Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, θέλοντας να προσφέρει µια σειρά εκδηλώσεων που να συνδυάζει όλα τα πεδία δράσης του και να απεικονίσει µέσα από τις ταινίες τις σηµαντικές στιγµές της ελληνικής και της γαλλικής πολιτιστικής σκηνής, παρουσιάζει τον νέο κύκλο προβολών «Ciné-club». Η αρχή γίνεται την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιανουαρίου με την κλασσική ταινία του Ζακ Ντεμί: «Τα Κορίτσια του Ροσφόρ» (The Young Girls of Rochefort – 1967). Οι προβολές πραγματοποιούνται στο Auditorium του Ινστιτούτου και οι είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ads

Κάθε µήνα και καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, μέσα από το Ciné-club θα ανακαλύψουμε µια γαλλική ταινία η οποία θα παρουσιάζεται στο Auditorium του Ινστιτούτου (Auditorium Τheo Αngelopoulos – IFG). Οι ταινίες που θα προβληθούν, κλασσικές και πιο πρόσφατες, συνοδεύονται από µια παρουσίαση και έχουν σχέση µε την πολιτιστική επικαιρότητα του Γαλλικού Ινστιτούτου ή της χώρας.

Στο Ciné-club του Ιανουαρίου, η πρώτη συνάντηση του κύκλου, θα είναι µια εισαγωγή στο 6ο Φεστιβάλ Athens Video Dance Project, που θα λάβει χώρα από τις 22 έως τις 24 Ιανουαρίου, παρουσιάζοντας µια κλασική ταινία που σχετίζεται µε τον χορό και το τραγούδι.

image

Ads

Οι τίτλοι των ταινιών των επόµενων ραντεβού θα ανακοινώνονται σταδιακά για να µπορούν να συµβαδίζουν µε την επικαιρότητα και να παρουσιάζουν θεµατικές σχετικές µε αυτήν. Η αρχή γίνεται την ερχόμενη Τρίτη 12 Ιανουαρίου στις 20:00, με την κλασσική ταινία του Ζακ Ντεμί: «Τα Κορίτσια του Ροσφόρ» (The Young Girls of Rochefort – 1967).

Η Ντελφίν (Catherine Deneuve) και η Σολάνζ (Françoise Dorléac) είναι δύο γοητευτικές και πνευματώδεις εικοσιπεντάχρονες δίδυμες. Η ξανθιά Ντελφίν διδάσκει χορό και η κοκκινομάλλα Σολάνζ κάνει μαθήματα σολφέζ. Ζουν μέσα στη μουσική και ονειρεύονται να συναντήσουν τον μεγάλο έρωτα.

image

Τα «Κορίτσια του Ροσφόρ», είναι μία αναφορά του Ζακ Ντεμύ, στο «παλιό αμερικάνικο μιούζικαλ, μεταφερμένο σ’ ένα παραμυθένιο γαλλικό λιμάνι, όπου οι ήρωες παίρνουν μια διάσταση πρωτόγνωρη, σχεδόν ποιητική». Η παρουσίαση δεν ξεχνάει να αναφερθεί στους σπουδαίους ηθοποιούς και χορευτές.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τη μουσική της ταινίας – η οποία προτάθηκε για Όσκαρ το 1969 – είναι υπογεγραμμένη από τον σπουδαίο συνθέτη, Michel Legrand. Ενώ η συγκεκριμένη ταινία αποτελεί την τρίτη ταινία της Catherine Deneuve όπου πρωταγωνιστεί μαζί με την αδελφή της Françoise Dorleac (η οποία έφυγε σε ηλικία μόλις 25 ετών, από αυτοκινητιστικό δυστύχημα, λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση του φιλμ). Μαζί τους πρωταγωνιστούν δύο εξίσου σπουδαίοι Γάλλοι ηθοποιοί, ο Jacques Perrin και ο σπουδαίος  Michel Piccoli.

image

Ο Jacques Demy, ξεκινώντας από τον χώρο του ντοκιμαντέρ αλλά και του κινούμενου σχεδίου, θα ασχοληθεί στη συνέχεια με τον κινηματογράφο παρουσιάζοντας και εκεί το πολύπλευρο ταλέντο του, με ταινίες όπως: Lola (1961), Les sept peche capiteaux (Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα, 1962), La baie des anges (Το λιμάνι των αγγέλων, 1963), Les parapluies de cherbourg (Οι ομπρέλες του Χερβούργου, 1964), Les demoisselles de Rochefort (Τα κορίτσια του Ροσφόρ, 1967) και The model shop (Το φωτομοντέλο, 1969).

image

Ειδική μνεία οφείλουμε να κάνουμε στις «Ομπρέλες του Χερβούργου», οι οποίες αποτελούν ένα κλασσικό και δημοφιλές φιλμ του Ζακ Ντεμί, το οποίο κυκλοφόρησε το 1964 με πρωταγωνίστρια και πάλι τη μούσα του, Κατρίν Ντενέβ. Η ταινία κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο (αργότερα καθιερώθηκε ως Χρυσός Φοίνικας) στο Φεστιβάλ των Καννών.

Διαβάστε επίσης:
«Οι Ομπρέλες του Χερβούργου»
Νουβέλ Βαγκ: Όταν η 7η Τέχνη γύρισε σελίδα…

Κύκλος «Ciné-club»

Τρίτη 12 Ιανουαρίου στις 20.00
«Τα Κορίτσια του Ροσφόρ» (The Young Girls of Rochefort – 1967) του Ζακ Ντεμί (Jacques Demy)
Παρουσιάζει ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, κριτικός κινηµατογράφου, δηµοσιογράφος στον Αlpha ΤV και τη Lifo

image

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου στις 20.00
«Φλογισμένη Σάρκα» (Mademoiselle 1966) του Tony Richardson
Παρουσιάζει ο Ηλίας Φραγκούλης, κριτικός κινηµατογράφου, δηµοσιογράφος στο freecinema.gr

Τρίτη 22 Μαρτίου στις 20.00
«Το Σκάφανδρο και η Πεταλούδα» (The Diving Bell and the Butterfly – 2007) του Julian Schnabel
Παρουσιάζει ο Γιάννης Ζουµπουλάκης, κριτικός κινηµατογράφου, δηµοσιογράφος στο Το Βήµα

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31)
Οι προβολές πραγματοποιούνται στο Auditorium του Ινστιτούτου και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Οι ταινίες προβάλλονται υποτιτλισµένες στα ελληνικά.