Το «Spotlight» απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας (δείτε όλες τις υποψηφιότητες) – και Πρωτότυπου Σεναρίου –, ενώ ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, μετά από τέσσερις υποψηφιότητες, κέρδισε το πρώτο Όσκαρ της καριέρας του για την ερμηνεία του στην ταινία «Επιστροφή».

Ads

Ευχαρίστησε τους συντελεστές της ταινίας και τον συμπρωταγωνιστή του Τομ Χάρντι και επανέλαβε το μήνυμά του κατά της κλιματικής αλλαγής. «Ας μην έχουμε τον πλανήτη δεδομένο, εγώ δεν έχω την αποψινή βραδιά δεδομένη» είπε ο Ντι Κάπριο που χειροκροτήθηκε όρθιος από το κοινό.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά – μετά το περσινό «Birdman» – ο Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου κέρδισε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την «Επιστροφή».

Η Μπρι Λάρσον κέρδισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Room».

Ads

Έξι βραβεία κέρδισε το «Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής». 

Η βραδιά ξεκίνησε με πολιτικά μηνύματα, σε μία χρονιά που η Ακαδημία κατηγορήθηκε για τις λευκές υποψηφιότητες, με τον παρουσιαστή της βραδιάς Κρις Ροκ να ρωτά εάν το Χόλιγουντ είναι ρατσιστικό και να ζητά περισσότερες ευκαιρίες για τους μαύρους ηθοποιούς. «Ο Λεονάρντο έχει έναν καλό ρόλο κάθε χρόνο. Γιατί όχι και ο Τζέιμι Φοξ;» αναρωτήθηκε.

Ο Ροκ μίλησε για τον ρατσισμό, τον σεξισμό και τις ανισότητες στο Χόλιγουντ, ωστόσο, το σχόλιό του ότι τη δεκαετία του 1960 οι μαύροι δεν ασχολούνταν με τα Όσκαρ γιατί είχαν «πραγματικά θέματα για να διαμαρτυρηθούν», προκάλεσε αντιδράσεις, με πολλούς να γράφουν στο Twitter ότι και τώρα έχουν σοβαρά θέματα, όπως η αστυνομική βία για παράδειγμα. 

image

Τα βραβεία

Τρία Όσκαρ κέρδισε η «Επιστροφή» (Α’ Ανδρικού Ρόλου, Σκηνοθεσίας και Φωτογραφίας για τον Εμανουέλ Λουμπέσκι – ο τελευταίος ήταν για τρίτη συνεχόμενη φορά νικητής).

Έξι Όσκαρ κέρδισε το «Mad Max: Fury Road» (Μακιγιάζ, Κοστουμιών, Σκηνογραφίας, Μοντάζ, Ηχητικού Μοντάζ, Ηχητικού Μιξάζ), ενώ τα Όσκαρ Σεναρίου κέρδισαν Spotlight (Πρωτότυπου Σεναρίου) και το Μεγάλο Σορτάρισμα (Διασκευασμένου Σεναρίου).

Το βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου πήρε η Αλίσια Βικάντερ, η οποία ήταν ιδιαίτερα συγκινημένη, για την ερμηνεία της στο «The Danish Girl».

Έκπληξη το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου, το οποίο κέρδισε ο Μαρκ Ράιλανς για τον ρόλο του στη «Γέφυρα των Κατασκόπων». 

Η ταινία «Ο γιος του Σαούλ» (Ουγγαρία) σε σκηνοθεσία Λάσλο Νέμες κέρδισε το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ κέρδισε το «Amy» του Ασίφ Καπάντια, για τη ζωή της Έιμι Γουάινχαουζ. 

image

Όσκαρ Μουσικής κέρδισε ο θρυλικός συνθέτης Ένιο Μορικόνε για τους «Μισητούς Οκτώ» του Ταραντίνο. Πρόκειται για το πρώτο Όσκαρ της καριέρας του και με αυτό ο Μορικόνε έγινε στα 87 του ο μεγαλύτερος σε ηλικία νικητής Όσκαρ.

Το τραγούδι του Σαμ Σμιθ για την ταινία «Spectre», Writing’s on the Wall, κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Τραγουδιού νικώντας την Lady Gaga. Ο Σαμ Σμιθ αφιέρωσε το βραβείο του στην LGBT κοινότητα λέγοντας ότι είναι υπερήφανο μέλος της.

Διαβάστε επίσης: