Ολοκληρώθηκε και επίσημα το 67ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, με μία λιτή αλλά άκρως κινηματογραφική τελετή λήξης και παρουσιαστή της βραδιάς τον Λαμπέρ Γουιλσόν. Το Φεστιβάλ των Καννών μας αποχαιρέτησε φέτος πιο γρήγορα απ’ ότι συνήθως, λόγω των ευρωπαϊκών εκλογών. Μεγάλος νικητής ο Τούρκος σκηνοθέτης Νουρί Μπιλγκέ Τσειλάν, που είδε την ταινία του «Winter Sleep», να κερδίζει τον φετινό Χρυσό Φοίνικα. Το βραβείο της Επιτροπής δόθηκε εξ ημισείας στον νέο (25χρονο) Ξαβιέ Ντολάν και στον παλιό (83χρόνο) Ζαν-Λυκ Γκοντάρ. Το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας πήγε στον Τίμοθι Σπολ για το «Mr. Turner» του Μάικ Λι, ενώ ίσως στη μεγαλύτερη έκπληξη της βραδιάς το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας απέσπασε η Τζούλιαν Μουρ για την ερμηνεία της στο «Maps to the Stars» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, αν και είχε απέναντι της την υπέροχη Μαριόν Κοτιγιάρ, που πρωταγωνιστούσε στην ταινία «Δύο Νύχτες, Μία Μέρα» των αδερφών Νταρντέν. 

Ads
 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, καθώς ήδη από την Παρασκευή 23 Μαΐου, γνωρίζαμε το πρώτο σημαντικό βραβείο του 67ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών. Ο λόγος βέβαια για το φιλμ του Νουρί Μπιλγκέ Τσειλάν «Xειμερία Νάρκη», που απέσπασε το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI.

image


 

Ο Τούρκος σκηνοθέτης, με τη νέα του δημιουργία (διάρκειας 196 λεπτών) μάγεψε τη Διεθνή Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «To βραβείο πήγε σε έναν σπουδαίο κινηματογραφιστή που κατάφερε να μας εκπλήξει και να μας διασκεδάζει με την σε βάθος αναζήτηση της ψυχής, τοποθετημένη απέναντι στο βλέμμα μας με σπουδαίους κινηματογραφικούς όρους»
 
Βραβεύτηκε επίσης το «Jauja» του Αργεντινού Λισάντρο Αλόνζο (με πρωταγωνιστή τον Βίγκο Μόρτενσεν – φώτο) από το τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα» με τη φετινή επιτροπή της FIPRESCI να σημειώνει: «ο Αλόνζο δημιούργησε ένα αυθεντικό φαντασιακό κόσμο με ένα τοπίο πάθους, ονείρου και εσωτερικής αλήθειας.»
 
image
 
Από το τμήμα του «Δεκαπενθημέρου των Σκηνοθετών», βραβεύθηκε το φιλμ «Les Combattants» του πρωτοεμφανιζόμενου Τομά Κειλί, όπου σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, πρόκειται για: «Μια υπέροχη πρώτη ταινία, ένα αυθεντικό όραμα ενηλικίωσης που συλλαμβάνει τον παλμό μιας γενιάς, η οποία αναζητεί μάχες για να βγει νικήτρια.»
 
Από το Διαγωνιστικό Τμήμα, το βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής κέρδισε το «Timbuktu» του Μαυριτανού Αμπντεραχμάν Σισακό (φώτο) ενώ μνείες έλαβαν το «The Salt of the Earth» του Βιμ Βέντερς και το «Beautiful Youth» του Χάιμε Ροζάλες και τα δύο από το τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ.
image
 
Στη συνέχεια και συγκεκριμένα το πρωί του Σαββάτου 24 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε η απονομή των Βραβείων στην κατηγορία «Ενα Κάποιο Βλέμμα» (Un Certain Regrad) του 67ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών.
 
Να υπενθυμίσουμε ότι στην εν λόγω κατηγορία διαγωνίζονταν και η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα, με τον τίτλο «Xenia» που σηματοδοτούσε παράλληλα και την επιστροφή του νέου ελληνικού κινηματογράφου στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ μετά από πέντε χρόνια και συγκεκριμένα από το 2009, όπου είχε παρουσιαστεί και βραβευτεί ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου.
 
Όμως παρά τα θετικά σχόλια που απέσπασε η νέα και ενδιαφέρουσα δημιουργία του Έλληνα σκηνοθέτη (την οποία είχαμε την ευκαιρία να δούμε στη δημοσιογραφική της προβολής που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με τις Κάνννες και στην Αθήνα), δεν κέρδισε κάποιο βραβείο ενώ μεγάλος νικητής στην εν λόγω κατηγορία, αναδείχθηκε το «White God» του Ούγγρου Κορνέλ Μουντρούσκο (φώτο).
 
H κριτική επιτροπή του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα», αποτελούνταν από τον Αργεντινό σκηνοθέτη Πάμπλο Τραπέρο, τον Πρόεδρο της Criterion Collection Πίτερ Μπέικερ, τη Σκανδιναβή ηθοποιό Μαρία Μπονβί, τη Γαλλίδα ηθοποιό Τζεραλντίν Παιλάς και τον Σενεγαλέζο σκηνοθέτη Μουσά Τουρέ. Αναλυτικά τα Βραβεία του συγκεκριμένου τμήματος:
 
Βραβείο Ένα Κάποιο Βλέμμα
Feher Isten (White God), του Kornél Mundruczó
 
image


 

Βραβείο Επιτροπής
Turist, του Ruben Östlund
 
Ειδικό Βραβείο Ένα Κάποιο Βλέμμα
The Salt of the Earth, του Wim Wenders and Juliano Ribeiro Salgado
 
Βραβείο Καστ
Party Girl, των Marie Amachoukeli, Claire Burger and Samuel Theis
 
Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας
David Gulpilil, για το Charlie’s Country, του Rolf de Heer
 
Ολοκληρώνουμε με τα σημαντικότερα βραβεία του 67ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών και τον πολυπόθητο Χρυσό Φοίνικα. Η Νεοζηλανδή σκηνοθέτης Τζέιν Κάμπιον που το 1993 είχε τιμηθεί με Χρυσό Φοίνικα για την ταινία της «The Piano», ήταν η επικεφαλής της φετινής γυναικοκρατούμενης επιτροπής του Φεστιβάλ.
 
image

Διαβάστε επίσης:

Η Κριτική Επιτροπή του 67ου Φεστιβάλ των Καννών, αποτελούνταν φέτος από: τη Γαλλίδα ηθοποιό Καρόλ Μπουκέ (That Obscure Object of Desire – 1977), τη Νοτιοκορεάτισσα ηθοποιό Τζέον Ντο­Γεόν (Secret Sunshine -2007), την Ιρανή ηθοποιό Λεϊλά Χατάμι (A Separation – 2011), τον Μεξικάνο ηθοποιό Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ (The Motorcycle Diaries – 2004) και τον Αμερικανό ηθοποιό  Γουίλεμ Νταφόε (Antichrist – 2009). Την κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ συμπλήρωναν και τρεις βραβευμένοι σκηνοθέτες: η Αμερικανίδα Σοφία Κόπολα («Χαμένοι στη Μετάφραση»), ο Κινέζος Ζία Ζανγκέ («Αίσθηση Αμαρτίας») και ο Δανός Νίκολας Γουίντινγκ Ρεφν («Drive»).
 
Οι δεκαοκτώ ταινίες του φετινού διαγωνιστικού τμήματος του 67ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, ήταν οι εξής:
  • Saint Laurent του Μπερτράν Μπονελό
  • Sils Maria του Ολιβιέ Ασαγιάς
  • Maps to the Stars του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ
  • Deux Jours, Une Nuit των Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν
  • Kis Uykusu του Νουρί Μπιλτζέ Τσεϊλάν
  • Mommy του Ξαβιέ Ντολάν
  • Captives του Ατόμ Εγκογιάν
  • Jimmy’s Hall του Κεν Λόουτς
  • Adieu Au Langage του Ζαν-Λικ Γκοντάρ
  • The Search του Μισέλ Χαζαναβίσιους
  • The Homesman του Τόμι Λι Τζόουνς
  • Mr. Turner του Μάικ Λι
  • Futatsume No Mado της Ναόμι Καβάσε
  • Foxcatcher του Μπένετ Μίλερ
  • Le Meraviglie της Αλις Ρορβάσερ
  • Relatos Salvajes του Ντάμιαν Σζίφρον
  • Λεβιάθαν του Αντρέι Ζβιαγκιντσεφ
  • Timbuktu του Αμπντεραχμάνε Σισάκο
 

Αναλυτικά τα Βραβεία του Φεστιβάλ:

 
Χρυσός Φοίνικας
«Winter Sleep» του Νουρί Μπιλγκέ Τσειλάν
 
image
 
Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής
«Le Meraviglie» τhς Αλίτσε Ρορβάκερ
 
Βραβείο Σκηνοθεσίας
Μπένετ Μίλερ για το «Foxcatcher»
 
Βραβείο της Επιτροπής
«Mommy» του Ξαβιέ Ντολάν και
«Adieu au Langage» του Ζαν Λικ Γκοντάρ
image
 
Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου
«Leviathan» των Αντρέι Σβιάgκιντσεφ και Όλεγκ Νέγκιν
 
Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας
Τζουλιάν Μουρ για το «Maps to the Stars» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ
 
Βραβειο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας
Τίμοθι Σπολ για το «Mr Turner» του Μάικ Λι
 
Χρυσή Κάμερα
«Party Girl» των Σάμουελ Τέις, Μαρί Αματσουκέλι και Κλερ Μπέργκερ
 
Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους Ταινίας
«Leidi» του Σιμόν Μεσά Σότο