Το αξιόλογο «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, συνεχίζει την εξαιρετική πορεία του, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Μετά το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο 70ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου, άλλη μία σημαντική διάκριση έρχεται να προστεθεί στην τρίτη μεγάλου μήκους δημιουργία του Έλληνα σκηνοθέτη, καθώς οι διοργανωτές των Κινηματογραφικών Βραβείων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανακοίνωσαν τις δέκα υποψήφιες ταινίες για το 2016.

Ads

Lux Prize 2016

image

Το Βραβείο Lux καθιερώθηκε το 2007, ως δείγμα δέσμευσης του Κοινοβουλίου προς την Ευρωπαϊκή Κινηματογραφική βιομηχανία και τα δημιουργικά επιτεύγματά της. Το Lux Prize επιδιώκει δύο κύριους στόχους: Στρέφει τα φώτα στη δημόσια συζήτηση για την Ευρώπη και υποστηρίζει την κυκλοφορία των ευρωπαϊκών συμπαραγωγών στο εσωτερικό της Ένωσης.

Ads

Στο παρελθόν έχει απονεμηθεί σε μερικά από τα σημαντικότερα φιλμ του σύγχρονου ευρωπαϊκού κινηματογράφου, όπως το «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι, το «Mustang» της Ντενίζ Γκάμζε Εργκίβεν, «Τα Χιόνια του Κιλιμάντζαρο» του Ρομπέρ Γκετιγκιάν, «Η Σιωπή της Ντόρνα» των αδερφών Νταρντέν, κ.α.

image

Οι δέκα (10) ταινίες που ανακοινώθηκαν αρχικά ως υποψήφιες για το φετινό Βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι οι εξής:

  • À Peine J´ouvre les Yeux (As I Open My Eyes) – Λάιλα Μπουζίντ (Γαλλία, Τυνησία, Βέλγιο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα)
  • A Syrian Love Story – Σον ΜακΆλιστερ (Βρετανία)
  • Cartas da Guerra (Letters From War) – Ιβο Μ Φερέιρα (Πορτογαλία)
  • Krigen (A War) – Τομπάιας Λίντχολμ (Δανία)
  • L´Avenir (Things to Come) – Μία Χάνσεν Λαβ (Γαλλία, Γερμανία)
  • La Pazza Gioia (Like Crazy) – Πάολο Βίρτσι (Ιταλία, Γαλλία)
  • Ma Vie de Courgette (My Life as a Courgette) – Κλοντ Μπαρά (Ελβετία, Γαλλία)
  • Sieranevada – Κρίστι Πούιου (Ρουμανία, Γαλλία)
  • Suntan – Αργύρης Παπαδημητρόπουλος (Ελλάδα, Γερμανία)
  • Toni Erdmann – Μάρεν Άντε (Γερμανία, Ρουμανία, Αυστρία)

image

Οι δέκα υποψήφιες ταινίες ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια του 51ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι, που διεξάγεται αυτές τις μέρες. Οι τρεις ταινίες – φιναλίστ, αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια του 73ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας.

image

Οι τρεις ταινίες – φιναλίστ, θα υποτιτλισθούν στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα προβληθούν στα 28 Κράτη – Μέλη. Η νικήτρια ταινία θα ανακοινωθεί στο Στρασβούργο στα τέλη του χρόνου, ενώ στην Ελλάδα θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τα τρία φιλμ – φιναλίστ, στο 57ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, που φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις  4 έως τις 13 Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:
Στις «Ατίθασες» (Mustang) της Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν, το Βραβείο LUX 2015 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

«Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου

image

Ο Κωστής (Μάκης Παπαδημητρίου) δεν είναι ένας συνηθισμένος σαραντάρης. Εσωστρεφής και μοναχικός, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις και ενήλικες δεσμεύσεις, βρίσκεται λίγο μετά τα 40 του στην Αντίπαρο για να αναλάβει, ως γιατρός, την τοπική κλινική. Ο χειμώνας στο νησί περνά ήσυχα, δίχως πολλές εκπλήξεις και ανατρεπτικές συγκινήσεις, όμως πολύ σύντομα έρχεται το καλοκαίρι και όλα αλλάζουν.

Η χειμωνιάτικη ρουτίνα δίνει τη θέση της σ’ ένα μωσαϊκό χρωμάτων και αισθήσεων και η οργασμική κυκλαδίτικη ατμόσφαιρα δημιουργεί Διονυσιακές ψευδαισθήσεις. Η καθημερινότητα του Κωστή δεν θ’ αργήσει να ανατραπεί βίαια, από τη στιγμή που μια ξέφρενη, διεθνής ομάδα νεαρών και όμορφων τουριστών θα εισβάλει απροσδόκητα στην μέχρι πρότινος συνηθισμένη του ζωή.

image

Ανάμεσά τους ο Κωστής θα ξεχωρίσει και θα ερωτευτεί παράφορα την 19χρονη Άννα (Έλλη Τρίγγου), όμως από εκείνη τη στιγμή και μετά, το ηδονιστικό καλοκαίρι στο νησί θα μετατραπεί σε μια σκοτεινή δίνη, που παρασέρνει την ανυποψίαστη παρέα σε ένα μονοπάτι γεμάτο σοκαριστικές εκπλήξεις και επικίνδυνες ακρότητες.

image

Πέντε χρόνια μετά το «Wasted Youth», ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, επιστρέφει εντυπωσιακά με την τρίτη μεγάλου μήκους δημιουργία του: «Suntan». Το φιλμ μας μεταφέρει σ’ ένα έντονα ερωτικό και μυστηριώδες καλοκαιρινό προορισμό στην καρδιά του Αιγαίου, στήνοντας έξυπνα ένα απρόβλεπτο ψυχολογικό δράμα, γεμάτο σασπένς αλλά και χιούμορ. Στο ιδιαίτερο καστ της ταινίας, ξεχωρίζει η καταλυτική ερμηνεία του Μάκη Παπαδημητρίου και της Έλλης Τρίγγου.

Διαβάστε επίσης:
Ένα ερωτικό ψυχολογικό θρίλερ που μυρίζει καλοκαίρι: «Suntan»