Πιστό στο ραντεβού του, με όσους αγαπούν την Έβδομη Τέχνη, το κλασσικό και διαχρονικό πλέον Ταινιόραμα, επέστρεψε και φέτος στο Άστυ από την Ama Films. Μέσα από 168 επιλεγμένες ταινίες, οι οποίες θα προβληθούν σε διάστημα 56 ημερών και συγκεκριμένα από την Πέμπτη 12 Μαΐου έως και την Τετάρτη 6 Ιουλίου. Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr παρακολουθούμε από κοντά μία αγαπημένη διοργάνωση και παρουσιάζουμε σήμερα αναλυτικά, την πέμπτη εβδομάδα προβολών, καθώς και τις προτάσεις μας.

Ads

Το Ταινιόραμα έρχεται και το 2016 για να μας ταξιδέψει, μέσα από επιλεγμένες δημιουργίες, εμποτισμένες με τη μαγεία και τη νοσταλγία του φιλμ, όπως ακριβώς μας έχει συνηθίσει. Τρεις κόπιες την ημέρα και εκατοντάδες μπομπίνες εβδομαδιαίως, θα μπαινοβγαίνουν στο θρυλικό, σκοτεινό δωματιάκι του κεντρικού κινηματογράφου και θα ανεβοκατέβουν στο σινεφίλ υπόγειο της πλατείας Κοραή. Για μια ακόμη χρονιά, η γιορτή του σινεφίλ στο Άστυ επιμένει και υποδέχεται το κοινό με σπάνιες ταινίες, αλλά και κλασσικά αριστουργήματα.

image

Την πέμπτη εβδομάδα προβολών του Ταινιοράματος 2016, που θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 9 Ιουνίου, έως και την Τετάρτη 15 Ιουνίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει στην μεγάλη οθόνη, τα διαχρονικά αριστουργήματα, πέντε σπουδαίων δημιουργών: του Ρόι Άντερσον, του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν, του Λαρς Φον Τρίερ, του Ντέιβιντ Λιντς και του Λουίς Μπουνιουέλ. Θα προβληθούν επίσης, το διαχρονικό “Ριφιφί” του Ζυλ Ντασέν, το κλασσικό “Ασανσέρ για Δολοφόνους” του Λουί Μαλ και τα “39 Σκαλοπάτια” του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Πιο συγκεκριμένα:

Ads

Ρόι Άντερσον

image

Εφτά χρόνια μετά την ταινία του “Εσείς, οι Ζωντανοί” (You, the Living – 2007), ο σπουδαίος σκηνοθέτης Ρόι Άντερσον, παρουσίασε το υπέροχο φιλμ του: «Ένα Περιστέρι Έκατσε Σε Ένα Κλαδί Συλλογιζόμενο την Ύπαρξή του» (A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence). Ο Σουηδός δημιουργός ολοκληρώνει με τον τρόπο αυτό την “Τριλογία των Ζωντανών”, χαρίζοντας μας παράλληλα ένα ακόμη κομψοτέχνημα το οποίο κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα (Leone d’Oro) στο 71ο Διεθνές Φεστιβάλ της Βενετίας και παράλληλα αποτέλεσε την Ταινία Λήξης του 55ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο του Αφιερώματος στο Ταινιόραμα, θα προβληθεί εκτός από το φιλμ «Ένα Περιστέρι Έκατσε Σε Ένα Κλαδί Συλλογιζόμενο την Ύπαρξή του», το «Εσείς οι Ζωντανοί» και φυσικά τα αγαπημένα «Τραγούδια από τον Δεύτερο Όροφο».

Διαβάστε επίσης:
Ρόι Άντερσον: Ένα Περιστέρι Έκατσε Σε Ένα Κλαδί Συλλογιζόμενο την Ύπαρξή του

Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν

image

Ο σπουδαίος Τούρκος σκηνοθέτης Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν, τρία χρόνια μετά το φιλμ του «Κάποτε στην Ανατόλια», επέστρεψε με την υπέροχη ταινία «Χειμερία Νάρκη» (Kis Uykusu / Winter Sleep), που προβλήθηκε στο 67ο Φεστιβάλ των Καννών, κερδίζοντας τον Χρυσό Φοίνικα. Παρά τη μεγάλη χρονική διάρκεια του φιλμ – 196 λεπτά – η μαγική του φωτογραφία, οι σχεδόν μπεργκμανικοί του διάλογοι και η σπουδαία ερμηνεία του πρωταγωνιστή Χαλούκ Μπιλγκινέρ, αιχμαλωτίζουν τον θεατή, χαρίζοντας του μία μοναδική εμπειρία θέασης… Στο πλαίσιο του Αφιερώματος στο Ταινιόραμα, θα προβληθεί εκτός από το φιλμ «Χειμερία Νάρκη», το «Κάποτε στην Ανατόλια», καθώς και τα «Κλίματα Αγάπης».

Διαβάστε επίσης:
Ο Χρυσός Φοίνικας των Καννών αποκαλύπτεται: «Χειμερία Νάρκη»

Λαρς Φον Τρίερ

image

Δεινός κινηματογραφιστής, αλλά και αιρετικός, ο Δανός δημιουργός Λαρς φον Τρίερ, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του σύγχρονου ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Ο Τρίερ, μεγάλωσε στην Κοπεγχάγη των μεταβατικών κοινωνικοπολιτικά δεκαετιών του ’50 και του ’60. Τα πρώτα βήματα του Τρίερ στον κινηματογράφο, έγιναν σε ηλικία έντεκα ετών με μια Super-8 που του είχαν κάνει δώρο οι γονείς του. Το 1979 αρχίζει τη φοίτησή του στη Δανέζικη Σχολή Κινηματογράφου, εκεί δημιουργεί δύο μικρού μήκους ταινίες, οι οποίες ευτύχησαν να βραβευτούν στο Φεστιβάλ του Μονάχου και να του δώσουν τα πρώτα θερμά διαπιστευτήρια για μια ανάλογη πορεία. Το 1984, έναν μόλις χρόνο μετά την αποφοίτησή του, ο Τρίερ ολοκλήρωσε την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, το μαγευτικό «Στοιχείο του Εγκλήματος» (The Element of Crime).

Διαβάστε επίσης:
Ταινίες που κέρδισαν Χρυσό Φοίνικα: «Χορεύοντας στο Σκοτάδι» (Dancer in the Dark – 2000)
«Nymphomaniac» – Η νέα ταινία του ιδιοφυούς Λαρς Φον Τρίερ

Ντέιβιντ Λιντς

image

Οι ταινίες του διακρίνονται για τις ονειρικές τους εικόνες και την σουρεαλιστική τους δομή, μέσω των οποίων ο Λιντς δημιουργεί μία ατμόσφαιρα μαγικού ρεαλισμού. Η βία, η εξωτερική δυσμορφία των χαρακτήρων καθώς και η παρατήρηση των κρυφών επιθυμιών των ηρώων του υπάρχουν συχνά πυκνά στις ταινίες του. Ο ίδιος, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ως παιδί, μεγάλωσα σ’ ένα περιβάλλον με κομψά σπίτια, κατάφυτους δρόμους, μπλε ουρανούς, ξύλινους φράχτες, πράσινο γρασίδι και κερασιές. Όπως ακριβώς, δηλαδή, φαντάζεται κάποιος την μεσοαστική Αμερική. Αλλά οι κερασιές εκκρίνουν ένα πηχτό υγρό, το οποίο προσελκύει μαύρα, κίτρινα και ορισμένα κόκκινα μυρμήγκια γύρω του. Έτσι ανακάλυψα ότι, αν κανείς κοιτάξει λίγο πιο προσεχτικά αυτόν τον όμορφο κόσμο, θα βρει πάντα από κάτω κόκκινα μυρμήγκια. Επειδή μεγάλωσα σ’ έναν όμορφο κόσμο, οτιδήποτε άλλο ήταν μία αντίθεση…»

Διαβάστε επίσης:
Μία υπέροχη «Ατίθαση Καρδιά»

Λουίς Μπουνιουέλ

image

Πατέρας του σουρεαλιστικού κινηματογράφου κι ένας εκ των κορυφαίων σκηνοθετών όλων των εποχών, ο Μπουνιουέλ δε δίστασε μέσα από τα έργα του – που αποτελούν μοναδικές στιγμές στην Ιστορία της 7ης Τέχνης – να ασκήσει δριμεία κριτική στην καθεστηκυία τάξη και στους αντιπροσώπους της. Στο στόχαστρό του καλλιτέχνη βρέθηκαν συχνά πυκνά, το Κράτος, η Εκκλησία αλλά και οι Αστοί (Μπουρζουαζία) της εποχής…

«Ευτυχώς, κάπου ανάμεσα στο τυχαίο και το μυστηριώδες βρίσκεται η φαντασία, το μόνο πράγμα που προστατεύει την ελευθερία μας, παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι προσπαθούν συνέχεια να την περιορίσουν ή να την αφανίσουν ολοσχερώς…» – Λουίς Μπουνιουέλ

Διαβάστε επίσης:
Ο πατέρας του σουρεαλιστικού κινηματογράφου Λουίς Μπουνιουέλ

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών της πέμπτης εβδομάδας του Ταινιοράματος 2016, έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Πέμπτη 9 Ιουνίου – Βραδιά Ρόι Άντερσον
18:00 Τραγούδια από τον Δεύτερο Όροφο
20:00 Εσείς οι Ζωντανοί
22:00 Ένα Περιστέρι Έκατσε σε ένα Κλαδί Συλλογιζόμενο την Ύπαρξη του

Παρασκευή 10 Ιουνίου – Βραδιά Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν
18:00 Κλίματα Αγάπης
20:00 Κάποτε στην Ανατόλια
22:00 Χειμερία Νάρκη

Σάββατο 11 Ιουνίου – Βραδιά Λαρς Φον Τρίερ
18:00 Το Στοιχείο του Εγκλήματος
20:00 Χορεύοντας στο Σκοτάδι
22:00 Dogville

Κυριακή 12 Ιουνίου – Βραδιά Ντέιβιντ Λιντς Ι
18:00 Χαμένη Λεωφόρος
20:00 Ατίθαση Καρδιά
22:00 Mulholland Drive

Δευτέρα 13 Ιουνίου – Βραδιά Ντέιβιντ Λιντς ΙΙ
18:00 Ο Άνθρωπος Ελέφαντας
20:00 Inland Empire
22:00 The Straight Story

Τρίτη 14 Ιουνίου – Βραδιά Λουίς Μπουνιουέλ
18:00 Η Εγκληματική Ζωή του Αρτσιμπάλντο ντε λα Κρουζ
20:00 Ο Εξολοθρευτής Άγγελος
22:00 Los Olvidados

Τετάρτη 15 Ιουνίου – Φιλμ Νουάρ Ι
18:00 Ριφιφί
20:00 Ασανσέρ για Δολοφόνους
22:00 Τα 39 Σκαλοπάτια

Το Ταινιόραμα 2016 στον Κινηματογράφο Άστυ (Κοραή 4, Αθήνα – Μετρό Πανεπιστημίου) θα διαρκέσει από την Πέμπτη 12 Μαΐου έως και την Τετάρτη 6 Ιουλίου. Θα υπάρχει ενιαίο ημερήσιο εισιτήριο (3 ταινίες την ημέρα) των 7 ευρώ, μειωμένο των 6 ευρώ, ενώ θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός καρτών διαρκείας και για τις 8 εβδομάδες αξίας 45 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες παραθέτουμε την επίσημη ιστοσελίδα του Κινηματογράφου Άστυ στο Facebook.

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Ταινιοράματος 2015 στο Άστυ, αλλά και να το κατεβάσετε σε μορφή .pdf