Στις 5 Αυγούστου ξεκινούν οι εκηλώσεις του φετινού, 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ηπείρου, ενός θεσμού που ξεκίνησε από τα βουνά της Άρτας για να απλωθεί στις πόλεις και τα χωριά ολόκληρης της Ηπείρου. Φέτος, στο διαγωνιστικό σκέλος του φεστιβάλ συμμετέχουν 50 συνολικά ταινίες από 18 χώρες.

Ads

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ηπείρου ή όπως έγινε γνωστό WEST SIDE MOUNTAINS DOC FEST ξεκίνησε το 2018 στο Δήμο Καραϊσκάκη της Ορεινής Άρτας. Η βασική σκέψη και πρόθεση όσων ασχολήθηκαν με την ίδρυση του Φεστιβάλ ήταν η δημιουργία ενός σημαντικού πολιτιστικού γεγονότος, σε μία από τις φτωχότερες και πλέον δυσπρόσιτες περιοχές της Ευρώπης. Μια περιοχή απίστευτης φυσικής ομορφιάς που ξεκινά από τα Άγραφα και την κοιλάδα του Αχελώου και φτάνει σχεδόν μέχρι την Άρτα.

 

Το φεστιβάλ πέτυχε απόλυτα τους στόχους του και ήδη βρισκόμαστε στην παραμονή της έναρξης της τρίτης του περιόδου. Το τρίτο, λοιπόν, WEST SIDE MOUNTAINS DOC FEST, που φέτος μεγάλωσε και απλώθηκε σε όλη σχεδόν την Ήπειρο, θα πραγματοποιηθεί από τις 5 μέχρι και τις 18 Αυγούστου. Η επέκταση αυτή του φεστιβάλ έγινε πραγματικότητα με τη συμμετοχή των Δήμων Κεντρικών Τζουμέρκων, Βορείων Τζουμέρκων, Πωγωνίου, Πρεβέζης ,Άρτας , φυσικά του Δήμου Καραΐσκάκη, της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, πολλών συλλόγων, Αδελφοτήτων, τοπικών Ομοσπονδιών, του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, αλλά και της εκπροσώπου της Ηπειρωτικής Κοινότητας στην Αθήνα Πανηπειρωτικής Σ.Ε.
 

Ads

Με σκληρή δουλειά και ελάχιστους πόρους οι διοργανωτές κατάφεραν το φεστιβάλ να αγαπηθεί από τον κόσμο και να τείνει να καθιερωθεί ως ένα διεθνούς κύρους φεστιβάλ, που πραγματοποιείται μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, ενισχύοντας την άποψη, ότι υπάρχουν και άλλες γωνιές της Ελλάδας που θα μπορούσαν να γνωρίσουν την κουλτούρα του κινηματογράφου και ειδικά των ταινιών τεκμηρίωσης, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποστασιοποίηση από επιρροές, που έχουμε συνειρμικά συνηθίσει.
 

Το φεστιβάλ αυτό αποδεικνύει με τον τρόπο του ότι μπορούν να δημιουργηθούν ευκαιρίες ανάπτυξης θεσμών πολιτισμού, καθώς και εναλλακτικού τουρισμού στον τόπο μας, που έχει την ανάγκη να κάνει ένα βήμα μπροστά και να απεγκλωβιστεί από το υποβαθμισμένο πολιτιστικό “status”, που τον κατατρέχει και τον κρατά συχνά όμηρο της κακογουστιάς και της εμπορευματοποίησης των πάντων.

Φέτος, στο Φεστιβάλ Ηπείρου θα προβληθούν 12 ταινίες από Βουλγαρία, Γερμανία, ΗΠΑ, Λίβανο, Μπαγκλαντές, Νεπάλ, Καναδά, Πορτογαλία, Ρωσία, Σουηδία, Τουρκία, Υεμένη (μία από κάθε χώρα), 10 ταινίες από Ηνωμένο Βασίλειο, Ιράκ, Ιράν, Ιρλανδία, Ουκρανία (δύο από κάθε χώρα), 3 ταινίες από την Ιταλία και

25 ταινίες από την Ελλάδα, ανάμεσά τους και το ντοκιμαντέρ “Το κορίτσι που γεννήθηκε δυο φορές” του συνεργάτη μας Νίκου Λουπάκη, που επιμελείται τις σελίδες αυτοκινήτου του tvxs.gr
 

ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ξεκινούν στις 5 Αυγούστου στις 18:00 με την προφεστιβαλική ημερίδα με θέμα “Ο Διαχρονικός Πολιτισμός στην Ήπειρο”. Μια συνεργασία της ΑΜΚΕ Πολιτισμού “Canto Mediterraneo” και της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας.
 

Συμμετέχουν έγκριτοι Πανεπιστημιακοί, ιστορικοί, αρχαιολόγοι, λογοτέχνες, καλλιτέχνες από τον χώρο των Εικαστικών τεχνών, της Μουσικής, του κινηματογράφου, του Θεάτρου κλπ. Οι αρχές του τόπου, οι σύλλογοι κάθε βαθμού, αλλά και οι απλοί πολίτες είναι καλεσμένοι στην εκδήλωση.
 

ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2020

  • 06 Αυγούστου: Έναρξη Φεστιβάλ & προβολές στις Πηγές Άρτας, Δήμος Γ. Καραϊσκάκη
  • 07 Αυγούστου: Σκουληκαριά Άρτας, Δήμος Γ. Καραϊσκάκη.
  • 08 Αυγούστου: Βουργαρέλι, Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων.
  • 09 Αυγούστου: Καταρράκτης, Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων.
  • 10 Αυγούστου: Κάτω Ραβένια, Δήμος Πωγωνίου.
  • 11 Αυγούστου: Πράμαντα, Δήμος Βορείων Τζουμέρκων.
  • 12 Αυγούστου: Βοτανικός Κήπος Πρέβεζα, Δήμος Πρέβεζας.
  • 13 Αυγούστου: Τελετή λήξης στον ιστορικό Cine Ορφέα της Άρτας, Δήμος Αρταίων.

ΜΕΤΑΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • 16 Αυγούστου: προβολές στην Πωγωνιανή, Δήμος Πωγωνίου.
  • 17 Αυγούστου: προβολές στο Ελληνικό, Δήμος Βορείων Τζουμέρκων.

Πληροφορίες για τις ταινίες μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ

 

Ακολουθείστε το λινκ για το τρέιλερ του Φεστιβάλ: https://youtu.be/WRyKHXayTbE

 

• ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 20:30

• Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

• ΘΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΑΥΣΤΗΡA ΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚA ΠΡΩΤOΚΟΛΛΑ

 

ΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ

Για τα υγειονομικά μέτρα, για το πως φτάνουμε στους χώρους προβολής, για θέματα διαμονής και άλλα ομοειδή θέματα, απευθυνθείτε στους κατά τόπους Δήμους.
 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Canto Mediterraneo AMKE τηλ: +30 695 5638 775, e-mail: [email protected] και στην ιστοσελίδα www.cantomed.eu