Έχοντας αποσπάσει έξι υποψηφιότητες για Όσκαρ, η «Γέφυρα των Κατασκόπων» αποτελεί τη νέα δημιουργία του Στίβεν Σπίλμπεργκ. O δημοφιλής Αμερικανός σκηνοθέτης, τρία χρόνια μετά την βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του «Lincoln» (2012), επιστρέφει με μία αξιόλογη ψυχροπολεμική κατασκοπευτική περιπέτεια, έχοντας και πάλι ως πρωταγωνιστή, τον Τομ Χανκς. Η ιστορία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, ενώ εμφανής είναι και η επιρροή των αδερφών Κοέν, οι οποίοι συνυπογράφουν το σενάριο.

Ads

«Όλοι έχουν δικαίωμα υπεράσπισης… κάθε ένα άτομο μετράει» – «Η Γέφυρα των Κατασκόπων» (Bridge of Spies – 2015)

Μεταφερόμαστε στη δεκαετία του ’50, στα πρώτα στάδια του Ψυχρού Πολέμου. Οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης είναι ήδη τεταμένες, αλλά η κατάσταση χειροτερεύει όταν το FBI συλλαμβάνει τον Ρούντολφ Έιμπελ (Μαρκ Ράιλανς), έναν Σοβιετικό πράκτορα που ζει στη Νέα Υόρκη.

image

Ads

Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να βρει έναν ανεξάρτητο δικηγόρο για την υπεράσπιση του Έιμπελ, πλησιάζει τον Τζέιμς Ντόνοβαν (Τομ Χανκς), έναν δικηγόρο από το Μπρούκλιν που ειδικεύεται στα ασφαλιστικά. Παρά την σχετική απειρία του, ο Ντόνοβαν δέχεται και επιδιώκει να εξασφαλίσει στον πελάτη του μια δίκαιη δίκη.

Λίγο καιρό αργότερα, ένα αμερικανικό κατασκοπικό αεροπλάνο καταρρίπτεται στη Σοβιετική Ένωση και ο πιλότος του, Φράνσις Γκάρι Πάουερς (Όστιν Στόουελ), συλλαμβάνεται. Η CIA, παρόλο που επίσημα αρνείται την συμμετοχή της στην αποστολή, φοβάται μήπως ο Πάουερς αποκαλύψει απόρρητες πληροφορίες.

image

Λόγω της εντυπωσιακής παρουσίας του Ντόνοβαν στη δίκη του Έιμπελ, η CIA τον καλεί να αναλάβει την ευαίσθητη υπόθεση εθνικής σημασίας. Ο Ντόνοβαν αναχωρεί για το Βερολίνο για να διαπραγματευτεί την ανταλλαγή κρατουμένων, ωθούμενος από την αγάπη του για την πατρίδα του, αλλά κυρίως στην ακλόνητη πίστη στις αρχές του.

«Ο πατέρας μου είχε πάει στη Σοβιετική Ένωση για επαγγελματικούς λόγους. Αυτός και οι συνάδελφοί του στάθηκαν στην ουρά για να δουν τον εξοπλισμό του Πάουερς, το κατασκοπικό αεροπλάνο του οποίου κατερρίφθη. Η ουρά ήταν πολύ μεγάλη, αλλά δύο κυβερνητικοί τούς πλησίασαν, ζήτησαν τα διαβατήριά τους και τους έφεραν στην αρχή της ουράς, όταν κατάλαβαν ότι ήταν Αμερικανοί. Δεν ήθελαν να τους γλιτώσουν χρόνο αναμονής – τους έφεραν μπροστά στα συντρίμμια του αεροπλάνου, τους τα έδειξαν και τους έλεγαν ξανά και ξανά, ολοένα πιο θυμωμένα: “Κοιτάξτε τι μας κάνει η χώρα μας!”. Ποτέ δεν ξέχασα την ιστορία αυτή. Ποτέ δεν ξέχασα αυτό που συνέβη στον Φράνσις Γκάρι Πάουερς.» – Στίβεν Σπίλμπεργκ

image

Η νέα συνεργασία του τρεις φορές βραβευμένου με Όσκαρ, Στίβεν Σπίλμπεργκ – «Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν» (Saving Private Ryan, 1998), «Η Λίστα του Σίντλερ» (Schindler’s List, 1993) – και του δύο φορές βραβευμένου με Όσκαρ, Τομ Χανκς – «Φόρεστ Γκαμπ» (Forrest Gump, 1994), «Φιλαδέλφεια» (Philadelphia, 1993) – με τίτλο «Η Γέφυρα των Κατασκόπων», είναι ένα γεμάτο σασπένς δράμα, με φόντο μια σειρά ιστορικών γεγονότων.

image

Οι σεναριογράφοι Ματ Σάρμαν και Ίθαν και Τζόελ Κοέν (βραβευμένοι τέσσερις φορές με Όσκαρ), έχουν συμπεριλάβει την απίστευτη εμπειρία του Ντόνοβαν σε μια ιστορία για έναν άνδρα που ρίσκαρε τα πάντα. Την μουσική της ταινίας έγραψε ο δώδεκα φορές υποψήφιος για Όσκαρ, Τόμας Νιούμαν.

«Ο Ντόνοβαν είναι το σύμβολο της αξιοπρέπειας, της αξιοπιστίας και του ιδεαλισμού, δηλαδή το ότι όλοι έχουν δικαίωμα στη Δικαιοσύνη. Η ηθική και η αίσθηση δικαιοσύνης του Τομ (Χανκς), καθώς και το γεγονός ότι χρησιμοποιεί την φήμη του για να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο στον κόσμο, τον έκαναν τέλειο για τον ρόλο. Είναι ο ιδανικός συνεργάτης. Θα δοκιμάσει τα πάντα, έχει χίλιες ιδέες και είναι ανοιχτός σε χιλιάδες ακόμη. Είναι φοβερά δημιουργικός.» – Στίβεν Σπίλμπεργκ

image

Ένα αξιοπρόσεκτο ψυχροπολεμικό δράμα με την υπογραφή του σπουδαίου Στίβεν Σπίλμπεργκ. Ο καταξιωμένος Αμερικανός σκηνοθέτης, έχοντας στα χέρια του ένα προσεγμένο σενάριο – είναι εμφανής η επιρροή των αδερφών Κοέν – που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, καταφέρνει να παρουσιάσει μία προσεκτικά δομημένη ταινία, που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή και που ευτυχώς αποφεύγει να υποπέσει στα κλισέ που ελλοχεύουν σε δημιουργίες του συγκεκριμένου κινηματογραφικού είδους.

image

«Βρήκα συναρπαστικό το θέμα. Ήξερα ότι προέκυψε ένα σημαντικό διεθνές σκάνδαλο με την ανταλλαγή του Πάουερς, αλλά δεν ήξερα λεπτομέρειες ή το ποιος ήταν ο Ντόνοβαν. Λατρεύω την ιστορία και τις νέες γνώσεις οπότε αισθάνθηκα σα να κέρδιζα το λαχείο.» – Τομ Χανκς

Ο Τομ Χανκς είναι καλός στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο αξιόλογος Γερμανός ηθοποιός Σεμπάστιαν Κοχ (The Lives of Others – 2006), εμφανίζεται δυστυχώς σε μικρό ρόλο, ενώ τις εντυπώσεις κερδίζει ο Βρετανός ηθοποιός Μαρκ Ράιλανς (Intimacy  – 2001, The Government Inspector – 2005).

image

«Ήταν μια συγκινητική, ψυχαγωγική ιστορία που σε κάνει επίσης να σκεφτείς. Ο Έιμπελ είναι ένας άνδρας που κάνει αυτό που πιστεύει καλύτερο για την πατρίδα του. Και αυτό είναι σημαντικό. Για τον ίδιο, βέβαια, δεν ξέρουμε πολλά πέρα από το ότι ήταν ένα απλό εκτελεστικό όργανο και όχι εγκέφαλος των επιχειρήσεων, και ότι η κυβέρνηση, όταν συνελήφθη, τον έκανε να φαίνεται πιο σημαντικός από ό, τι ήταν στην πραγματικότητα.» – Μαρκ Ράιλανς

image

Θέλοντας να αναπαραστήσουν την ιστορική περίοδο και τα συγκεκριμένα γεγονότα όσο το δυνατόν καλύτερα, οι συντελεστές αναζήτησαν πολλές από τις τοποθεσίες, στις οποίες έλαβαν χώρα οι εξελίξεις. Έτσι τα γυρίσματα έγιναν στη Νέα Υόρκη, το Βερολίνο και το Βρότσλαβ της Πολωνίας, στις περιοχές που είχε κινηθεί και ο πραγματικός Ντόνοβαν.

image

Η ταινία «Η Γέφυρα των Κατασκόπων» κέρδισε μία υποψηφιότητα στις Χρυσές Σφαίρες, στην κατηγορία Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον πολύ καλό Μαρκ Ράιλανς και παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε να κερδίσει – νικητής αναδείχθηκε ο Σιλβέστερ Σταλόνε, για την ταινία «Κριντ: Η Γέννηση Ενός Θρύλου» (Creed) – ωστόσο το φιλμ του Σπίλμπεργκ συνεχίζει δυναμικά με έξι υποψηφιότητες για τα επερχόμενα Όσκαρ. Σημαντικότερες είναι εκείνες στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας αλλά και του Β’ Ανδρικού Ρόλου, αφού ο σπουδαίος Μαρκ Ράιλανς κέρδισε επιτέλους την πρώτη του υποψηφιότητα για το χρυσό αγαλματάκι.

image

Τα γυρίσματα στο Βερολίνο, συνέπεσαν με την 25η επέτειο από την πτώση του Τείχους. Στις 9 Νοεμβρίου του 2014, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Potsdamer Platz για να τιμήσουν την ημερομηνία στην οποία η κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας κατάργησε τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς ανάμεσα στην Ανατολική και τη Δυτική Γερμανία. Όπως παραδέχεται ο Σπίλμπεργκ, η στιγμή φόρτισε συναισθηματικά τα γυρίσματα:

image

«Το Τείχος του Βερολίνου ήταν πραγματικά συμβολικό, αλλά δεν ήταν σαν το Αλκατράζ ή κάποια άλλη τεράστια φυλακή. Ήταν σχετικά εύκολο να το σκαρφαλώσεις, απλώς δεν τολμούσες να το κάνεις. Όταν γυρίζαμε τις σκηνές αυτές, το κοίταζα και σκεφτόμουν “Συνέβησαν πραγματικά όλα αυτά; Ήταν πράγματι έτσι χωρισμένο το Βερολίνο;” Μου θύμισε μια εποχή που διάφορα τείχη ανυψώθηκαν στον κόσμο, τα περισσότερα από τα οποία ήταν αόρατα, αλλά τείχη σε κάθε περίπτωση.»

Διαβάστε επίσης:
Αποκλειστικό κλιπ από τη νέα ταινία του Σπίλμπεργκ με τον Τομ Χανκς

image

Η ταινία «Η Γέφυρα των Κατασκόπων» (Bridge of Spies – 2015) του Στίβεν Σπίλμπεργκ, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα τον Οκτώβριο στο Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης. Στην Ελλάδα το φιλμ κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, σε διανομή της εταιρείας Odeon.

Έτος: 2015 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 141 λεπτά | Σκηνοθεσία: Steven Spielberg | Σενάριο: Matt Charman, Ethan Coen, Joel Coen | Παίζουν: Tom Hanks, Mark Rylance, Alan Alda, Sebastian Koch.