Πιστό στο ραντεβού του, με όσους αγαπούν την Έβδομη Τέχνη, το κλασσικό και διαχρονικό πλέον Ταινιόραμα, ολοκληρώνεται και φέτος στο Άστυ από την Ama Films. Μέσα από 168 επιλεγμένες ταινίες, οι οποίες προβλήθηκαν σε διάστημα 56 ημερών και συγκεκριμένα από την Πέμπτη 12 Μαΐου έως και την Τετάρτη 6 Ιουλίου. Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr παρακολουθήσαμε από κοντά μία αγαπημένη διοργάνωση και παρουσιάζουμε σήμερα αναλυτικά, την όγδοη και τελευταία εβδομάδα προβολών, καθώς και τις προτάσεις μας.

Ads

Το Ταινιόραμα ήρθε και το 2016 για να μας ταξιδέψει, μέσα από επιλεγμένες δημιουργίες, εμποτισμένες με τη μαγεία και τη νοσταλγία του φιλμ, όπως ακριβώς μας έχει συνηθίσει. Τρεις κόπιες την ημέρα και εκατοντάδες μπομπίνες εβδομαδιαίως, μπαινοβγαίνουν στο θρυλικό, σκοτεινό δωματιάκι του κεντρικού κινηματογράφου και ανεβοκατέβουν στο σινεφίλ υπόγειο της πλατείας Κοραή. Για μια ακόμη χρονιά, η γιορτή του σινεφίλ στο Άστυ επιμένει και υποδέχεται το κοινό με σπάνιες ταινίες, αλλά και κλασσικά αριστουργήματα.

Η όγδοη και τελευταία εβδομάδα προβολών του Ταινιοράματος 2016, θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 30 Ιουνίου, έως και την Τετάρτη 6 Ιουλίου. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει στην μεγάλη οθόνη, ένα αφιέρωμα στο έργο του Τσαν Γουκ Παρκ, ενώ θα προβληθούν επίσης, η «Οικογενειακή Γιορτή» του Τόμας Βίντερμπεργκ, «Ορκισμένη Παρθένα» της Λάουρα Μπισμπούρι, «Η Σειρήνα Του Μισσισιπή» του Φρανσουά Τρυφώ, «Αντρέι Ρουμπλιόφ» του Αντρέι Ταρκόφσκι, «No Man’s Land» του Ντάνις Τάνοβιτς, «Πόλοκ, ο Ασυμβίβαστος» του Εντ Χάρις και «Old Boy» του Παρκ Τσαν-Γουκ.

Πιο συγκεκριμένα:

Οικογενειακή Γιορτή / Festen
Σκηνοθεσία: Τόμας Βίντερμπεργκ

Σενάριο: Thomas Vinterberg, Mogens Rukov
Με τους: Ulrich Thomsen, Henning Moritzen, Thomas Bo Larsen
Χώρα Παραγωγής: Δανία – Σουηδία
Έτος Παραγωγής: 1998
Διάρκεια: 105 λεπτά
Φορμά: Έγχρωμη

Ads

image

Η έπαυλη του μεγαλοαστού και πατριαρχικού Χελγκ, χτισμένη στην εξοχή της Δανίας, θα φιλοξενήσει όλη την οικογένειά του, με αφορμή τα 60ά γενέθλιά του. Ανάμεσα στους καλεσμένους, αυτοί που θα πάρουν την ιστορία της ταινίας στα χέρια τους οδηγώντας την σ’ ένα θαυμάσιο τέλος, είναι τα παιδιά του: ο Κρίστιαν, o κυνικός πρωτότοκος γιος του οποίου η δίδυμη αδερφή αυτοκτόνησε την περασμένη χρονιά, η Έλεν και ο νεότερος αδερφός Μίκαελ, που είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Κατά τη διάρκεια των γευμάτων, ο Κρίστιαν, αντί πρόποσης, επιλέγει να επιτεθεί λεκτικά στον πατέρα του, αποκαλύπτοντας μυστικά που συγκλονίζουν το γιορτινό κλίμα. Τον κατηγορεί για σεξουαλική κακοποίηση κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας, γεγονός που οδήγησε την αδερφή του στην αυτοκτονία.

Ο Βίντερμπεργκ καταφέρνει να αποδώσει τη χιουμοριστική προφορική επίθεση, την αμηχανία και τέλος, τη σιωπηλή περιφρόνηση με τρόπο τέτοιο που το τέλος μετατρέπεται μεγαλειωδώς από λύση σε απογοήτευση, δείγμα των τεραστίων δυνατοτήτων σκηνοθέτη και ηθοποιών. Κέρδισε το Μεγάλο βραβείο της επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών (1998) και το Βραβείο Discovery της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας, ενώ είχε υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα και BAFTA ως ξενόγλωσση, για μία από τις σημαντικότερες και πιο αντιπροσωπευτικές ταινίες του Δόγματος ’95.

«Ορκισμένη Παρθένα» (Vergine Giurata / Sworn Virgin – 2015) της Λάουρα Μπισμπούρι
(Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία, Αλβανία, Κόσοβο, Γαλλία)

image

Η Χάνα Ντόντα, κορίτσι ακόμα, ξεφεύγει από το πεπρωμένο της να γίνει σύζυγος και υπηρέτρια – ένα μέλλον που επιβάλλεται σε όλες τις γυναίκες στα απομακρυσμένα χωριά της Αλβανίας. Με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του θείου της, η Χάνα επικαλείται τον παλιό εθιμικό νόμο Κανούν και δίνει όρκο αιώνιας παρθενίας για να μπορέσει να κρατήσει όπλο και να ζήσει ελεύθερα όπως οι άνδρες. Για τους χωρικούς, η Χάνα γίνεται «ορκισμένη παρθένα» και παίρνει το όνομα Μαρκ. Ωστόσο, μια ανησυχία υπάρχει πάντα κάτω από την ανδρική της περιβολή. Χρόνια αργότερα, τα δυσθεώρητα αλβανικά βουνά και η επιλογή της μοιάζουν πλέον με φυλακή. Ο Μαρκ αποφασίζει να ξεκινήσει για ένα ταξίδι που ανέβαλλε εδώ και χρόνια. Ταξιδεύει στην Ιταλία, διασχίζοντας τα σύνορα πολλών διαφορετικών κόσμων: αυτά που χωρίζουν την Αλβανία από την Ιταλία, το παρελθόν από το παρόν, το αρσενικό από το θηλυκό. Ο Μαρκ θα ξεκινήσει σταδιακά να νιώθει τον ίλιγγο τού να ανακαλύπτεις το σώμα σου, του να αγγίζεις άλλα σώματα. Βρίσκει στοργικούς, τρυφερούς ανθρώπους που η ζωή τής είχε στερήσει, και αφήνεται στην απρόσμενη προοπτική ενός έρωτα που το Κανούν της είχε αρνηθεί.

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Λάουρα Μπισμπούρι, «Ορκισμένη Παρθένα», είναι μία προσεγμένη και αξιόλογη δημιουργία, η οποία διακατέχεται από την σπουδαία ερμηνεία της βραβευμένης Ιταλίδας ηθοποιού, Άλμπα Ρορβάκερ (Είμαι ο Έρωτας – 2009, Η Ωραία Κοιμωμένη – 2012). Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα στο περσινό διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βερολίνου, ενώ τον Νοέμβριο είχαμε την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε και στο 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

«Η Σειρήνα Του Μισσισιπή» (La sirène du Mississipi / Mississippi Mermaid – 1969) του Φρανσουά Τρυφώ

image

Ο Λουί (Ζαν-Πολ Μπελμοντό) είναι ένας πλούσιος ιδιοκτήτης καπνοφυτειών στο τροπικό νησί Reunion. Αποφασίζει να παντρευτεί δι’ αλληλογραφίας τη Ζουλί. Η γυναίκα όμως που εμφανίζεται είναι διαφορετική από εκείνη της φωτογραφίας. Ο Λουί δεν πτοείται και τελικά την παντρεύεται. Σύντομα όμως η γυναίκα (Κατρίν Ντενέβ) θα εξαφανιστεί παίρνοντας μαζί της και τα χρήματα του Λουί. Οι έρευνες των ιδιωτικών ντετέκτιβ δεν έχουν αποτέλεσμα κι έτσι ο Λουί αποφασίζει να την αναζητήσει ο ίδιος. Τότε, θα κλιμακωθούν οι εξελίξεις, τα αστυνομικά μυστήρια και η λύση θα δοθεί με το ταξίδι του στην Ευρώπη.

Το 1969 ο Φρανσουά Τρυφώ μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα του Κόρνελ Γούλριτς (υπογεγραμμένο με το ψευδώνυμο Γουίλιαμ Άιρις), «Βαλς στα Σκοτάδια». Στο πλευρό του έχει δύο σπουδαίους Γάλλους ηθοποιούς, τον εμβληματικό Ζαν-Πολ Μπελμοντό, και την γοητευτική Κατρίν Ντενέβ, οι οποίοι συναντιόνται για μία και μοναδική φορά σε μία αξιόλογη κινηματογραφική ιστορία, με άμεσες και έμμεσες αναφορές, από τον «Δεσμώτη του Ιλίγγου» (1958) του Άλφρεντ Χίτσκοκ, μέχρι το «Τζόνι Γκιτάρ» (1954) του Νίκολας Ρέι.

Διαβάστε επίσης:
Ο «αιώνιος έφηβος» Φρανσουά Τρυφώ

No Man’s Land
Σκηνοθεσία: Ντάνις Τάνοβιτς

Με τους: Branko Djuric, Rene Bitorajac, Filip Sovagovic
Χώρα Παραγωγής: Βοσνία Ερζεγοβίνη – Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 2001
Διάρκεια: 98 λεπτά
Φορμά: Έγχρωμη

image

1993. Στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου στην Γιουγκοσλαβία, δύο στρατιώτες  σε εμπόλεμη κατάσταση, ένας Βόσνιος, ο Τσίκι κι ένας Σέρβος, ο Νίνο  βρίσκονται στο ίδιο χαράκωμα, μπροστά στο παράλογο και άλυτο πρόβλημα μιας μακάβριας πραγματικότητας: ένας τραυματισμένος κείτεται πάνω σε μια νάρκη. Αν κάποιος προσπαθήσει να τον βοηθήσει, η παραμικρή μετακίνηση του σώματος μπορεί να την απενεργοποιήσει, προκαλώντας τρομερή έκρηξη.  Καθώς ο Τσίκι και ο Νίνο προσπαθούν να βρουν τρόπο να ξεφύγουν, την υπόθεση αναλαμβάνουν οι Κυανόκρανοι. Καθώς η ιστορία έχει γίνει γνωστή στα media, τα τηλεοπτικά συνεργεία καταφθάνουν και το θέμα παίρνει διεθνείς διαστάσεις. Μέσα σ’ αυτόν τον απίστευτο παραλογισμό, οι δύο άντρες προσπαθούν απεγνωσμένοι να διαπραγματευτούν τις ζωές τους καθώς είναι παγιδευμένοι  στη λεγόμενη no man’s land, την «ουδέτερη ζώνη».

Πρόκειται για μία εξαιρετική αντιπολεμική  ταινία, σε σενάριο του Βόσνιου σκηνοθέτη της Ντάνις Τάνοβιτς, για τον Σερβοβοσνιακό εμφύλιο. Στο No man’s land συνυπάρχουν το κατάμαυρο χιούμορ και η σατιρική διάθεση  με τη φρίκη του πολέμου και την παράνοια του εμφύλιου σπαραγμού. Ταυτόχρονα το βλέμμα που «ρίχνει» ο Τάνοβιτς πάνω στον ρόλο των διεθνών ΜΜΕ και στα συμφέροντα που αυτά εξυπηρετούν, καθώς και στην «ειρηνευτική» παρουσία των κυανόκρανων και στις γεωπολιτικές ισορροπίες που αντιπροσωπεύει ο ΟΗΕ, είναι διεισδυτική, καίρια και καυστική. Η ταινία βραβεύτηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Πόλοκ, ο Ασυμβίβαστος
Σκηνοθεσία: Εντ Χάρις

Σενάριο: Barbara Turner, Susan Emshwiller
Με τους: Ed Harris, Marcia Gay Harden, Robert Knott
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 2000
Διάρκεια: 122 λεπτά
Φορμά: Έγχρωμη

image

Τη βιογραφία του διάσημου ζωγράφου Τζάκσον Πόλοκ εξιστορεί στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα ο Αμερικανός ηθοποιός Εντ Χάρις, εστιάζοντας στα τελευταία δεκαπέντε χρόνια της ταραχώδους ζωής του. Από την περίοδο όπου ζωγράφιζε σ’  ένα μικρό διαμέρισμα της Νέας Υόρκης μέχρι το τραγικό του τέλος, το 1956, η ταινία αφηγείται την πορεία ενός καλλιτέχνη μέσα από την πάλη με τους εσωτερικούς του δαίμονες, τη σχέση με την γυναίκα του και την ανάγκη του για έκφραση και αποδοχή τόσο της τέχνης όσο και της προσωπικότητάς του.

Βασικός εκπρόσωπος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, ο Πόλοκ υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους της εποχής του. Επηρεασμένος από το έργο και την ιδιαίτερη προσωπικότητά του, ο Εντ Χάρις σκηνοθέτησε τη βιογραφία του, ενσαρκώνοντας παράλληλα και τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Με μία μεστή αφήγηση και παραθέτοντας στον φιλμικό του χρόνο τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του Πόλοκ, ο Εντ Χάρις καταφέρνει να αποτυπώσει τη διαρκή εσωτερική μάχη του καλλιτέχνη ανάμεσα στην αμφισβήτηση των ικανοτήτων του και τη δημιουργική του έξαρση. Ο χαρακτήρας του μεγάλου ζωγράφου σκιαγραφείται με απόλυτη ευκρίνεια, δίνοντας στον Εντ Χάρις τον σπουδαιότερο ρόλο της καριέρας του. Δίπλα του, η εξαιρετική Mάρσια Χάρντεν, στον ρόλο της συζύγου του ζωγράφου Λι Κράσνερ, κέρδισε το Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της. Η ταινία είναι βασισμένη στη βιογραφία του Πόλοκ από τους Στίβεν Νάιφεχ  και Γκρέγκορι Σμιθ, που κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών της όγδοης εβδομάδας του Ταινιοράματος 2016, έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Πέμπτη 30 Ιουνίου – Ιταλική Σάτιρα
18:00 Διαζύγιο αλά Ιταλικά
20:00 Ατιμασμένη και Εγκαταλελειμμένη
22:00 Αστυνόμος Πέπε

Παρασκευή 1 Ιουλίου – Δανέζικα Αριστουργήματα
18:00 Dark Horse
20:00 Οικογενειακή Γιορτή
22:00 Ερωτική Αναπαράσταση

Σάββατο 2 Ιουλίου – Γυναίκες Πρωταγωνίστριες
18:00 Ορκισμένη Παρθένα
20:00 Η Σειρήνα του Μισσιπή
22:00 Γουέντι και Λούσι

Κυριακή 3 Ιουλίου – Ρωσικά Αριστουργήματα
18:00 Ψεύτης Ήλιος
20:00 Αντρέι Ρουμπλιόφ
22:00 Ο Μικρός Σχίζο

Δευτέρα 4 Ιουλίου – Ανεξάρτητες Αμερικανικές Ταινίες
18:00 Γελαστός Πρίγκιπας
20:00 Αναμείνατε στο Ακουστικό
22:00 Καλώς Ήλθατε στο Κουκλόσπιτο

Τρίτη 5 Ιουλίου – Οσκαρικές Ταινίες
18:00 No Man’s Land
20:00 Πόλοκ ο Ασυμβίβαστος
22:00 Μοιραίος Χαρακτήρας

Τετάρτη 6 Ιουλίου – Βραδιά Τσαν Γουκ Παρκ
18:00 Η Εκδίκηση Μιας Κυρίας
20:00 Old Boy
22:00 Τελευταία Εκδίκηση

Το Ταινιόραμα 2016 στον Κινηματογράφο Άστυ (Κοραή 4, Αθήνα – Μετρό Πανεπιστημίου) θα διαρκέσει από την Πέμπτη 12 Μαΐου έως και την Τετάρτη 6 Ιουλίου. Θα υπάρχει ενιαίο ημερήσιο εισιτήριο (3 ταινίες την ημέρα) των 7 ευρώ και μειωμένο των 6 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες παραθέτουμε την επίσημη ιστοσελίδα του Κινηματογράφου Άστυ στο Facebook.

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Ταινιοράματος 2015 στο Άστυ, αλλά και να το κατεβάσετε σε μορφή .pdf