Μετά την επιτυχής ολοκλήρωση του 55ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ, η Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης επανέρχεται μ’ ένα ιδιαίτερα αξιόλογο “Spotlight στον Ισπανικό Κινηματογράφο”. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται από την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 23 Νοεμβρίου, στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος και στο πλαίσιο του θα προβληθούν τα φιλμ: “Ο Νότος” του Βίκτορ Ερίθε (1983), “Ο Μικρός Ταύρος” του Λουίς Γκαρθία Μπερλάνγκα (1985), “Η Γλώσσα της Πεταλούδας” του Χοσέ Λουίς Κουέρδα (1999) και τα “Μικρά Μυστικά” των Χοσέ Κορμπάτσο και Χουάν Κρουθ (2005).

Ads

Από τις πιο αγαπημένες εθνικές κινηματογραφίες του ελληνικού κοινού, ο ισπανικός κινηματογράφος, πάντοτε οξυδερκής και ανήσυχος, έχει την τιμητική του αυτή την εβδομάδα στην Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας. Το αναλυτικό πρόγραμμα του Αφιερώματος έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου
18:30  Ο μικρός ταύρος
21:00  Μικρά μυστικά

Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου
18:30  Ο Νότος
21:00  Η γλώσσα της πεταλούδας

Ads

Σάββατο, 22 Νοεμβρίου
18:30  Μικρά μυστικά
21:00  Ο Νότος

Κυριακή, 23 Νοεμβρίου
18:30  Η γλώσσα της πεταλούδας
21:00  Ο μικρός ταύρος

Λίγα λόγια για τις τέσσερις ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο του Αφιερώματος: Spotlight στον Ισπανικό Κινηματογράφο

Η Γλώσσα της Πεταλούδας / La lengua de las mariposas
Σκηνοθεσία: Χοσέ Λουίς Κουέρδα

Με τους: Manuel Lozano, Fernando Fernán Gómez, Uxía Blanco
Χώρα Παραγωγής: Ισπανία
Έτος Παραγωγής: 1999
Διάρκεια: 96 λεπτά
image
Βασισμένη σε τρία διηγήματα του Μανουέλ Ρίβας γραμμένα το 1996, η ταινία του Χοσέ Λουίς Κουέρδα, αφηγείται την ιστορία του Μόντσο, ενός οκτάχρονου αγοριού που στα τέλη του ’36 που πηγαίνει στο σχολείο ξεκινώντας τη θητεία του στη μάθηση και στη ζωή, με καθοδηγητή τον ιδιόρρυθμο δάσκαλό του. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, αρχή του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, οι αξίες και οι αρχές που ο δάσκαλος του έχει εμφυσήσει, θα ανατραπούν, καθώς θα παρακολουθήσει τον στραγγαλισμό της δημοκρατίας από το καθεστώς του Φράνκο και θα «υποστεί» μια βίαιη και τραυματική ενηλικίωση.

Μία εξαιρετική σκιαγράφηση της εποχής, που σε συνδυασμό με την θαυμάσια φωτογραφία και τη μουσική επένδυση της ταινίας, συνθέτουν έναν σπαραχτικό ύμνο στο τέλος της αθωότητας. Η εξαιρετική δημιουργία του Κουέρδα απέσπασε έξι βραβεία Γκόγια στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, μουσικής, καλλιτεχνικής διεύθυνσης και καλύτερης ερμηνείας πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού, καθώς και το βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Κλίβελαντ.

Μικρά Μυστικά / Tapas
Σκηνοθεσία: Χοσέ Κορμπάτσιο & Χουάν Κρουθ

Με τους: Ángel de Andrés López, María Galiana, Elvira Mínguez
Χώρα Παραγωγής: Ισπανία
Έτος Παραγωγής: 2005
Διάρκεια: 94 λεπτά
image
Στο μπαρ του Λόλο, σε μια γειτονιά στα προάστια της Βαρκελώνης, διαπλέκονται οι ιστορίες καθημερινών ανθρώπων με «μικρά μυστικά». Μία ηλικιωμένη έμπορος ναρκωτικών, μία μέσης ηλικίας γυναίκα που ερωτεύεται έναν νεότερό της άνδρα, ένας Κινέζος μάγειρας και ο απελπισμένος ιδιοκτήτης του μπαρ, συνθέτουν μία ελεγεία για τη ζωή, που περνά και χάνεται, ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι.

Κινηματογραφώντας εξαιρετικά την αστική περιφέρεια της Βαρκελώνης, αποκλείοντας από τις εικόνες τους το τουριστικό βλέμμα πάνω στην ισπανική μεγαλούπολη, οι δύο ταλαντούχοι σκηνοθέτες Χοσέ Κορμπάτσιο και Χουάν Κρουθ διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον της πλοκής και κατά συνέπεια του θεατή. Το φιλμ απέσπασε το βραβείο Γκόγια πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ και βραβείο σκηνοθεσίας και γυναικείας ερμηνείας στο φεστιβάλ της Μάλαγα.

Ο Μικρός Ταύρος / La vaquilla
Σκηνοθεσία: Λουίς Γκαρθία Μπερλάνγκα

Με τους: Alfredo Landa, Guillermo Montesinos, Santiago Ramos
Χώρα Παραγωγής: Ισπανία
Έτος Παραγωγής: 1985
Διάρκεια: 122 λεπτά
image
Η ταινία διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου και διηγείται την ιστορία πέντε δημοκρατικών που αναλαμβάνουν να εισχωρήσουν στο διπλανό χωριό, το οποίο βρίσκεται στη ζώνη που ελέγχουν οι εθνικόφρονες οπαδοί του Φράνκο. Το σχέδιο είναι, κατά τη διάρκεια μιας τοπικής γιορτής, να κλέψουν ένα ταύρο, με σκοπό να τους χαλάσουν το γλέντι.

Ο σπουδαίος δημιουργός Λουίς Γκαρθία Μπερλάνγκα, σχολιάζει με καυστικό, μαύρο χιούμορ το κοινωνικό γίγνεσθαι και τις ατομικές συμπεριφορές και νοοτροπίες, σε μια σκοτεινή για την Ισπανία εποχή. Ο “Μικρός Ταύρος” είναι μία πρωτότυπη ματιά πάνω στην ατομική σύγχυση και τον γενικότερο κοινωνικό αποπροσανατολισμό μιας χώρας σε κατάσταση εμφύλιου σπαραγμού.

Ο Νότος / El sur
Σκηνοθεσία: Βίκτορ Ερίθε

Με τους: Omero Antonutti, Sonsoles Aranguren, Icíar Bollaín
Χώρα Παραγωγής: Ισπανία
Έτος Παραγωγής: 1983
Διάρκεια: 95 λεπτά
image
Η «Γκαβιότα», ένα σπίτι στην κορυφή του οποίου στριφογυρίζει ένας ανεμοδείκτης, βρίσκεται στα προάστια μιας πόλης στον Βορρά της Ισπανίας. Εκεί ζουν ο Αγκουστίν, γιατρός και μάγος-ραβδοσκόπος, η γυναίκα του Τζούλια, μια δασκάλα που κουβαλάει τις πληγές του Εμφυλίου και η μικρή τους κόρη Εστρέγια.

Η Εστρέγια περνά την παιδική της ηλικία καλλιεργώντας μέσα στο παιδικό της μυαλό την υποψία για την ύπαρξη ενός οικογενειακού μυστικού και την παρουσία μιας άλλης γυναίκας στη ζωή του αγαπημένου της πατέρα. Μεγαλώνοντας και φτάνοντας στην εφηβεία, η Εστρέγια μαθαίνει όλο και περισσότερα και η ζωή στην «Γκαβιότα» αρχίζει ν’ αλλάζει.

Η απλότητα της αφήγησης του Ερίθε εμπλουτίζεται από μια σειρά υπέροχων κάδρων υψηλής εικαστικής ποιότητας, που είναι «λουσμένα» σ’ ένα εξαιρετικό φως. Η ταινία ακολουθεί τα μονοπάτια της μνήμης των ηρώων της και κυρίως της μικρής Εστρέγια, η οποία με την παιδική της αφέλεια ανακαλύπτει μεγάλα μυστικά για τη ζωή. Ένα κλασσικό φιλμ από τον Βίκτορ Ερίθε, έναν από τους σπουδαιότερους δημιουργούς του παγκόσμιου σινεμά.
image
Το Αφιέρωμα “Spotlight στον Ισπανικό Κινηματογράφο” παρουσιάζεται από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, σε  συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας και πραγματοποιείται από την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 23 Νοεμβρίου στην Αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος.

Πώληση εισιτηρίων: Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, [email protected])
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη).
Κάρτα μέλους: 1 ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια του αφιερώματος θα πωλούνται σε προσφορά οι ακόλουθες εκδόσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:
«Victor Erice» (Η έκδοση θα πωλείται 3,00 ευρώ, από 6,00 ευρώ)
«Ισπανικός κινηματογράφος για το νέο αιώνα: Η σύγχρονη ματιά» (Η έκδοση θα πωλείται 2,00 ευρώ, από 4,00 ευρώ)