Σαλπάρουμε σε αγαπημένα κινηματογραφικά λιμάνια. Από το εξαιρετικό «Λιμάνι της Χάβρης» του Άκι Καουρισμάκι, μέχρι το «Λιμάνι της Αγωνίας» του Ελία Καζάν, με πρωταγωνιστή τον Μάρλον Μπράντο και επιστρέφουμε στη Χάβρη για το διαχρονικό «Λιμάνι των Απόκληρων» του Μαρσέλ Καρνέ.

Ads

Παίρνοντας τη σκυτάλη από το Αφιέρωμα προβολών «Τίλντα Σουίντον: Ένα Ξωτικό στο Σινεμά» η Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον τριήμερο προβολών με τον τίτλο «Χρόνος και Άνθρωποι στα Λιμάνια του Κόσμου».

Πραγματοποιείται από την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου έως και την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, στο σινεφίλ στέκι της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, την αίθουσα Σταύρος Τορνές, στο λιμάνι της πόλης. Οι τρεις χαρακτηριστικές ταινίες που θα παρουσιαστούν, είναι οι εξής:

  • «Το Λιμάνι των Απόκληρων» του Μαρσέλ Καρνέ
  • «Το Λιμάνι της Αγωνίας» του Ελία Καζάν
  • «Το Λιμάνι της Χάβρης» του Άκι Καουρισμάκι

image

Ads

Πρόγραμμα Προβολών
Κυριακή 3 Δεκεμβρίου
18:30 Το Λιμάνι της Χάβρης
21:00 Το Λιμάνι της Αγωνίας

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου
18:30 Το Λιμάνι των Απόκληρων
21:00 Το Λιμάνι της Χάβρης

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου
18:30 Το Λιμάνι της Αγωνίας
21:00 Το Λιμάνι των Απόκληρων

Λίγα λόγια για τις ταινίες του Αφιερώματος «Χρόνος και Άνθρωποι στα Λιμάνια του Κόσμου»:

«Το Λιμάνι των Απόκληρων» (Port of Shadows / Le Quai des Brumes – 1938) του Μαρσέλ Καρνέ
Πρωταγωνιστούν: Μισέλ Μοργκάν, Ζαν Γκαμπέν, Μισέλ Σιμόν, Πιέρ Μπρασέρ

image

Ένας λιποτάκτης του Γαλλικού Αποικιακού Στρατού, προσπαθεί να φύγει από τη Γαλλία, για να ξεκινήσει μια νέα ζωή. Όμως με το που φτάνει στο Λιμάνι της Χάβρης, ερωτεύεται μία 17χρονη που είναι το αντικείμενο του πόθου των ανδρών του λιμανιού. Η γνωριμία τους θα πυροδοτήσει πρωτόγνορες εξελίξεις σε όλο τον μικρόκοσμο του λιμανιού.

Διαβάστε επίσης:
«Ξημερώνει»: Το απαγορευμένο φιλμ από το ναζιστικό καθεστώς προβάλλεται ψηφιακά αποκαταστημένο
«Τα Παιδιά του Παραδείσου»

«Το Λιμάνι της Αγωνίας» (On the Waterfront – 1954) του Ελία Καζάν
Πρωταγωνιστούν: Μάρλον Μπράντο, Εύα Μαρί Σεντ, Καρλ Μάλντεν, Ροντ Στάιγκερ

image

Στο Νιού Τζέρσεϊ της δεκαετίας του 50 μια ομάδα γκάνγκστερ έχει πάρει με τη βια την αρχηγεία του συνδικάτου των εργατών του λιμανιού. Οι εγκληματίες αυτοί βγάζουν χρήματα εκμεταλλευόμενοι την εργασία των εργατών, στους οποίους σπέρνουν τον τρόμο. Όσοι επαναστατούν τιμωρούνται, ακόμα και με θάνατο. Αρχηγός της σπείρας είναι ο Τζόνι Φρέντλι (Τζέι Λι Κομπ) και δεξί του χέρι ο Τσάρλι Μαλόι (Ροντ Στάιγκερ). Όταν ο αδερφός του Τσάρλι, Τέρι (Μάρλον Μπράντο), ένας αποτυχημένος πυγμάχος, γίνεται αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας ενός εκ των εργαζομένων του λιμανιού, αρχίζει να δέχεται πιέσεις από την αστυνομία για να καταθέσει ενάντια του Τζόνι Φρέντλι.

Ο Τέρι αρχικά αρνείται, αλλά οι τύψεις τον βαραίνουν και μεγαλώνουν όταν γνωρίζεται και ερωτεύεται την αδελφή του θύματος Ίντι Ντόιλ (Εύα Μαρί Σεντ). Η Ίντι που ξέρει ότι ο Τέρι γνωρίζει πολλά περισσότερα για τη δολοφονία του αδελφού της, τον φέρνει σε επαφή με τον παπά της ενορίας, πατέρα Μπάρι (Καρλ Μάλτεν), ο οποίος πείθει τον Τέρι να καταδώσει στις αρχές τη σπείρα του λιμανιού. Ο Τέρι παίρνει την απόφαση να μιλήσει και έρχεται σε κόντρα τόσο με τον αδελφό του, όσο και με τους εγκληματίες του λιμανιού, με συνέπειες που θα αποβούν θανάσιμες.

Το «Λιμάνι της Αγωνίας» του Ηλία Καζάν, προτάθηκε για δώδεκα βραβεία Όσκαρ και απέσπασε οκτώ, ενώ βρίσκεται στην 8η θέση ως μία απ’ τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Ο Μάρλον Μπράντο (3 Απριλίου του 1924 – 1 Ιουλίου του 2004)  υπήρξε αναμφίβολα ένας ηθοποιός με μοναδικό ταλέντο, αλλά παράλληλα και μια ασυμβίβαστη προσωπικότητα. Μία σπουδαία φιλμογραφία ενός εμβληματικού καλλιτέχνη, ο οποίος κατάφερε μέσα από τις ερμηνείες του, να διαγράψει τη δική του μοναδική ιστορία στον χώρο της Έβδομης Τέχνης

Διαβάστε επίσης:
Πέντε ταινίες κι ένα ντοκιμαντέρ για τον Μάρλον Μπράντο

«Το Λιμάνι της Χάβρης» (Le Havre – 2011) του Άκι Καουρισμάκι
Πρωταγωνιστούν: Αντρέ Βιλμς, Κάτι Ούτινεν, Ζαν Πιέρ Νταρουσέν, Μπλοντέν Μιγκέλ, Ελίνα Σάλο, Εβελίν Ντιντί

image

Ο Μαρσέλ Μαρξ (Αντρέ Βιλμς), ένας μποέμ τύπος που κάποτε φιλοδοξούσε να γίνει γνωστός ως συγγραφέας στο Παρίσι, έχει αποτραβηχτεί στη Χάβρη, το δεύτερο πιο πολυσύχναστο λιμάνι της Γαλλίας. Πλέον μοιράζει την καθημερινότητά του ανάμεσα στο ταπεινό επάγγελμα του λούστρου, τις συχνές του επισκέψεις στο αγαπημένο του μπαρ και τη φροντίδα της Αρλετί (Κάτι Ούτινεν), της βαριά άρρωστης συζύγου του. Ένα παιχνίδι της μοίρας, όμως, θα τον φέρει πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ίντρισα (Μπλοντέν Μιγκέλ), έναν ανήλικο μετανάστη από την Αφρική, τον οποίο αναζητά η αστυνομία. Ο Μαρσέλ, βασισμένος στην έμφυτη αισιοδοξία που τον διακρίνει και στην ανθρωπιά του κοινωνικού του περίγυρου, αναλαμβάνει να τον βοηθήσει να βρει τον δρόμο του. Έστω κι αν χρειαστεί να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του, καθώς τον παρακολουθεί στενά ο επιθεωρητής Μονέ (Ζαν- Πιέρ Νταρουσέν).

Επίκαιρος όσο ποτέ, ο Καουρισμάκι δίνει φωνή στους φτωχούς και αδύναμους αυτού του κόσμου, οι οποίοι παρά τις κακοτυχίες τους δεν εγκαταλείπουν την ελπίδα. Το «Λιμάνι της Χάβρης» (Le Havre – 2011), είναι μία μαγική, σχεδόν λυτρωτική ιστορία διάσωσης ενός παράνομου έφηβου Αφρικανού μετανάστη. Παράλληλα είναι ίσως η πιο αισιόδοξη στιγμή της σπουδαίας καριέρας του σκηνοθέτη. Όπως σημειώνει ο ίδιος, μιλώντας εξ ονόματος των ηρώων του: «Όταν πλέον δεν υπάρχει ελπίδα, δεν υπάρχει και λόγος για να είμαστε απαισιόδοξοι».

«Η συγκεκριμένη ιδέα βασάνιζε για αρκετά χρόνια το μυαλό μου, αλλά όταν αποφάσισα να την κάνω ταινία, δεν μπορούσα να αποφασίσω το που θα τη γυρίσω. Είναι κάτι που θα μπορούσε να συμβεί σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκό κράτος, εκτός, ίσως από το Βατικανό (αν και τώρα που το σκέφτομαι…). Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία φαντάζουν ιδανικές περιπτώσεις, καθώς σε αυτά τα κράτη το φαινόμενο της μετανάστευσης προκαλεί και τις περισσότερες εντάσεις. Εκείνο που τελικά αποφάσισα να κάνω, ήταν να επισκεφτώ όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές από τη Γένοβα μέχρι και την Ολλανδία, ώσπου στη Χάβρη, την ευρωπαϊκή πόλη των blues, της soul και του rock ’n’ roll, βρήκα αυτό ακριβώς που αναζητούσα.» – Άκι Καουρισμάκι

Διαβάστε επίσης:
Η λυτρωτική ιστορία ενός μετανάστη στο «Λιμάνι της Χάβρης» του Καουρισμάκι

Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τους κατόχους CineΚάρταF).