Η ταινία «Τόνι Έρντμαν» (Toni Erdmann – 2016), το κινηματογραφικό αριστούργημα της Μάρεν Άντε, είναι ο μεγάλος νικητής του Βραβείο LUX που απονέμει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Φέτος ο θεσμός γιορτάζει τα δέκα χρόνια ύπαρξής του, έχοντας δικαίως αναδειχτεί ως ένας από τους κυριότερους θεσμούς στον χώρο του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, επιβραβεύοντας αξιόλογες ταινίες οι οποίες πραγματεύονται σύγχρονα προβλήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες στην Ευρώπη.

Ads

Lux Prize 2016

image

Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, συνεχάρη τους τρεις φιναλίστ και ιδιαίτερα τη σκηνοθέτρια της νικήτριας ταινίας, Μάρεν Άντε, δηλώνοντας σχετικά: «Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην ομάδα της νικήτριας ταινίας «Τόνι Έρντμαν». Η ταινία αυτή αποτελεί έναν συνδυασμό μαύρης κωμωδίας και δράματος και περιγράφει τη δύσκολη, τρυφερή και μερικές φορές παράλογη σχέση μεταξύ μιας νέας γυναίκας που ζει στο εξωτερικό και του πατέρα της. Περιγράφει εύστοχα το πώς αλλάζουν οι οικογενειακές σχέσεις και το πόσο μας επηρεάζουν σε μια γηράσκουσα και ανταγωνιστική κοινωνία. Η ταινία δεν προσφέρει εύκολες απαντήσεις, αλλά μέσω της διακωμώδησης διαφόρων καταστάσεων μας ενθαρρύνει να ψάξουμε αυτά που πρέπει να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε».

Ads

image

Το Βραβείο LUX καθιερώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως μέσο προβολής του ευρωπαϊκού πολιτισμού και ιδιαίτερα της κινηματογραφικής δημιουργίας, εστιάζοντας στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα των ευρωπαϊκών κοινωνιών και ιδιαίτερα στις αξίες της ανεκτικότητας, της αλληλεγγύης και της αμοιβαίας κατανόησης.

Στα δέκα χρόνια ύπαρξής του, το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιδιώκει δύο κύριους στόχους. Να στρέψει τα φώτα στη δημόσια συζήτηση για την Ευρώπη, αλλά και να υποστηρίξει την κυκλοφορία των ευρωπαϊκών συμπαραγωγών στο εσωτερικό της Ένωσης.

image

Αξίζει να σημειώσουμε ότι φέτος και για πέμπτη συνεχή χρονιά, οι θεατές του 57ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις τρεις ταινίες – φιναλίστ που διαγωνίζονταν. Πρόκειται για τα φιλμ:
«Με τα Μάτια Ανοιχτά / As I Open My Eyes» της Λεϊλά Μπουζίντ
«Εγώ, ο Κολοκυθάκης / My Life as a Courgette» του Κλωντ Μπαράς
«Τόνι Έρντμαν / Toni Erdmann» της Μάρεν Άντε

image

Το Tvxs.gr βρέθηκε και φέτος στο σημαντικότερο ελληνικό κινηματογραφικό φεστιβάλ και στην καθιερωμένη  συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε, έδωσαν το παρών ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, διευθυντής του ΦΚΘ, και ο Γιώργος Κρασσακόπουλος, υπεύθυνος προγράμματος του ΦΚΘ και μέλος της επιτροπής επιλογής των υποψήφιων ταινιών για το βραβείο LUX, οι οποίοι καλωσόρισαν στο πάνελ της συνέντευξης Τύπου τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου και τον Λεωνίδα Αντωνακόπουλο, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Γιώργος Κρασσακόπουλος αναφέρθηκε στη διαδικασία επιλογής των ταινιών που είναι υποψήφιες για το βραβείο LUX:  «Μια επιτροπή 21 ατόμων από διάφορους τομείς του κινηματογράφου -παραγωγοί, προγραμματιστές, κριτικοί, σκηνοθέτες, κ.ά – επιλέγουν από μια μεγάλη λίστα τις ταινίες που αξίζει να επιλεγούν. Αφού τις συζητήσουμε μεταξύ μας, καταλήγουμε αρχικά σε δέκα ταινίες και έπειτα σε τρεις, τις οποίες βλέπουν οι ευρωβουλευτές και ψηφίζουν την καλύτερη».

image

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου τόνισε ότι «η Ευρώπη έχει ανάγκη να ξαναβρεί την ταυτότητα και τις αξίες της, να συσφίξει τις σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών και να επιστρέψει στις αρχές της αλληλεγγύης που έχουν ατονήσει, όπως αποδείχθηκε με το προσφυγικό ζήτημα». Όπως είπε ο ίδιος, ο κινηματογράφος είναι ένα μαζικό μέσο που απευθύνεται σε πολύ κόσμο και ταυτόχρονα ένα από τα πιο κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι. Ο κ. Κούλογλου σημείωσε επίσης ότι φεστιβάλ όπως αυτό της Θεσσαλονίκης στηρίζονται στην ευρωπαϊκή κινηματογραφική παράδοση, παρουσιάζοντας ταινίες που διαθέτουν διαφορετική αισθητική και προβάλλουν συχνά κοινωνικούς προβληματισμούς. Ο ίδιος πρόσθεσε:

«Αυτές τις ταινίες θέλουμε να προωθήσουμε και μέσα από το βραβείο LUX, με αυτά τα κριτήρια επιλέγονται οι ταινίες που βραβεύονται. Γνωρίζουμε ότι το ευρωπαϊκό σινεμά υποφέρει από το σύστημα διανομής και η υποστήριξη που δίνεται μέσα από το βραβείο LUX έχει ως στόχο να βοηθήσει στη διακίνηση ταινιών στις χώρες της Ε.Ε. Ο σκοπός είναι να στηρίξουμε τον πολιτισμό και να δημιουργήσουμε σχέσεις μεταξύ κρατών και λαών που γνωρίζουν λίγα ο ένας για τον άλλον. Θα προσπαθήσουμε, παρά τους περιορισμούς και το διχασμό που υπάρχει σήμερα στην Ε.Ε., να προωθήσουμε κι άλλο τον πολιτισμό και να συσφίξουμε τις σχέσεις μας».

Διαβάστε επίσης:
Lux Prize 2016 – Αφιέρωμα: Οι τρεις ταινίες – φιναλίστ για το Βραβείο του Ευρωκοινοβουλίου

«Τόνι Έρντμαν» (Toni Erdmann – 2016) της Μάρεν Άντε

image

Ο Τόνι Έρντμαν, δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Είναι ένας χαρακτήρας που θα εφεύρει ο Γουίνφρεντ, ο μεσήλικος πατέρας (Πέτερ Σιμόνισεκ) της κεντρικής ηρωίδας Ινές (Σάντρα Χίλερ), μιας πετυχημένης γυναίκας καριέρας, προσπαθώντας να χτίσει μια ουσιαστική σχέση μαζί της και να τη βοηθήσει να δει τη ζωή της με διαφορετική ματιά.

Η ταινία «Τόνι Έρντμαν» (Toni Erdmann – 2016), αποτελεί την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της Μάρεν Άντε. Το φιλμ κέρδισε τις εντυπώσεις στο φετινό Φεστιβάλ Καννών, όπου και κατάφερε να αποσπάσει το Βραβείο της Ένωσης Κριτικών (FIPRESCI), στο διαγωνιστικό πρόγραμμα που συμμετείχε. Δικαίως, καθώς πρόκειται για μία από τις καλύτερες κινηματογραφικές δημιουργίες του 2016, ενώ παράλληλα αποτελεί και την πρόταση της Γερμανίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Εξαιρετικό το πρωταγωνιστικό δίδυμο, των Σάντρα Χίλερ και Πέτερ Σιμόνισεκ. Αξίζει παράλληλα να σημειώσουμε ότι πρόκειται για τη μόνη δημιουργία του 2016 που μπήκε στη λίστα του BBC Culture για τις 100 σημαντικότερες ταινίες του 21ου αιώνα και η οποία προέκυψε από τις επιλογές 117 Κριτικών Κινηματογράφου, από 36 διαφορετικές χώρες.

image

Διαβάστε επίσης:
Τόνι Έρντμαν, μία από τις σημαντικότερες ταινίες του 21ου αιώνα
Οι 100 σημαντικότερες ταινίες του 21ου αιώνα