Η νέα ταινία του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν, «Knock at the Cabin» έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους με τον ίδιο να κάνει δηλώσεις σχετικά με τις νέες γενιές που ανακαλύπτουν το τέλος των ταινιών.

Ads

Στις δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι το σημαντικό είναι να μην κάνουν οι θεατές spoilers (αποκάλυψη πλοκής) για το τέλος των ταινιών και ειδικότερα για τις ταινίες του.

Με αφορμή την νέα κυκλοφορία του δημιουργού, που οι ταινίες του βασίζονται στα plot twists (ανατροπή στην πλοκή), κάνουμε μία ανασκόπηση σε ταινίες με απρόσμενες ανατροπές που εντυπωσίασαν και εντυπωσιάζουν τους θεατές, χωρίς να κάνουμε spoilers, κάποιες πολύ γνωστές που τα twist τους έχουν πάρει μυθική διάσταση και άλλες λιγότερο γνωστές που όσοι δεν τις έχουν δει ακόμη αξίζει να παρακολουθήσουν.

Chinatown

Το «Chinatown» είναι ένα από τα αριστουργήματα του κινηματογράφου και μία ταινία με εξαιρετική οπτική αφήγηση και ανάπτυξη χαρακτήρων σε σκηνοθεσία Ρομάν Πολάνσκι και σενάριο Ρόμπερτ Τόουν. Η ιστορία ακολουθεί έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ, τον Τζέι Τζει Γκίτις, ο οποίος αναλαμβάνει μία υπόθεση για τον πάμπλουτο Νόα Κρος. Αποστολή τoυ είvαι vα παρακoλoυθεί τον Χόλις Μάρλεϊ, σύζυγo της κόρης τoυ, Έβελιv, o oπoίoς είvαι διευθυvτής της εταιρίας υδάτωv τoυ Λoς Άvτζελες. Όταν ο Μάρλεϊ δολοφονηθεί ο Γκίτις καταλαβαίνει ότι η υπόθεση που ανέλαβε δεν θα είναι τόσο απλή όσο υπέθεσε.

Ads

Η ταινία χτίζει το μυστήριο της με αργό ρυθμό φτάνοντας στην λύση και την αποκορύφοση της με ένταση, αφήνοντας των θεατή έρμαιο των αποκαλύψεων σε ένα τέλος που είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

Le Doulos (Ο Χαφιές)

Ένα crime thriller από τον Ζαν Πιερ Μελβίλ με τον Ζαν Πολ Μπελμοντό στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η επιτυχία του οποίου βασίζεται στο εξαιρετικό μοντάζ. Η υπόθεση έχει να κάνει με τον Μορίς, έναν μικροαπατεώνα που αποφυλακίζεται και προετοιμάζει μια νέα ληστεία τράπεζας μαζί με τον συνεργό του, Ρεμί. Παράλληλα, ζητά τη βοήθεια του Σιλιέν. Ο Σιλιέν έχει το παρατσούκλι «ο χαφιές», καθώς όλοι τον φοβούνται διότι πιστεύουν ότι είναι καταδότης της αστυνομίας.

Η αφήγηση της ταινίας κατευθύνει τον θεατή σε μία θεματική που εξετάζει την ηθική των πρωταγωνιστών της και την εμπιστοσύνη ανάμεσα σε εγκληματίες περιβαλλόμενη από την εξαιρετική και λεπτομερή σκηνοθεσία του Μελβίλ.

Μυστήριο, θάνατοι και ανατροπές κρατούν τον θεατή σε εγρήγορση παρά τον αργό ρυθμό μέχρι να δοθεί η απάντηση στο ερώτημα «ποιος είναι ο χαφιές;».

Fight Club

Ένα από τα πιο γνωστά plot twist στην ιστορία του κινηματογράφου είναι αυτό του «Fight Club». Η ιστορία αφορά έναν νεαρό άνδρα ο οποίος κουρασμένος από την ανιαρή δουλειά του και τα προβλήματα που δημιουργεί ο καπιταλισμός τον οδηγούν στην αϋπνία. Όλα αυτά μέχρι να συναντήσει τον Τάιλερ Ντάρντεν έναν πολύ πιο «χαλαρό» άνδρα που τον πείθει να συμμετάσχει σε μία Λέσχη όπου νέοι μαζεύονται για να «ξεσπούν» και να ανεβάζουν την ανδρεναλίνη τους παίζοντας αγώνες μποξ χωρις κανονισμούς.

Η εντυπωσιακή σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Φίντσερ, οι εξαιρετικές ερμηνείες των Μπραντ Πιτ, Έντουαρντ Νόρτον και Έλενα Μπόναμ Κάρτερ και το αρκετά πετυχημένο χιούμορ κρατάνε τον θεατή μέχρι την μεγάλη ανατροπή της ταινίας, η οποία πλέον έχει μυθικές διαστάσεις μεταξύ των θεατών.

Incendies

Η ταινία που εκτόξευσε την καριέρα του Ντενί Βιλνέβ  και του άνοιξε την πόρτα για το Χόλιγουντ. Δύο αδέρφια η Ζαν και ο Σιμόν παραλαμβάνουν τη διαθήκη της μητέρας τους, Ναουάλ, όπου και τους δίνονται δύο φάκελοι που άφησε εκείνη, έναν για τον πατέρα τους που πιστεύανε ότι ήταν νεκρός κι ένα για τον αδερφό τους που δεν γνωρίζανε την ύπαρξη του.

Η προσέγγιση του Βιλνέβ είναι αρκετά στυλιζαρισμένη αλλά το μυστήριο που χτίζεται όσο οι πρωταγωνιστές αναζητούν απαντήσεις παίρνει μία απρόσμενη τροπή που εγγυάται ότι θα σοκάρει όσους θεατές επιχειρήσουν να την δουν. 

The Village (Σκοτεινό Χωριό)

Μία από τις καλύτερες ταινίες του Νάιτ Σιάλαμαν είναι το The Village. Ένα θρίλερ με αρκετά στοιχεία ταινίας τρόμου και φαντασίας που ακόμη και το trailer της δεν περιλαμβάνει στοιχεία της υπόθεσης που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν το τέλος της.

Η ατμόσφαιρα της και η θεματική της που έχει να κάνει με τις ιδεολογίες ή θρησκείες που λειτουργούν δημιουργώντας διαφόρων ειδών όρια στους ανθρώπους που τις ασπάζονται μέσα από τον φόβο, δεν προϊδεάζουν τον θεατή για όσα έπονται.

Γενικότερα, το κεντρικό μυστήριο με τα τέρατα τα οποία βρίσκονται στο δάσος που περιβάλλει το χωριό και δεν επιτρέπει στους κατοίκους να το περάσουν ήδη εντείνει το ενδιαφέρον του θεατή, ενώ το plot twist της θα τον αφήσει άφωνο.

Se7en

Ακόμη μία ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ που από πολλούς θεωρείται και η καλύτερη του σκηνοθέτη, και πλέον αποτελεί μία από τις γνωστότερες αστυνομικές ταινίες που ενέπνευσε πολλούς δημιουργούς.

To «Se7en» είναι ένα θρίλερ μυστηρίου που συνδυάζει την υποδειγματική ανάπτυξη χαρακτήρων, με την σκοτεινή και λεπτομερή σκηνοθεσία, τις εξαιρετικές ερμηνείες των Κέβιν Σπέισι, Μπραντ Πιτ και Κέβιν Σπέισι και τα συνεχή ερωτηματικά που δημιουργεί στον θεατή.

Το ιδιαίτερο στοιχείο του είναι ότι εκτός από το τελικό plot twist της ταινίας υπάρχει και ένα ενδιάμεσο twist κάπου στην μέση της ταινίας που κάνει τον θεατή να κατανοήσει ότι δεν παρακολουθεί ένα τυπικό whodunnit αστυνομικό έργο.

Η υπόθεση της ταινίας αφορά έναν βετεράvo αστυνομικό ντετέκτιβ, που πρόκειται σύντομα να συνταξιοδοτηθεί. Ωστόσo, έξι μέρες πριv απoσυρθεί από τo σώμα, αναλαμβάνει vα εκπαιδεύσει τov oρμητικό, vεαρό αvτικαταστάτη τoυ, Ντέιβιvτ Μιλς. Οι δυο αστυvoμικoί πρόκειται vα συvεργαστoύv για την επίλυση μιας υπόθεσης μακάβριων φόνων.

The Sixth Sense (Η Έκτη Αίσθηση)

Ίσως η καλύτερη ταινία του Νάιτ Σιάλαμαν και σίγουρα η πιο γνωστή του. Ακόμη μία ταινία που το twist της έχει αποκτήσει μυθικές διαστάσεις και αποτελεί τον πρώτο τίτλο που έρχεται στο μυαλό κάποιου όταν ακούει τις λέξεις «plot twist».

Η υπόθεση αφορά ένα φοβισμένο, κοινωνικά απομονωμένο αγόρι από τη Φιλαδέλφεια που επικοινωνεί με πνεύματα. Τότε θα ζητήσει τη βοήθεια ενός παιδοψυχολόγου του Μάλκομ Κρου, ο οποίος έχει βιώσει ήδη ένα σοκαριστικό περιστατικό.

Εκτός από το ότι το «Sixth Sense» φαίνεται ότι έχει επηρεάσει τις επόμενες από αυτό ταινίες που έχουν ως βάση τους τα «plot twitst» αποτελεί για όποιον μέχρι σήμερα δεν την έχει δει ένα εξαιρετικό μυστήριο με διακριτικές σκηνές που προκαλούν ανατριχίλα όπως προκαλεί και το τέλος της.