Με επιλεγμένες παραγωγές απ΄όλες τις γωνιές του πλανήτη, ολοκληρώθηκε και φέτος το 29o IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), με μεγαλύτερη προσέλευση από τις προηγούμενες χρονιές (περισσότερα από 280.000 εισιτήρια), μεγάλη ποικιλία θεμάτων και με πολλές βραβεύσεις.

Συγκεκριμένα, στην ψηφοφορία του κοινού διακρίθηκαν η ισπανική «La Chana», το «Life, Animated» και το «The Eagle Huntress», ενώ πολύ ψηλά στη ίδια βαθμολογία, βρέθηκαν και το ιδιαίτερο «Singing with Angry Bird» και το «Nowhere to Hide».

To τελευταίο κέρδισε και το βραβείο του καλύτερου Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους στα βραβεία IDFA όπου μεταξύ άλλων, το «Still Tomorrow» πήρε το βραβείο της επιτροπής για Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και το «The Grown-Ups» της Χιλιανής Maite Alberdi κέρδισε το ειδικό βραβείο της Ένωσης Γυναικών Δημοσιογράφων (AWFJ EDA), ως το καλύτερα σκηνοθετημένο ντοκιμαντέρ από γυναίκα σκηνοθέτη.

Στην πρώτη θέση της ψθφοφορίας του κοινού, το La Chana είναι ένα αφιέρωμα στην ιστορία της Antonia Santiago Amador, και την ψυχή με την οποία αναδείκνυε πάντα το Flamenco της, τόσο στα 60s και τα 70s που μεσουρανούσε, αλλά και στη σημερινή της εντυπωσιακή επιστροφή μετά από την ανάπαυλα δεκαετιών.

Το «The Eagle Huntress» μας ταξιδεύει στις απέραντες εκτάσεις της Μογγολικής στέππας και συγκεκριμένα εστιάζει στο παραδοσιακό κυνήγι με χρυσαετούς μέσα από την προσωπική ιστορία της Aisholpan.

Είναι μόλις 13 ετών και θέλει να είναι η πρώτη κυνηγός σε ένα παραδοσιακά ανδροκρατούμενο έθιμο. Ο πατέρας της προσφέρει την στήριξή του, αλλά θα μπορέσει η μικρή Aisholpan να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις και τις δυσκολίες του εθίμου που τη γοητεύει τόσο πολύ;

Η παράδοση και η άγρια φύση της Μογγολίας πλαισιώνουν όμορφα την τόσο μοναδική ιστορία της Aisholpan, μια ιστορία θάρρους και προσήλωσης στο στόχο.

Στο πολυβραβευμένο «Life, Animated» (έχει ήδη βρεθεί στην πρώτη θέση της αγάπης του κοινού σε 5 διεθνή φεστιβάλ κιν/φου και κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Sundance), βλέπουμε την ευαίσθητη και τόσο βαθιά ανθρώπινη ιστορία του Owen Suskind, ενός νεαρού με αυτισμό, που βρήκε τη διέξοδο για επικοινωνία με τους γύρω του μέσα από ταινίες της Walt Disney.

Η εταιρία δε θα μπορούσε να εργαστεί για καλύτερη διαφήμιση, από αυτή που προκύπτει αβίαστα μέσα από την τόσο αληθινή προσέγγιση της πραγματικότητας που μας προσφέρει ο Owen με την ιδιαίτερη οπτική του.

Πέρα από την αναθεώρηση των διεκδικήσεων που θέτουμε σαν προτεραιότητες στη ζωή μας, στο «Life, Animated» αναδεικνύεται και η επίδραση που έχουν οι ταινίες animation στις τρυφερές παιδικές ηλικίες, αλλά και πώς μπορούν σε περιπτώσεις σαν του Owen, να δώσουν μια διέξοδο επικοινωνίας, στο κοντινό αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

The Grown-Ups: Θέλουν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, να αρχίσουν να έχουν τη δική τους περιουσία και να ζουν ανεξάρτητοι και όπως επιθυμούν, σύμφωνα με τις δικές τους επιλογές.

Είναι όμως έτοιμοι γι’αυτό; Είναι η κοινωνία γύρω τους έτοιμη για κάτι τέτοιο;

Με ανάλαφρη, χιουμοριστική προσέγγιση, βλέπουμε την όλη αυτή προσπάθεια για χειραφέτηση, από μια ομάδα ατόμων με σύνδρομο Down.

Στη συντηρητική κοινωνία της Χιλής, η διεκδίκησή τους δε φαίνεται να πραγματώνεται σύντομα, αλλά η όλη διαδικασία, μοιράζεται την αίσθηση αληθινής ζωής χωρίς περιτυλίγματα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με κύριο σημείο εκίννησης το IDFA και με μέσο επικοινωνίας το tvxs, έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια η διαδικτυακή πρωτοβουλία Soul Definition, που κάνει διαθέσιμα στο ελληνικό κοινό, επιλεγμένα ντοκιμαντέρ «καλών παραδειγμάτων».