Πιστό στο ραντεβού του, με όσους αγαπούν την Έβδομη Τέχνη, το κλασσικό και διαχρονικό πλέον Ταινιόραμα, επιστρέφει και φέτος στο Άστυ από την Ama Films. Μέσα από 168 επιλεγμένες ταινίες, οι οποίες θα προβληθούν σε διάστημα 56 ημερών και συγκεκριμένα από την Πέμπτη 12 Μαΐου έως και την Τετάρτη 6 Ιουλίου. Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr παρακολουθούμε από κοντά μία αγαπημένη διοργάνωση και παρουσιάζουμε σήμερα αναλυτικά, την πρώτη εβδομάδα προβολών, καθώς και τις προτάσεις μας.

Ads

Το Ταινιόραμα έρχεται και το 2016 για να μας ταξιδέψει, μέσα από επιλεγμένες δημιουργίες, εμποτισμένες με τη μαγεία και τη νοσταλγία του φιλμ, όπως ακριβώς μας έχει συνηθίσει. Τρεις κόπιες την ημέρα και εκατοντάδες μπομπίνες εβδομαδιαίως, θα μπαινοβγαίνουν στο θρυλικό, σκοτεινό δωματιάκι του κεντρικού κινηματογράφου και θα ανεβοκατέβουν στο σινεφίλ υπόγειο της πλατείας Κοραή. Για μια ακόμη χρονιά, η γιορτή του σινεφίλ στο Άστυ επιμένει και υποδέχεται το κοινό με σπάνιες ταινίες, αλλά και κλασσικά αριστουργήματα.

Την πρώτη εβδομάδα προβολών του Ταινιοράματος 2016, που θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 12 Μαΐου, έως και την Τετάρτη 18 Μαΐου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει στην μεγάλη οθόνη, τα διαχρονικά αριστουργήματα, δύο σπουδαίων και πρόσφατα εκλιπόντων δημιουργών: του Έττορε Σκόλα και του Αντρέι Ζουλάφσκι. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης, δημιουργίες κορυφαίων Γάλλων δημιουργών, αφιέρωμα στον Ακίρα Κουροσάβα, αλλά και Σκανδιναβικά Αριστουργήματα, με δύο ταινίες του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και τη Γερτρούδη του σπουδαίου, Καρλ Τεοντόρ Ντράγιερ. Πιο συγκεκριμένα:

Ακίρα Κουροσάβα

image

Ads

Γεννημένος, στις 23 Μαρτίου του 1910, στο Ομόρι, κοντά στο Τόκιο της Ιαπωνίας, έμελλε να αναδειχτεί ο μεγαλύτερος σύγχρονος Ιάπωνας σκηνοθέτης και σίγουρα ένας από τους σημαντικότερους κινηματογραφιστές σε παγκόσμιο επίπεδο, με περισσότερες από 30 ταινίες, κάποιες από τις οποίες τιμήθηκαν με διεθνή βραβεία, όπως ο Χρυσός Λέων στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Βενετίας το 1951 για την ταινία «Rashômon» και ο Χρυσός φοίνικας του Φεστιβάλ των Καννών του 1980 για την ταινία «Kagemusha».

Διαβάστε επίσης:
Ακίρα Κουροσάβα: Ο αυτοκράτορας του ιαπωνικού κινηματογράφου

Αντρέι Ζουλάφσκι

image

Ο εμβληματικός Πολωνός σκηνοθέτης, που μας ταξίδεψε μοναδικά μέσα από τις ταινίες, υπήρξε ένας πιστός και ακούραστος υπηρέτης του Σινεμά. Συνεπής σ’ ένα κινηματογραφικό σύμπαν που υπηρέτησε με αξιοπρέπεια τις ηθικές αξίες του και τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες. Ο Αντρέι Ζουλάφσκι, είναι υπεύθυνος για αριστουργήματα όπως το «Σημασία Έχει να Αγαπάς», με τον Κλάους Κίνσκι και την ανεπανάληπτη Ρόμι Σνάιντερ, αλλά και το «Μια Γυναίκα Δαιμονισμένη», με τον Σαμ Νιλ και την Ιζαμπέλ Ατζανί, ίσως στον καλύτερο ρόλο της καριέρας της (Α’ Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στις Κάννες).

Διαβάστε επίσης:
Έφυγε ο σπουδαίος Πολωνός σκηνοθέτης Αντρέι Ζουλάφσκι

Έττορε Σκόλα

image

Ο Ιταλός σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Έττορε Σκόλα, γεννήθηκε στο Τρεβίζο της Ιταλίας, στις 10 Μαΐου του 1931. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης και ξεκίνησε την καριέρα του, γράφοντας ευθυμογραφήματα σε λαϊκά περιοδικά. Στον Κινηματογράφο βρέθηκε αρχικά ως σεναριογράφος (Ο Φανφαρόνος. Ένας Υπέροχος Κερατάς, Φαντάσματα στη Ρώμη κ.α.), για να περάσει αργότερα στη σκηνοθεσία. Οι ταινίες του Σκόλα αποτελούν μία ιδιαίτερη περίπτωση, όπου με οξυδερκή ματιά και καυστικό χιούμορ, σχολιάζονται ο ιταλικός μικροαστισμός, δίνοντας άλλο νόημα στην “κωμωδία αλά ιταλικά”. Με την ταινία του «Βίαιοι, Βρώμικοι και Κακοί», κερδίζει το Βραβείο Σκηνοθεσίας στις Κάννες το 1976. Με το φιλμ «Μια Ξεχωριστή Ημέρα», το Μεγάλο Ειδικό Βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών το 1977 και με τη δημιουργία του «Ο Χορός», αποσπά το 1983 το Σεζάρ Σκηνοθεσίας.

Διαβάστε επίσης:
Ο Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι και η Σοφία Λόρεν, ζουν «Μια Ξεχωριστή Μέρα»

Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

image

Ο σπουδαίος Σουηδός δημιουργός, μεγαλουργεί ως ανατόμος της ανθρώπινης ψυχής και σε τρομάζει με τις αλήθειες του υποσυνειδήτου που αναδύει στην επιφάνεια, τόσο άμεσα και ωμά. Το σύνολο του έργου του εμφανίζεται ως μια συνεχής ερώτηση, που συχνά δεν έχει απάντηση, σχετικά με την ανθρώπινη ύπαρξη, την παρουσία ή απουσία του Θεού. Η αγωνία της έλλειψης επικοινωνίας, η ασάφεια και η διπροσωπία της ανθρώπινης φύσης, η μοναξιά χωρίς πιθανότητες υπερβάσεως σε ένα κόσμο γεμάτο προσποίηση, η σιωπή και η ντροπή, είναι σταθερά στοιχεία, σχεδόν σε κάθε του ταινία. Κληρονόμος της σκανδιναβικής κινηματογραφικής παράδοσης (Στίλλερ, Σγιόστρομ, Ντράγιερ) και βαθιά επηρεασμένος από την σκέψη του Κίρκεγκωρ, Μπερντιάεφ, τον υπαρξισμό και τις ψυχαναλυτικές θεωρίες (Φρόυντ, Γιούνγκ), ο Μπέργκμαν δίνει βάρος όχι τόσο στην κοινωνία ή στην ιστορία, όσο στο ίδιο το άτομο. Ίσως γι’ αυτό τα πιο χαρακτηριστικά έργα του είναι σκληρά, αλλά πάντα ρεαλιστικά. Ευγενή δοκίμια για τον ρόλο της ανθρωπότητας σε έναν αλλοτριωμένο κόσμο.

Διαβάστε επίσης:
Ο σπουδαίος Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών της πρώτης εβδομάδας του Ταινιοράματος 2016, έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Πέμπτη 12 Μαΐου – Κορυφαίοι Γάλλοι Δημιουργοί
18:00 Ο Θείος μου από την Αμερική
20:00 Νύχτες με Πανσέληνο
22:00 Οι Εραστές

Παρασκευή 13 Μαΐου – Βραδιά Ακίρα Κουροσάβα
18:00 Ο Ηλίθιος
20:00 Ο Καταδικασμένος
22:00 Ο Θρόνος του Αίματος

Σάββατο 14 Μαΐου – R.I.P. Αντρέι Ζουλάφσκι
18:00 Το Τρίτο Μέρος της Νύχτας
20:00 Μια Γυναίκα Δαιμονισμένη
22:00 Η Δημόσια Γυναίκα

Κυριακή 15 Μαΐου – R.I.P. Έττορε Σκόλα
18:00 Μια Ξεχωριστή Μέρα
20:00 Η Νύχτα της Βαρέν
22:00 Η Ταράτσα

Δευτέρα 16 Μαΐου – Παράξενος Ερωτισμός
18:00 Ήσυχες Μέρες στο Κλισί
20:00 Τολμηρές Ιστορίες
22:00 Επικίνδυνες Σχέσεις

Τρίτη 17 Μαΐου – Σκανδιναβικά Αριστουργήματα
18:00 Όλες Αυτές οι Γυναίκες
20:00 Γερτρούδη
22:00 Κραυγές και Ψίθυροι

Τετάρτη 18 Μαΐου – Σπουδαίοι Αμερικανοί Σκηνοθέτες
18:00 Βασιλιάς για μια Νύχτα
20:00 Όστερμαν, το 48ωρο των Κατασκόπων
22:00 Φαιντόρα

Το Ταινιόραμα 2016 στον Κινηματογράφο Άστυ (Κοραή 4, Αθήνα – Μετρό Πανεπιστημίου) θα διαρκέσει από την Πέμπτη 12 Μαΐου έως και την Τετάρτη 6 Ιουλίου. Θα υπάρχει ενιαίο ημερήσιο εισιτήριο (3 ταινίες την ημέρα) των 7 ευρώ, μειωμένο των 6 ευρώ, ενώ θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός καρτών διαρκείας και για τις 8 εβδομάδες αξίας 45 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες παραθέτουμε την επίσημη ιστοσελίδα του Κινηματογράφου Άστυ στο Facebook.

image

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Ταινιοράματος 2015 στο Άστυ, αλλά και να το κατεβάσετε σε μορφή .pdf