Έχοντας πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Φλεβάρη στο 64ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, στο Τμήμα Forum όπου και απέσπασε το Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής, αλλά και με παρουσία στο 49ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, τον Ιούλιο, η νέα ταινία του Αθανάσιου Καρανικόλα «Στο Σπίτι» (At Home) θα πραγματοποιήσει την ελληνική πρεμιέρα της στο πλαίσιο του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

Ads

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι η Νάντια, η οποία ζει με τον Στέφανο, την Εύη και την κόρη τους Ίριδα σε ένα ευρύχωρο σπίτι στους λόφους του Μαραθώνα, με θέα στη θάλασσα. Οι τέσσερις τους έχουν στενές σχέσεις, σχέσεις οικογενειακές ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται.

image

Εκεί εργάζεται η Νάντια ως η οικιακή βοηθός της οικογένειας. Ήταν μαζί τους από τότε που η Ίριδα είπε την πρώτη της λέξη, ενώ στάθηκε στην Εύη όταν έχασε το δεύτερο παιδί της. Ένα σημαντικό γεγονός ωστόσο, θα αλλάξει δραματικά τις σχέσεις της Νάντιας και των εργοδοτών της, όταν έρθει αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη κατάσταση.

Ads

 

Η ταινία «Στο Σπίτι» συμμετείχε και στο πρόγραμμα Φόρουμ της φετινής Μπερλινάλε όπου και απέσπασε το βραβείο της οικουμενικής επιτροπής στο 64ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου. Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Θανάση Καρανικόλα, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά πως: «Το βασικό δίλημμα της ταινίας γεννήθηκε μετά από μια διαφωνία σχετικά με την ηθική».

image

Ο Αθανάσιος Καρανικόλας, ο οποίος κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, αλλά ζει και εργάζεται στο Βερολίνο, υπογράφει εδώ την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του μετά το «Έλλη Μάκρα 42277 Βούπερταλ» (Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2007) και «Echolot» (Φεστιβάλ Βερολίνου – Τμήμα Φόρουμ 2013).

image

Παράλληλα η ταινία «Στο Σπίτι» αποτελεί και την πρώτη αμιγώς ελληνική δημιουργία του δημιουργού, γυρισμένη το περασμένο καλοκαίρι στην Ελλάδα σε παραγωγή του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (Ελλάδα) και Λάσε Σάρπεν (Γερμανία) και την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.).

 

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό στιλιστικά και βαθιά συγκινητικό σύγχρονο δράμα δωματίου, μέσα στο οποίο παγιδεύεται η κεντρική ηρωίδα ερμηνευμένη ικανοποιητικά από τη Μαρία Καλλιμάνη. Το υπόλοιπο καστ της ταινίας συμπληρώνουν οι επίσης αξιόλογοι ηθοποιοί: Αλέξανδρος Λογοθέτης, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Γιάννης Τσορτέκης, Ζωή Ασημάκη, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Αλεξία Καλτσίκη, Νίκος Γεωργάκης, Νεφέλη Κουρή.

image

Τη διεύθυνση φωτογραφίας υπογράφει ο Γιοχάνες Λούις, τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Αλίκη Κούβακα, ενώ στη μουσική συναντάμε τη Μαριέττα Φαφούτη, η οποία έχει γράψει ειδικά για την ταινία τους στίχους και τη μουσική για το τραγούδι “Φως μες στο Σκοτάδι”, ένα ταγκό που παραπέμπει στην εποχή του μεσοπολέμου και ερμηνεύεται μοναδικά από τη Μαρίζα Ρίζου.

«Η Νάντια είναι παράδειγμα αξιοπρέπειας, αφοσίωσης και αυταπάρνησης. Είναι μια πραγματική ηρωίδα γιατί προτείνει ένα νέο πρότυπο συμπεριφοράς. Για μένα στέκει ψηλά γιατί βρίσκει τη δύναμη να συγχωρέσει αυτούς που την αδίκησαν. Πιστεύω πως η μετανάστευση είναι ΤΟ ΘΕΜΑ του 21ου αιώνα, όχι απλά γιατί πρέπει να επανεφεύρουμε την κοινωνία και τους κανόνες της για να το στεγάσουμε, αλλά κυρίως γιατί πρέπει να επανεφεύρουμε την ιδέα της ανθρωπιάς για να ζήσουμε μια ζωή που ν’ αξίζει πραγματικά.» – Αθανάσιος Καρανικόλας

image

Η νέα ταινία του Αθανάσιου Καρανικόλα «Στο Σπίτι» (At Home) θα πραγματοποιήσει την ελληνική πρεμιέρα της στο πλαίσιο του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στις 20:00, στον Κινηματογράφο Odeon Όπερα 1.

 

Στη συνέχεια η ταινία «Στο Σπίτι» (At Home) θα κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 25 Σεπτεμβρίου, σε διανομή της One From The Heart.

To 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την Κινηματογραφική Εταιρία Αθηνών με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.