Οι «Φανταστικές αγάπες» είναι μία πρωτότυπη ιστορία της «μονομαχίας» δύο στενών φίλων για την καρδιά ενός αγοριού. Ένα ασυνήθιστο ερωτικό τρίγωνο που αναπτύσσεται υπό τους ήχους ενός χαρακτηριστικού μουσικού σκορ. Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του σπουδαίου, Ξαβιέ Ντολάν και είναι διαθέσιμη δωρεάν στην διαδικτυακή ταινιοθήκη του ERTFLIX.

Ads

Ο Φράνσις (Ξαβιέ Ντολάν) είναι γκέι, συναισθηματικός, λιγομίλητος και ντροπαλός. Η Μαρί (Μόνια Τσόκρι) είναι στρέιτ, αυθάδης, με ένα ιδιόρρυθμο vintage look. Ο Νικολά (Νιλς Σνάιντερ), καινούριος στην πόλη, θέλει απλώς να κάνει φίλους.

Καθώς το ένα ραντεβού φέρνει το άλλο, η μία φαντασίωση διαδέχεται την άλλη. Σε ένα ταξίδι που θα πραγματοποιήσουν οι τρεις τους στην εξοχή, ο Νικολά θα πυροδοτήσει τη σχέση τους με το δίλημμα που θέτει στον Φράνσις και τη Μαρί: «Αγάπησέ με ή άφησέ με». Ποιος θα κερδίσει τελικά την καρδιά του Νικολά; Και τι θα διαλέξουν ο Φράνσις και η Μαρί;

image

Ads

Οι «Φανταστικές Αγάπες» είναι η δεύτερη ταινία που γύρισε το παιδί θαύμα του κινηματογράφου, ο Γαλλοκαναδός Ξαβιέ Ντολάν, μετά το ημιαυτοβιογραφικό «Σκότωσα τη μητέρα μου» που τον έκανε γνωστό και στο ελληνικό κοινό το 2009. Το σκηνοθετικό του ντεμπούτο ήταν φαινόμενο για την κινηματογραφική παραγωγή της γενέτειρας του και του άνοιξε διάπλατα τις πόρτες σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ του κόσμου.

«Δεν είχα από την αρχή σκοπό να γυρίσω αυτή την ταινία. Η ιδέα γεννήθηκε όταν επέστρεφα από ένα road trip που έκανα παρέα με τους δύο φίλους μου, Νιλς και Μόνα και το οποίο μου άφησε πλούσιες αναμνήσεις από την εμπειρία μου σε άγονες ερήμους και τη γνωριμία μου με εξωτικούς ανθρώπους. Στο ταξίδι οι τρεις μας βρεθήκαμε πιο κοντά ο ένας στον άλλον. Η δυναμική αυτής της οικειότητας πυροδότησε ιδέες για ένα project με θέμα ένα ερωτικό τρίγωνο. Σε αυτό το ταξίδι «αλά Κέρουακ» έμαθα ότι για οικονομικούς λόγους δε θα μπορούσα να υλοποιήσω μια ταινία που επρόκειτο να γυρίσω με την επιστροφή μου. Και έτσι γύρισα με άδεια χέρια. Με τρομοκρατούσε η ιδέα να μην κάνω τίποτε για ένα χρόνο.» – αναφέρει χαρακτηριστικά ο Καναδός σκηνοθέτης, Ξαβιέ Ντολάν και συμπληρώνει:

image

«Το φθινόπωρο στο Μόντρεαλ έβλεπες παντού γύρω σου σε εξέλιξη διάφορα γυρίσματα. Αισθανόμουνα ότι η τύχη με είχε εγκαταλείψει και ήμουνα σχεδόν φοβισμένος στη σκέψη ότι βρέθηκα ξαφνικά σε ένα δημιουργικό τέλμα. Τότε ήταν που μου κλειδώθηκε στο μυαλό ότι έπρεπε να γράψω ένα σενάριο σε πολύ αυστηρό deadline. Αρχές Σεπτεμβρίου πήρα το τρένο και κατευθύνθηκα προς στο Φεστιβάλ του Τορόντο. Καθώς περνούσα δίπλα από την λίμνη Οντάριο, έβγαλα το λάπτοπ μου και ξεκίνησα να γράφω το σενάριο της ταινίας».

Το στυλ της πρωταγωνίστριας Μόνια Τσόκρι παραπέμπει σκόπιμα στη μούσα του Γκοντάρ, Άννα Καρίνα. Ο Ντολάν θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής στην αγαπημένη του ηθοποιό και ειδικά στον Γκοντάρ και το Σινεμά του δημιουργού.

O σκηνοθέτης ξεχωρίζει 10 ταινίες ως τις καλύτερες όλων των εποχών, που έχουν επιδράσει στην τέχνη του: «Ο Τρελός Πιερό» του Ζαν Λυκ Γκοντάρ, «Κραυγές και Ψίθυροι» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν,  «Απαγορευμένα Παιχνίδια» του Ρενέ Κλεμάντ, «Τα 400 Χτυπήματα» του Φρανσουά Τρυφώ, «Η Γεύση του Κερασιού» του Άμπας Κιαροστάμι, «Όταν Πετούν οι Γερανοί» του Μιχαήλ Καλατόζοφ, «Αντίο Παιδιά» του Λουί Μαλ, «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» του Ζαν Κοκτώ, «Mala Noche» του Γκας βαν Σαντ και «Η Διακριτική Γοητεία της Μπουρζουαζίας» του Λουί Μπουνιουέλ.

Με τις «Φανταστικές Αγάπες» επέστρεψε το 2010 στις Κάννες συμμετέχοντας στο παράλληλο διαγωνιστικό τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα», όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο Régard Jeune, το οποίο απονέμει μία επιτροπή νέων. Το σενάριο, τη σκηνοθεσία και την παραγωγή των ταινιών του συνηθίζει να υπογράφει ο ίδιος ο Ντολάν. Έτσι και σε αυτή την ταινία, όπου εκτός των άλλων πρωταγωνιστεί στον ρόλο του Φράνσις, ενός ευαίσθητου και καλλιεργημένου νεαρού που αναζητά την αγάπη.

image

Δανειζομένος στοιχεία από αρχέτυπο ερωτικό τρίγωνο του «Ζιλ και Τζιμ» του Φρανσουά Τρυφώ και επηρεασμένος από σύγχρονους Γάλλους κινηματογραφιστές όπως ο Φρανσουά Οζόν, ο Κριστόφ Ονορέ  και ο Σεμπαστιάν Λίφσιτς, ο Ξαβιέ Ντολάν καταφέρνει μόλις με την δεύτερη ταινία του, σε ηλικία 21 χρόνων, να συζητηθεί από κοινό και κριτικούς.

Στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, το κοινό παραλλήλισε την ατμόσφαιρα της ταινίας με την ατμόσφαιρα των ταινιών του Γουονγκ Καρ Βάϊ, όσον αφορά την χρήση της μουσικής και τα αργόσυρτα πλάνα. Ενώ στο Φεστιβάλ του Σίδνει, όπου κέρδισε το μεγάλο βραβείο ανάμεσα σε 12 άλλες ταινίες, η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Jan Chapman έγραψε: «Έχοντας ένα ευφυές και διορατικό σενάριο, μια παιχνιδιάρικη χρήση της κινηματογραφικής γλώσσας, η επιτροπή έκρινε ότι οι «Φανταστικές Αγάπες» είναι μια ολοκληρωτικά αυθεντική και συμπονετική παρατήρηση μιας από τις μεγαλύτερες και καίριες αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης, το  απεγνωσμένο ερωτικό πάθος».

Ξαβιέ Ντολάν / Xavier Dolan

Ο νεαρός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός Ξαβιέ Ντολάν, γεννήθηκε στον Καναδά το 1989 και πραγματοποίησε τα πρώτα του βήματα στην υποκριτική στα πέντε του μόλις χρόνια, παίζοντας σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Το πέρασμά του στην σκηνοθεσία πραγματοποιήθηκε το 2009 σε ηλικία μόλις 19 ετών, με την (ημι-αυτοβιογραφική) ταινία «Σκότωσα τη Μητέρα Μου», στην οποία ήταν επίσης σεναριογράφος και πρωταγωνιστής.

Ακολούθησαν το «Heartbeats» του 2010, που παρουσιάστηκε στο τμήμα, Ένα Κάποιο Βλέμμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών και το «Laurence Anyways» που τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών. Το 2013 στο Φεστιβάλ της Βενετίας προβλήθηκε το φιλμ «Tom at the Farm», για να επιστρέψει την επόμενη χρονιά και πάλι στις Κάννες με το «Mommy».

Το 2016, κυκλοφόρησε στο Φεστιβάλ των Καννών το φιλμ «Ακριβώς το Τέλος του Κόσμου» (It’s Only the End of the World), όπου πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Νάταλι Μπάι, Μαριόν Κοτιγιάρ, Λεά Σεντού, Βενσάν Κασέλ και Γκασπάρ Ουλιέλ. Απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής. Η ταινία ήταν η πρόταση του Καναδά για την Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία στα 89α Βραβεία Όσκαρ και έφτασε στην τελική εννιάδα. Απέσπασε επίσης τα Βραβεία Σεζάρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Μοντάζ και Ά Ανδρικού Ρόλου για τον εξαιρετικό Γκασπάρ Ουλιέλ.

Δύο χρόνια μετά κυκλοφόρησε η ταινία «Η Ζωή του Τζον Φ. Ντόνοβαν» (The Death and Life of John F. Donovan), ενώ το 2019 προβλήθηκε η πιο πρόσφατη δημιουργία του: «Matthias & Maxime».

Η ταινία «Φανταστικές Αγάπες / Heartbeats / Les Amours Imaginaires» του Ξαβιέ Ντολάν, θα είναι διαθέσιμη δωρεάν στην διαδικτυακή ταινιοθήκη του ERTFLIX, μέχρι και την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου του 2022.

image

Φανταστικές Αγάπες / Heartbeats / Les Amours Imaginaires
Σκηνοθεσία: Ξαβιέ Ντολάν
Σενάριο: Ξαβιέ Ντολάν
Πρωταγωνιστούν: Ξαβιέ Ντολάν, Νιλς Σνάιντερ, Μόνια Τσόκρι, Αν Ντορβάλ
Έτος Παραγωγής: 2010
Χώρα Παραγωγής: Καναδάς
Διάρκεια: 101 λεπτά