Έξι χρόνια μετά το αριστουργηματικό του φιλμ «Ανάμεσα στους Τοίχους» – Χρυσός Φοίνικας στο 64ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών – ο Λοράν Καντέ, επιστρέφει δυναμικά με την έβδομη μεγάλου μήκους δημιουργία του. Η ταινία «Επιστροφή στην Ιθάκη», πραγματοποιεί την ελληνική της πρεμιέρα στο πλαίσιο του 21ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου, παρουσία του σκηνοθέτη.

Ads

Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει από τις 23 Σεπτεμβρίου ως και τις 4 Οκτωβρίου, με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει 239 ξεχωριστές ταινίες. Το Διεθνές Διαγωνιστικό, με 12 ταινίες που διεκδικούν την Χρυσή Αθηνά, το τμήμα Μουσική και Φιλμ με 15 μουσικές ταινίες – εντός και εκτός διαγωνιστικού – τα Ντοκιμαντέρ (φέτος είναι περισσότερα από κάθε άλλη φορά), το Ελληνικό Διαγωνιστικό ταινιών μικρού μήκους, τις Μεταμεσονύχτιες Προβολές, τις Ειδικές Προβολές, τα Αφιερώματα σε 4 αξιόλογους σκηνοθέτες, αλλά και στην εμβληματική εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης “Παρασκήνιο”, καθώς και το ειδικό αφιέρωμα  “Moving Future”.

image

Καθώς βέβαια και τις είκοσι (20) Πρεμιέρες, ανάμεσα στις οποίες συναντάμε μερικές από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της φετινής κινηματογραφικής σεζόν. Μεταξύ αυτών και η νέα ταινία του Γάλλου σκηνοθέτη, Λοράν Καντέ (Laurent Cantet) που φέρει τον τίτλο: «Επιστροφή Στην Ιθάκη» (Retour à Ithaque / Return to Ithaca – 2014).

Ads

image

Πέντε φίλοι από τα παλιά βρίσκονται σε μία ταράτσα της ηλιόλουστης Αβάνας. Αφορμή της συνάντησης τους, ο εορτασμός της επιστροφής του ενός, μετά από 16 χρόνια εξορίας στη Μαδρίτη. Μέχρι την αυγή, ο Αμαντέο, ο Άλντο, η Τάνια, ο Ράφα και ο Έντι συζητούν, χορεύουν, πίνουν, καπνίζουν, παρηγορούν ο ένας τον άλλον, θυμώνουν, τραγουδούν και πάνω απ’ όλα μοιράζονται… όνειρα, μνήμες, συναισθήματα και ιστορίες της ισχυρής τους φιλίας.

image

Ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα σκηνοθέτης Λοράν Καντέ (Ανάμεσα Στους Τοίχους, 2008) συνυπογράφει το σενάριο με τον δημοφιλή συγγραφέα Λεονάρδο Παδούρα. Μια ταινία άμεση και ειλικρινής για τη φιλιά και τις ανθρώπινες σχέσεις στο ξεχωριστό περιβάλλον της Κουβανικής πρωτεύουσας. Η προβολή της στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη, την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου στις 20:00, στον Κινηματογράφο Ιντεάλ.

image

Χρησιμοποιώντας την συνάντηση αυτών των πέντε χαρακτήρων σαν σημείο αφετηρίας, στην Κούβα του σήμερα και εφόσον οι ήρωες αυτοί είναι περίπου πενήντα χρονών, η παρούσα ταινία εξετάζει μια άκρως ιδιαίτερη γενιά της Κουβανικής ιστορίας – μιας γενιάς που γεννήθηκε με την Επανάσταση, μεγάλωσε και διαμορφώθηκε μέσα στο νέο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο της χώρας και κατόπιν τη δεκαετία του ’90, των κρίσεων και των ελλείψεων, αναγκάστηκε σε έναν καθημερινό αγώνα για επιβίωση.

image

Σύμφωνα με τον, Λοράν Καντέ ο θυμός έχει κυρίαρχο ρόλο στην ιστορία των ηρώων. Όλοι οι χαρακτήρες νιώθουν ότι τους έχουν κλέψει τη ζωή και ότι ίσως οι ίδιοι συνέβαλαν σε αυτό, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Ο συγγραφέας Λεονάρδο Παδούρα, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η «Επιστροφή στην Ιθάκη είναι μια ιστορία μερικών ανθρώπων και μέσω της ζωής τους, η ιστορία της γενιάς μου. Σίγουρα δεν είναι το μόνο δυνατό πορτρέτο, αλλά είναι αναμφίβολα η αντανάκλαση των πολλών αβεβαιοτήτων, ελπίδων, επιτευγμάτων και απογοητεύσεων ορισμένων Κουβανών – οι οποίοι ρίχτηκαν βάναυσα από τους ανέμους της ιστορίας στην ανοιχτή θάλασσα, όπου πολλοί δεν καταφέρνουν να βρουν ένα ασφαλές λιμάνι»

image

Το 2008 ο Λοράν Καντέ, είχε εντυπωσιάσει κοινό και κριτικούς με την ταινία του, «Ανάμεσα στους Τοίχους» (Entre les murs / The Class). Μία όμορφα δοσμένη ιστορία, που μεταφέρθηκε άψογα στην μεγάλη οθόνη και που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Απόλυτα ρεαλιστική, χωρίς να είναι ντοκιμαντέρ, ελάχιστα αφηγηματική και ζωντανή με την κάμερα να βρίσκεται σε συνεχή κίνηση.

image

Ο δάσκαλος είναι ο François Bégaudeau που έγραψε αρχικά την ιστορία σε βιβλίο και στη συνέχεια σε σενάριο για την εν λόγω ταινία. Οι μαθητές είναι οι πραγματικοί του μαθητές (για τους παρατηρητικούς: εκτός από έναν που αναφαίρετε διακριτικά και στα credits της ταινίας) και κατάγονται από διαφορετικά σημεία του κόσμου, σε μία όντως πολυπολιτισμική τάξη. Η ταινία εντυπωσίασε στο 64ο Φεστιβάλ των Καννών, όπου και βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα, με πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής τον Αμερικανό ηθοποιό, Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

image

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα – Ταινίες που κέρδισαν Χρυσό Φοίνικα: Και οι οκτώ ήταν υπέροχες

Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, θα διεξαχθεί από την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, στους Κινηματογράφους: Δαναός 1 και 2 | Odeon Opera 1 και 2 | Ιντεάλ | Ταινιοθήκη της Ελλάδος | Τεχνόπολη Δ.Α. – INNOVATHENS.

image

To Φεστιβάλ διοργανώνεται από την Κινηματογραφική Εταιρία Αθηνών με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται με την συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

image

Η ταινία «Επιστροφή Στην Ιθάκη» (Retour à Ithaque / Return to Ithaca – 2014), είχε πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο περσινό Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του παράλληλου προγράμματος, όπου και απέσπασε το Βραβείο Venice Days. Το φιλμ του Λοράν Καντέ (Laurent Cantet), θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, σε διανομή της εταιρείας Strada Films.

Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr παρακολουθούμε από κοντά το πιο δημοφιλές κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας και θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με νέα, κριτικές, αλλά και τις προτάσεις μας, για το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.