Μόλις τρεις εβδομάδες πριν τις κρίσιμες αμερικανικές προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ο βραβευμένος Αμερικανός σκηνοθέτης και παραγωγός ντοκιμαντέρ Μάικλ Μουρ παρουσίασε αιφνιδιαστικά μια ταινία του με θέμα τον Ντόναλντ Τραμπ. 

Ads

Ο τίτλος της ταινίας είναι «Ο Μάικλ Μουρ στη χώρα του Τραμπ» και ήδη η πρώτη προβολή έγινε σε κινηματογράφο του Μανχάταν το βράδυ της Τρίτης με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Από σήμερα η ταινία «ανοίγει» σε πολλούς κινηματογράφους σε Λος Άντζελες και Νέα Υόρκη. 

«Ελάτε να δείτε την ταινία που οι Ρεπουμπλικάνοι του Οχάιο προσπάθησαν να σταματήσουν» αναφέρει το κείμενο της παρουσίασης της ταινίας και προδιαθέτει ένα αποτέλεσμα όχι απλά κριτικό αλλά ιδιαίτερα αιχμηρό ως προς τον Ντόναλντ Τραμπ. 

image

Ads

Ωστόσο, σύμφωνα με τους New York Times η ταινία – που σημειωτέον δημιουργήθηκε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα – κινείται στα ρηχά και είναι «λιγότερο μια επίθεση στον Τραμπ και περισσότερο ένας ύμνος στην Χίλαρι Κλίντον». 

Το Hollywood Reporter γράφει ότι η ταινία «κερδίζει πόντους καθώς είναι εξαιρετικά επίκαιρη αλλά και για την αξιοθαύμαστη προσπάθειά της να αυξήσει το επίπεδο του λόγου σε αυτές τις βαθιά πολωμένες εκλογές. Αλλά αυτή η κινηματογραφική διάλεξη δύσκολα θα αλλάξει γνώμη σε κάποιον». 

image

Η ταινία συζητήθηκε πάντως πριν καν φτάσει στο κοινό. Ο Μουρ κατήγγειλε ότι η διεύθυνση του θεάτρου Μίντλαντ στο Νιούαρκ του Οχάιο δεν του επέτρεψε να παίξει εκεί τον θεατρικό μονόλογο πάνω στον οποίο βασίστηκε το ντοκιμαντέρ του κρίνοντας το έργο ως «πολύ επιθετικό». 

Η εκτελεστική διευθύντρια του θεάτρου αρνήθηκε αρχικά πως αυτός ήταν ο λόγος και ισχυρίστηκε ότι «υπήρχαν ερωτηματικά γύρω από την παραγωγή» και ότι «δεν θα παρουσιαζόταν ένα ποιοτικό θέαμα». Ωστόσο, αργότερα παραδέχτηκε ότι η διοίκηση του θεάτρου φοβήθηκε τυχόν ταραχές ή επεισόδια.