Το μοναδικό βραβείο Όσκαρ που κέρδισε η ταινία Πολίτης Κέιν θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Nate D Sanders τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, το Όσκαρ σεναρίου αναμένεται να πουληθεί έναντι ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Είχε δημοπρατηθεί και το 2007, αλλά δεν είχε πουληθεί.  

Ads

 

Η ταινία κέρδισε το Όσκαρ σεναρίου, το οποίο δόθηκε από κοινού στον Όρσον Ουέλς και τον Χέρμαν Μάνκιεβιτς. Η ιστορία αυτού του Όσκαρ έχει υπάρξει ιδιαίτερα επεισοδιακή. Το βραβείο θεωρείτο χαμένο μέχρι το 1994 και το είχε φυλάξει ένας κινηματογραφιστής στο Λος Αντζελες ως αμοιβή επειδή εργάστηκε για τον Όρσον Ουέλς.

Η κόρη του ηθοποιού και σκηνοθέτη, Μπεατρίς, έκανε μήνυση στον κινηματογραφιστή και στον οίκο Sothebys που προσπάθησε τότε να πουλήσει το αγαλματίδιο, μόνο και μόνο για να της κάνει μήνυση η Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών.

Ads

Από το 1950 η Ακαδημία έχει θέσει ως όρο στα Όσκαρ να της δίνεται η δυνατότητα να τα αγοράσει για ένα δολάριο. Επειδή όμως Ο Πολίτης Κέιν βραβεύτηκε το 1942, αυτός ο κανόνας δεν ίσχυε τελικά.

Το 2003 η Μπεατρίς Γουέλς πούλησε το Όσκαρ στον φιλανθρωπικό οργανισμό Dax Foundation, ο οποίος με τη σειρά προσπάθησε ανεπιτυχώς να πουλήσει το βραβείο το 2007.

Θεωρείται, πάντως, ότι το βραβείο πρόκειται να πουληθεί σε αυτή τη δημοπρασία, επειδή η αγορά κινηματογραφικών αναμνηστικών θεωρείται πιο «δυνατή» σε σχέση με το παρελθόν.