Το tvxs.gr επιλέγει κάθε μέρα τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες, τόσο από το τηλεοπτικό πρόγραμμα, όσο και από τις δημοφιλείς πλατφόρμες Cinobo, Netflix, Disney+ και Ertflix.

Ads

Φως στο σκοτάδι – ΕΡΤ2, 22:00

Δραματική ταινία, παραγωγής ΗΠΑ 2019.

Μία δεκαετία ύστερα από μια πανδημία που έχει αφανίσει σχεδόν όλο τον γυναικείο πληθυσμό του πλανήτη ένας άντρας προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα μετα-αποκαλυπτικό κόσμο χωρίς να αποκαλύψει σε κανέναν το φύλο της έφηβης κόρης του.

Ads

Σε έναν δυστοπικό κόσμο όπου οι προσπάθειες για την εργαστηριακή ανάπτυξη κοριτσιών συνεχίζονται, ένας πατέρας (Άφλεκ) και η μικρή του κόρη, Ραγκ (Πνιόφσκι), βρίσκονται περιπλανώμενοι από δάσος σε δάσος, σε μία διαρκή αναζήτηση του επόμενου ασφαλούς σημείου για να περάσουν το βράδυ τους. Αντιλαμβανόμενος το βάρος μιας κόρης σε εποχή στην οποία οι γυναίκες έχουν εκλείψει, ο πατέρας τής Ραγκ τη συστήνει ως γιο, σε μια προσπάθεια να την κρατήσει ασφαλή από τις επικίνδυνες ορέξεις άγνωστων ανδρών. Καθώς το ταξίδι τους συνεχίζεται χωρίς κανέναν σαφή προορισμό, η σχέση πατέρα – κόρης θα δοκιμαστεί σκληρά, όπως επίσης η πίστη και η αγάπη του ενός για τον άλλον.

Σκηνοθεσία: Κέισι Άφλεκ
Παίζουν: Κέισι Άφλεκ, Άννα Πνιόφσκι, Ελίζαμπεθ Μος

Εξιλέωση – ANT1, 00:00

Δραματική ταινία, βρετανικής παραγωγής 2007

Το καλοκαίρι του 1935, η 13χρονη Μπραϊόνι Τάλις παρακολουθεί με ζήλια το φλερτ ανάμεσα στη μεγαλύτερη αδελφή της και το γιο της οικογενειακής τους οικονόμου. Όταν θα τον κατηγορήσει άδικα για βιασμό, οι ζωές όλων θα ανατραπούν δραματικά.

Από ζήλια, μια 13χρονη καταστρέφει τη ζωή της μεγαλύτερης αδελφής της και του αγαπημένου της. Ένα ψαγμένο ρομάντσο, εφάμιλλο του με τρομερές ερμηνείες, κυρίως από τον Μακαβόι και τη Βανέσα Ρεντγκρέιβ.

Σκηνοθεσία: Τζο Ράιτ
Παίζουν: Τζέιμς ΜακΑβόι, Κίρα Νάιτλι, Ρομόλα Γκαράι, Βανέσα Ρεντγκρέιβ

Οι Κόρες της Ντροπής (Magdalene Sisters) – Cinobo

Bρετανική/ιρλανδική δραματική ταινία, παραγωγής 2002.

Δίκαιο Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία το 2002 για ένα καταιγιστικό και βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα δράμα κοινωνικού ρεαλισμού που σοκάρει, εξοργίζει, προβληματίζει και συγκινεί.

Τη σκηνοθεσία και το σενάριο ανέλαβε ο Πίτερ Μούλαν. Η ταινία περιγράφει τη ζωή τριών γυναικών —την Μάργκαρετ, την Ρόουζ και την Μπερναντέτ— που στάλθηκαν στα Άσυλα της Μαγδαληνής, γνωστά και ως Πλυντήρια της Μαγδαληνής, στην Ιρλανδία, διότι διέπραξαν αμαρτίες σεξουαλικής φύσης, που αφορούν το βιασμό, το “ξελόγιασμα” αντρών και την απόκτηση εξώγαμου παιδιού.

Η ταινία καταγράφει την άφιξη των κοριτσιών στα ιδρύματα, τα οποία είναι μοναστήρια που κερδίζουν χρήματα ως πλυντήρια ρούχων, τις εμπειρίες τους εκεί και τους τρόπους τελικά που διαφεύγουν από εκεί. Πολλά από τα κορίτσια υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση, σωματική και σεξουαλική κακοποίηση από τις καλόγριες και τον ιερέα του μοναστηριακού ιδρύματος.

Η ταινία αποτελεί δραματοποιημένη ιστορία που βασίζεται σε πραγματικές αφηγήσεις κοριτσιών που στάλθηκαν σε αυτά τα άσυλα.

Η Πτώση της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας – Ertflix

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας (Η Επέλαση των Βαρβάρων) Ντενί Αρκάν γράφει και σκηνοθετεί μια ευφυή ταινία με επίκεντρο την κυριαρχία των χρημάτων σε μία κοινωνία, όπου όλες οι άλλες αξίες παραγκωνίζονται.

Με όχημα έναν απένταρο διανοούμενο που βρίσκεται μπροστά σε μία αναπάντεχη -και καθόλου αθώα- ευκαιρία να πλουτίσει, ο εξαιρετικός Γαλλοκαναδός δημιουργός ξετυλίγει μία καυστική, δραματική κωμωδία με πολλά μηνύματα, ηθικά διλήμματα, ανατροπές και σπαρταριστές στιγμές.

Ένας ντροπαλός και ανασφαλής οδηγός φορτηγού, γίνεται αυτόπτης μάρτυρας μιας ληστείας και τυχαία βρίσκεται με δυο τσάντες γεμάτες χρήματα στο αυτοκίνητό του. Και εκεί ξεκινάει ένας αγώνας δρόμου να ξεφορτωθεί τα χρήματα, πριν τον πιέσει κι άλλο η αστυνομία, βρίσκοντας βοήθεια σε μια πόρνη και έναν πρώην ποδηλάτη που μόλις αποφυλακίστηκε.

Σκηνοθεσία: Ντενί Αρκάν
Πρωταγωνιστούν: Αλεξάντρ Λαντρί, Μαριπιέρ Μορίν, Ρεμί Ζιράρ, Λουί Μορισέτ, Μαξίμ Ρουά