Το βράδυ της Τρίτης 16 Ιουλίου, βρεθήκαμε στο θερινό σινεμά «Λαϊς», στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, εκεί όπου πραγματοποιήθηκε η Συνέντευξη Τύπου, με θέμα: «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή». Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Η πράξη «Η κινηματογραφοφιλία στη νέα εποχή» που εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής (ΠΕΠ Αττικής 2007-2013) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, είναι ένα πρόγραμμα που διαχειρίζεται σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
 
Στην συνέντευξη Τύπου μίλησαν οι κ.κ. Λίνα Μενδώνη, Γενική Γραμματέας Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Κομνηνού, Γενική Γραμματέας ΔΣ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος / Αν. Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Βάλερυ Κοντάκου, Ταμίας του ΔΣ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Σκηνοθέτις -Παραγωγός, Τζορτζ Φράουικ, Μορφωτικός Ακόλουθος, Πρεσβεία ΗΠΑ, Γιουλιάνε Στέγκνερ, Διευθύντρια πολιτιστικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Goethe της Αθήνας και των Ινστιτούτων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Σοφία Μιχαηλίδου, Πολιτιστικά προγράμματα, Ινστιτούτο Goethe Αθηνών, Ελίζ Ζαλαντό, Ακόλουθος Οπτικοακουστικών Μέσων, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και Αφροδίτη Λίττη, Καθηγήτρια, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
 
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος οργανώνει μία διετή παρέμβαση που απαρτίζεται από κινηματογραφικές και εικαστικές εκδηλώσεις, δύο φεστιβάλ και οκτώ αφιερώματα, χωρισμένα σε τρεις κύκλους.
 
Όπως λοιπόν μας ανακοινώθηκε, σκοπός είναι, αφενός η συνέχεια καθιερωμένων στον προγραμματισμό της Ταινιοθήκης εκδηλώσεων, όπως το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας και αφετέρου η θεσμοθέτηση νέων θεματικών κύκλων στα επόμενα χρόνια: Έλληνες της διασποράς στον παγκόσμιο κινηματογράφο, Επικαιρότητα & Πρωτοπορία, Δημιουργικό Ντοκιμαντέρ, κ.α.
 
Σε πρώτη φάση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, να σταθούμε κυρίως στο 7ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 17 έως τις 27 Οκτωβρίου του 2013.
 
Η πρωτοβουλία αυτή της Ταινιοθήκης της Ελλάδας που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, ήδη από την πρώτη διοργάνωσή της το 2004, έχει ανταποκριθεί με μεγάλη επιτυχία στην απαίτηση του ελληνικού κοινού για μια σύγχρονη εστία που θα καλλιεργήσει την κινηματογραφοφιλία, στην πιο πολυδιάστατη μορφή της.
 
Θυμίζουμε τα αναδρομικά αφιερώματα στους Derek Jarman, Valie Export, Ken McMullen, Peter Kubelka, Germaine Dulac, Helke Sander, Margaret Tait, Delphine Seyrig, τη βρετανική κοοπερατίβα London Filmmakers Coop και τον ολλανδικό πειραματικό κινηματογράφο, αλλά και τις ειδικές προβολές στους Keneth Anger, Maya Deren, Laura Mulvey, Ula Stoeckl, Ute Aurand, Udi Aloni, Frans Zwartjes, Babette Mangolte, John Smith, Guy Debord, Thomas Heise και άλλους πολλούς.
 
Στη φετινή 7η διοργάνωση που αποτελείται από τρία μεγάλα αφιερώματα, ειδικές προβολές και παράλληλες εκδηλώσεις, εντάσσονται τρία νέα τμήματα: δύο διεθνή κι ένα ελληνικό.
 
Το κεντρικό αφιέρωμα του προσεχούς 7ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, εστιάζεται στον Χαρούν Φαρόκι (φώτο), έναν ριζοσπαστικό δημιουργό, καταξιωμένο τόσο στον κινηματογραφικό όσο και στον εικαστικό χώρο.

image
 
«Είναι τιμή μου να είμαι προσκεκλημένος της Ταινιοθήκης της Ελλάδας για να δείξω έργα μου στην Σχολή Καλών Τεχνών και στον κινηματογράφο. Και είναι ακόμη μεγαλύτερη τιμή όταν με καλείται σε τόσο δύσκολους καιρούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο σπουδαίος δημιουργός, Χαρούν Φαρόκι.
 
Η πρόσκλησή του πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στο πλαίσιο της πολύχρονης συνεργασίας των δύο φορέων στην παρουσίαση καλλιτεχνών που βρίσκονται στο μεταίχμιο εικαστικών και κινηματογράφου, αλλά και με το Goethe-Institut Athen, αγαπημένο συνεργάτη της ΤΤΕ που σταθερά  στηρίζει τις προτάσεις της.
 
Στο αφιέρωμα συνεργάζεται και το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Σχολής Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
 
Άλλα τμήματα είναι το «Αφηγηματικά + Όχι» που επιμελείται η Νίνα Βελιγράδη με οκτώ ταινίες αυστηρά εστιασμένες στο 2013 και τον παγκόσμιο κινηματογράφο, δίνοντας έμφαση στην υποκειμενική αλήθεια μιας κρίσης με όσο το δυνατόν πιο αισιόδοξες νότες και το “Ελληνικό Σινεμά Τώρα!”, το οποίο επιμελείται η Βένια Βέργου και θα παρουσιάζει κάθε χρόνο ελληνικές παραγωγές αυστηρά επιλεγμένες με γνώμονα το πώς διαχειρίζονται το «εδώ και τώρα» της ελληνικής πραγματικότητας.
 
Αυτές είναι κάποιες πρώτες αναλυτικές πληροφορίες για το 7ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας το οποίο θα γίνει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις 17-27 Οκτωβρίου 2013. Παράλληλα ενημερωθήκαμε και για τις υπόλοιπες μελλοντικές εκδηλώσεις οι οποίες θα γίνουν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 και θα σας κρατάμε σχετικά ενήμερους.