Έξι με χρόνια μετά το βραβευμένο στις Κάννες «The Wind Journeys» (2009), ο αξιόλογος σκηνοθέτης Σίρο Γκέρα, παρουσιάζει την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του: «Στην Αγκαλιά του Φιδιού» (Embrace of the Serpent – 2015). Ο Κολομβιανός δημιουργός επιστρέφει στο ασπρόμαυρο φόντο – όπως στο ντεμπούτο του «Η Σκιά του Οδοιπόρου» (La Sombra del Caminante – 2004) – και πραγματώνει με επιτυχία μία εθνογραφικού χαρακτήρα σπουδή πάνω στο εκρηκτικό αντάμωμα δύο κόσμων.

Ads

Με απόσταση δεκαετιών, δύο επιστήμονες αναζητούν στον Αμαζόνιο ένα ιερό φυτό με θαυματουργές θεραπευτικές ιδιότητες. Η περιπλάνηση θα οδηγήσει και τους δύο στον ίδιο Σαμάνο, τελευταίο επιζώντα της φυλής του. Η σχέση και των δύο μαζί του αφού περάσει από τα στάδια της γνωριμίας και της φιλίας, θα πάρει μία απρόβλεπτη τροπή…

image

Η ταινία «Στην Αγκαλιά του Φιδιού» (El abrazo de la serpiente / Embrace of the Serpent – 2015) του Σίρο Γκέρα, είναι μία περιπετειώδης περιπλάνηση που εστιάζει στις ανεπούλωτες ακόμα πληγές της αποικιοκρατίας. Η σχέση ανάμεσα στους δύο επιστήμονες και τον ιθαγενή Σαμάνο αποτυπώνει, μέσα από την ποιητική ορμή της ασπρόμαυρης φωτογραφίας, μια εθνογραφικού χαρακτήρα σπουδή πάνω στο εκρηκτικό αντάμωμα δύο κόσμων.

Ads

image

Στην τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του, ο Σίρο Γκέρα μας προσφέρει ένα κινηματογραφικό ταξίδι, σε ασπρόμαυρο φόντο. Εμπνευσμένος από τα ημερολόγια του Ολλανδού εξερευνητή Θίοντορ Κοχ Γκράμπεργκ και του Αμερικανού Ρίτσαρντ Έβανς, ο 35χρονος Κολομβιανός σκηνοθέτης Σίρο Γκέρα υφαίνει ένα μαγικό πέπλο γύρω από τον Αμαζόνιο της Κολομβίας.

image

Χωρίς υπερβολές και διδακτισμούς, το φιλμ μιλά για την αθόρυβη καταπάτηση των ηθών και την βίαιη εξαφάνιση των πολιτισμών του Αμαζονίου. Αφήνει τους ιθαγενείς να μιλήσουν τη γλώσσα τους, για να ακουστεί η ίδια η φωνή του Αμαζονίου. Ανάμεσα σε μια επαναστατική κραυγή και ένα μακρινό νανούρισμα, ένα πρωτόγονο ουρλιαχτό και έναν ομηρικό θρήνο, η φωνή της ζούγκλας είναι αμείλικτη.

image

Το φιλμ «Στην Αγκαλιά του Φιδιού», ήταν Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, γράφοντας κινηματογραφική ιστορία, καθώς φέτος ήταν η πρώτη φορά όπου μία ταινία αντιπροσωπεύει την Κολομβία στην Τελετή Απονομής της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Υπενθυμίζουμε ότι το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, απέσπασε το αριστουργηματικό σκηνοθετικό ντεμπούτο του Λαζλο Νέμες, «Ο Γιος του Σαούλ» (Son of Saul), από την Ουγγαρία.

image

Ο 35χρονος Κολομβιανός σκηνοθέτης Σίρο Γκέρα υφαίνει ένα μαγικό πέπλο γύρω από τον Αμαζόνιο. Επιλέγει και πάλι την ασπρόμαυρη εξιστόρηση για να δείξει τον απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και για να μην ολισθήσει σε μια τουριστική προβολή του τοπίου, θέλοντας τελικά να ρίξει φως στον καλά κρυμμένο πολιτισμό του, που αντιστέκεται ως σήμερα.

image

Ο Σίρο Γκέρα μας συστήθηκε κινηματογραφικά το 2004, μέσα από το ασπρόμαυρο φιλμ του: «Η Σκιά του Οδοιπόρου» (La Sombra del Caminante). Σύμφωνα με το σενάριο, ο Μάνιε αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. έχει χάσει το ένα του πόδι και γι’ αυτό δεν μπορεί να βρει δουλειά, δε μπορεί να πληρώσει το νοίκι του και υφίσταται τις κοροϊδίες και την απαξίωση των άλλων. Ενώ τριγυρίζει στους δρόμους αναζητώντας τρόπους επιβίωσης, γνωρίζει έναν περίεργο τύπο, έναν άνδρα που κουβαλάει κόσμο στους δρόμους της Μπογκοτά, σε μια καρέκλα που έχει δεμένη στην πλάτη του. Αλληλοβοηθιούνται και γεννιέται ανάμεσά τους μια παράξενη φιλία που διευκολύνει τις ζωές τους. Αλλά μοιράζονται ένα παρελθόν βίας που τους ενώνει και τους διχάζει ταυτόχρονα, τους αποκαλύπτει ως ανθρώπους που έχουν χάσει τα πάντα, εκτός απ’ την ελπίδα για μια νέα αρχή.

Ακολούθησε το 2009 η ταινία του «The Wind Journeys», όπου ένας μουσικός ταξιδεύει μια μεγάλη απόσταση για να επιστρέψει ένα μουσικό όργανο στον ηλικιωμένο δάσκαλό του. Το φιλμ πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, στο τμήμα “Ένα Κάποιο Βλέμμα”, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο: Award of the City of Rome.

Το φιλμ «Στην Αγκαλιά του Φιδιού» (El abrazo de la serpiente / Embrace of the Serpent – 2015) του Σίρο Γκέρα (Κολομβία, Βενεζουέλα, Αργεντινή), προβλήθηκε πέρσι τον Μάιο στο 68ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, όπου και απέσπασε το Βραβείο: C.I.C.A.E. Award. Η ταινία κυκλοφορεί στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, από την Πέμπτη 31Μαρτίου, σε διανομή της εταιρείας Danaos Films.

image

Στην Αγκαλιά του Φιδιού / El abrazo de la serpiente / Embrace of the Serpent
Σκηνοθέτης: Ciro Guerra
Σενάριο: Ciro Guerra, Jacques Toulemonde
Παίζουν: Jan Bijvoet, Brionne Davis, Nilbio Torres, Antonio Bolívar, Yauenkü Miguee
Διάρκεια: 125 λεπτά
Χώρα: Κολομβία, Βενεζουέλα, Αργεντινή
Παραγωγή: 2015