Ταινίες από μικρούς πρόσφυγες θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό του επετειακού, 20ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο, αλλά και σε ακόμα οκτώ πόλεις της Πελοποννήσου από το Σάββατο 2 μέχρι και το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου. Η συμμετοχή των μαθητών σε όλες τις προβολές και τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ είναι δωρεάν.

Ads

20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

image

Η μεγαλύτερη νεανική και παιδική γιορτή της χώρας, το μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα με αποδέκτες παιδιά και νέους, κλείνει τα 20 του χρόνια, αλλά διατηρεί άσβεστη την παιδικότητά του. Σε πείσμα των δυσκολιών που κατά καιρούς αντιμετώπισε, κατάφερε να καθιερωθεί διεθνώς ως ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ του είδους του.

Ads

Δεν είναι τυχαίο, ότι 20 χρόνια τώρα, οι δρόμοι του Πύργου μετατρέπονται σε ένα απέραντο κινηματογραφικό πλατό με πρωταγωνιστές παιδιά και εφήβους που, αξιοποιώντας ακόμα και το κινητό ή το τάμπλετ τους, γυρίζουν τις δικές τους ταινίες.

Το φετινό Φεστιβάλ θα γιορτάσει τα γενέθλιά του απλά και ουσιαστικά, χωρίς τυμπανοκρουσίες. Ενισχύοντας τις εκπαιδευτικές του δράσεις και κάνοντας αυτό που γνωρίζει καλύτερα: να μυεί τους νέους στο σινεμά, δείχνοντας τους βραβευμένες ταινίες απ’ όλον τον κόσμο και ταυτόχρονα ενθαρρύνοντας τους να γυρίσουν τις δικές τους.

Η φετινή επετειακή διοργάνωση ξεκινά το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στον Πύργο (έδρα και κέντρο των κύριων εκδηλώσεων του φεστιβάλ) και εξαπλώνεται σε άλλες 8 πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Aμαλιάδα, Πάτρα, Αγρίνιο, Λεχαινά, Ζαχάρω, Μεσολόγγι και Γαστούνη) καθώς και σε δεκάδες χωριά. Και δίνει στους νεαρούς θεατές του την ευκαιρία όχι μόνο να παρακολουθήσουν μερικά κινηματογραφικά διαμαντάκια απ’ όλον τον κόσμο, που καθηλώνουν μικρούς και μεγάλους, αλλά και να εκφραστούν ελεύθερα και δημιουργικά.

Στο φετινό Φεστιβάλ διαγωνίζονται 69 ταινίες (21 μεγάλου μήκους και 48 μικρού και μεσαίου μήκους) από 47 χώρες. Οι ταινίες αυτές συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα Μεγάλου Μήκους (13), Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας (16), Μικρού Μήκους Animation (20) και Ντοκιμαντέρ / Kids & Docs (20).

Ταινίες από πρόσφυγες στο 20ό Φεστιβάλ Ολυμπίας

image

Στο πλαίσιο της Camera Zizanio – όπου προβαλλονται ταινίες που έχουν δημιουργήσει παιδιά – θα δούμε σε ειδική προβολή τρεις ταινίες που έχουν γυρίσει προσφυγόπουλα στην Ελλάδα, στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα και του Σχιστού. Παρόντα θα είναι τα παιδιά που δημιούργησαν μια από αυτές.

Παράλληλα, στο αφιέρωμα “Γέφυρες“, μια σύμπραξη του Φεστιβάλ Ολυμπίας και του Δανέζικου Ινστιτούτου Κινηματογράφου, μεταγλωττισμένες στα αραβικά ταινίες θα προβληθούν σε παιδιά πρόσφυγες, όχι μόνο κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ, αλλά και όλο το 2018. Αξίζει εδώ να αναφερθεί μια συγκινητική σύμπτωση που εξέπληξε τους συντελεστές του φετινού, 20ού Φεστιβάλ:

Ο Δημήτρης Σπύρου έχει την ευθύνη της επιλογής των επαγγελματικών  ταινιών για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας. Ανάμεσα στις ταινίες που επέλεξε φέτος για το τμήμα Kids and  Docs είναι και ντοκιμαντέρ «Dyab» του Ιρακινού σκηνοθέτη Mazin M Sherabayani.  Η ταινία παρακολουθεί ένα 12χρονο παιδί σε έναν προσφυγικό καταυλισμό Κούρδων Γεζίντι στο Ιράκ που επέζησαν από τις ανελέητες σφαγές του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους». Ο δραστήριος μικρός προσπαθεί να στήσει , με τα άλλα παιδιά του καταυλισμού, μια θεατρική παράσταση, κάτι που καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία.

Ο Νίκος Θεοδοσίου από την άλλη, επιλέγει τις νεανικές δημιουργίες για την Camera Zizanio. Ανάμεσα σε αυτές είναι και μια ταινία, παραγωγής 2017, που έκανε ένα 13χρονο προσφυγόπουλο από το Ιράκ. Έχει τίτλο «Ένα Παιχνίδι» και διάρκεια 2 λεπτά. Εξαιρετικά ανατρεπτική όσον αφορά το περιεχόμενό της αναφέρεται στον αγώνα μιας ομάδας κοριτσιών να αντιμετωπιστούν ισότιμα από τα αγόρια στα «αγορίστικα» παιχνίδια, όπως είναι το ποδόσφαιρο. Σκηνικό το ίδιο, ένα στρατόπεδο προσφύγων κούρδων Γεζίντι στο Ιράκ.

Μια τυχαία συζήτηση δημιουργεί υποψίες ότι κάτι κοινό υπάρχει ανάμεσα στις δυο ταινίες. Κι αυτό δεν είναι μόνο η χώρα προέλευσης. Αρχίζει μια πυρετώδης αναζήτηση. Ένα διαρκές πήγαινε έλα στους υπολογιστές που παίζουν τις δυο ταινίες. Αναζητούνται ομοιότητες και διαφορές στους χώρους. Αναζήτηση επιπλέον πληροφοριών στο ίντερνετ. Ταυτοποίηση προσώπων. Στο τέλος έρχεται η αποκάλυψη:

Ο νεαρός σκηνοθέτης της ταινίας «Ένα  παιχνίδι» δεν είναι άλλος από τον πρωταγωνιστή του ντοκιμαντέρ Dyab! Είναι προφανές ότι ο  σκηνοθέτης Mazin M Sherabayani βοήθησε το μικρό, που ονειρεύεται να γίνει κι αυτός σκηνοθέτης, να φτιάξει τη δική του ταινία. Μαθητής και δάσκαλος, στο ίδιο Φεστιβάλ κουβαλώντας το όνειρο για ένα κινηματογράφο που ελευθερώνει…

Για περισσότερες πληροφορίες: 20ό Φεστιβάλ Ολυμπίας