Άλλο ένα σπουδαίο Βραβείο, προσέθεσε στη συλλογή του, το υπέροχο φιλμ από την Πολωνία, «Ida» (2013). Το αριστούργημα του Πάβελ Παβλικόφσκι, με την πανέμορφη ασπρόμαυρη φωτογραφία και τις δύο υπέροχες ερμηνείες από τις πρωταγωνίστριες του Αγκάτα Τσεμπουκόφσκα (Agata Trzebuchowska) και Αγκάτα Κούλεζα (Agata Kulesza), λίγες μόλις ημέρες μετά τον θρίαμβό του στα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, απέσπασε σήμερα και το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ads

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, παρέδωσε το βραβείο στον Πολωνό σκηνοθέτη της ταινίας Πάβελ Παβλικόφσκι, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η ταινία έχει καταφέρει να αγγίξει το κοινό σε όλη την Ευρώπη. Το σινεμά παίζει ακόμα σημαντικό ρόλο στην κοινωνία μας» και συμπλήρωσε: «Οι ταινίες μας μπορεί να γράφονται σε διαφορετικές γλώσσες, αλλά μιλούν την κοινή γλώσσα των συναισθημάτων. Κι όσο λιγότερο ρητορικό είναι το σινεμά μας, τόσο πιο καθολική θα είναι η επίδρασή του…»
image
Η ταινία μας μεταφέρει στην Πολωνία του 1962. Η Άννα (Αγκάτα Τσεμπουκόφσκα / Agata Trzebuchowska), μία ορφανή μαθητευόμενη καλόγρια μεγαλώνει στο μοναστήρι. Όταν πια έχει έρθει ο καιρός να ορκιστεί και επίσημα καλόγρια, η Ηγουμένη την ενημερώνει ότι θα πρέπει πρώτα να συναντήσει το μόνο εν ζωή συγγενικό της πρόσωπο, δηλαδή την θεία της Wanda (Αγκάτα Κούλεζα / Agata Kulesza). Το φιλμ, είναι ένα συγκλονιστικό, κοινωνικό δράμα με φόντο τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διαβάστε επίσης: