείστον με περιορισμένα μέσα, χαμηλές αμοιβές, στην ισπανική γλώσσα και σε μικρό χρόνο γυρισμάτων, περίπου είκοσι ημερών. Ο Μπουνιουέλ, ωθούμενος από οικονομική ανάγκη, εργάστηκε συχνά σε θέματα που ο ίδιος δεν είχε επιλέξει, ωστόσο, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, ουδέποτε σκηνοθέτησε μία σκηνή αντίθετη με τις πεποιθήσεις του και την αισθητική του. Η ταινία «Ξεχασμένοι από την κοινωνία» (Los Olvidados), του 1950, εισέπραξε πολύ θετικές κριτικές στο Φεστιβάλ των Καννών όπου παρουσιάστηκε, ενώ ο Μπουνιουέλ αναγνωρίστηκε ως ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς σκηνοθέτες. Πολλές από τις ταινίες που σκηνοθέτησε στο Μεξικό θεωρούνται σήμερα κλασικές, μεταξύ αυτών ο «Εξολοθρευτής Άγγελος« (1962), ο «Σίμων της Ερήμου« (1965) καθώς και το «Ναζαρέν» (1958).

Η περίοδος στη Γαλλία

Ο Μπουνιουέλ σκηνοθέτησε αρκετές γαλλόφωνες ταινίες στη Γαλλία αμέσως μετά την επιτυχημένη κινηματογραφική παραγωγή του στο Μεξικό. Σε αυτό το διάστημα, δημιούργησε μερικές από τις πιο δημοφιλείς ταινίες του, μεταξύ των οποίων «Η ωραία της ημέρας», «Το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου» καθώς και «Η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας». Λιγότερο γνωστές, αλλά εξίσου σημαντικές, ταινίες της ίδιας περιόδου είναι ο «Γαλαξίας» και το «Φάντασμα της ελευθερίας».

«Ευτυχώς, κάπου ανάμεσα στο τυχαίο και το μυστηριώδες βρίσκεται η φαντασία, το μόνο πράγμα που προστατεύει την ελευθερία μας, παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι προσπαθούν συνέχεια να την περιορίσουν ή να την αφανίσουν ολοσχερώς…» – Λουίς Μπουνιουέλ / Luis Bunuel (22 Φεβρουαρίου 1900 – 29 Ιουλίου 1983)

Διαβάστε επίσης:

image

Ο Γαλαξίας / La voie lactée / The milky way
Σκηνοθεσία: Λουίς Μπουνιουέλ
Σενάριο: Ζαν Κλοντ Καριέρ, Λουίς Μπουνιουέλ
Ηθοποιοί: Πολ Φρανκέρ, Λοράν Τερζιέφ, Μισέλ Πικολί, Πιέρ Κλεμεντί, Έλεν Μπαλ, Ζιλιέν Μπερτό, Κλοντ Σερβάλ, Μπέρνανρν Βέρλεϊ, Αλέν Κανί, Έντιθ Σκομπ
Παραγωγός: Σερζ Σίλμπερμαν
Φωτογραφία: Κριστιάν Ματράς
Μοντάζ: Λουιζέτ Οτισέρ
Έτος Παραγωγής: 1969
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία, Ιταλία
Διάρκεια: 102 λεπτά