Δύο χρόνια μετά τον δροσερό «Νοτιά» (2015), ο Τάσος Μπουλμέτης (Πολίτικη Κουζίνα – 2003), επιστρέφει δυναμικά με τη νέα του ταινία: «1968». Ο σκηνοθέτης εμπνέεται από τον επικό αγώνα της ΑΕΚ με την Σλάβια Πράγας και 50 χρόνια μετά, επιστρατεύει ένα ταλαντούχο σύνολο ηθοποιών, για να αποκαλύψει το συναρπαστικό παρασκήνιο πίσω από το άπιαστο όνειρο που έγινε πραγματικότητα.

Ads

Ο σκηνοθέτης της «Πολίτικης Κουζίνας» και του «Νοτιά» επικεντρώνει την καινούρια του ταινία «1968» σε έναν πραγματικό άθλο. Ένα μοναδικό αθλητικό γεγονός που έγραψε ιστορία και ένωσε μέσα σε μια νύχτα, ολόκληρη την Ελλάδα.

Ο Τάσος Μπουλμέτης εμπνέεται από τον επικό αγώνα ΑΕΚ – Σλάβια Πράγας του 1968 και 50 χρόνια μετά, αποκαλύπτει το συναρπαστικό παρασκήνιο.

image

Ads

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο Γιώργος Μητσικώστας, η Βασιλική Τρουφάκου, ο Ορφέας Αυγουστίδης, ο Στέλιος Μάινας, ο Γιάννης Βούρος, και πολλοί ακόμα αγαπημένοι ηθοποιοί, ενσαρκώνουν καθημερινές ιστορίες σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από καθοριστικές αλλαγές σε όλο τον πλανήτη.

Το 1968 έμεινε στην ιστορία του αθλητισμού (και όχι μόνο), ως η χρονιά όπου η αναπάντεχη νίκη μιας ομάδας ανακήρυξε για πρώτη φορά τον ελληνικό αθλητισμό, κυπελλούχο Ευρώπης.

image

Μέσα σε μία λαμπερή και αλησμόνητη νύχτα, ξετυλίγεται μια ιστορία εθνικής ανάτασης, με επίκεντρο τον επικό αγώνα στο Καλλιμάρμαρο, τον οποίο παρακολούθησε ολόκληρη η Ελλάδα από το ραδιόφωνο, αλλά και περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι από κοντά – καταρρίπτοντας το ρεκόρ Γκίνες της εποχής, ως η μεγαλύτερη συνάθροιση σε αγώνα μπάσκετ.

image

Οι συγκινητικές και αστείες ιστορίες της ταινίας συνθέτουν έναν πολύχρωμο ψηφιδωτό κι έναν κινηματογραφικό μικρόκοσμο. Παράλληλα όμως απεικονίζουν και τον καμβά μιας συγκλονιστικής εποχής και μιας ολόκληρης χώρας.

Διαβάστε επίσης:
Ένα ερωτικό γράμμα στην Ελλάδα και το Σινεμά από τον Τάσο Μπουλμέτη: «Νοτιάς»

image

1968
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Τάσος Μπουλμέτης
Πρωταγωνιστούν: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Αντώνης Καφετζόπουλος, Γιώργος Μητσικώστας, Στέλιος Μάινας, Μανώλης Μαυροματάκης, Βασιλική Τρουφάκου, Γιάννης Βούρος, Ορφέας Αυγουστίδης, Θέμης Πάνου, Ταξιάρχης Χάνος, Αντώνης Αντωνίου, Ερρίκος Λίτσης, Θοδωρής Κατσαφάδος, Γιώργος Σουξές, Αλέξανδρος Αμερικάνος, Αλέξανδρος Μουκανος, Μαρία Αντουλινάκη, Γιώργος Βουρδάμης
Μακιγιάζ: Κατερίνα Μιχαλούτσου
Βοηθός σκηνοθέτη: Αρσένης Πολυμενόπουλος
Ήχος: Δημήτρης Αθανασόπουλος
Sound Design: Χρήστος Γούσιος
Μιξάζ: Κώστας Βαρυμπομπιώτης
Ενδυματολόγοι: Εβελίνα Δαρζέντα, Δάφνη Κολυβά
Σκηνογράφος: Αθηναία Σπηλιωτάκου
Οργάνωση παραγωγής: Ματθαίος Βούλγαρης
Μοντάζ: Λάμπης Χαραλαμπίδης
Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
Διεύθυνση Φωτογραφία: Γιάννης Δασκαλοθανάσης

Η νέα ταινία του Τάσου Μπουλμέτη, «1968», θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, σε διανομή της εταιρείας Feelgood Entertainment.