Τρία χρόνια μετά τον θρίαμβο στις Κάννες και την βράβευση του εξαιρετικού «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ», με τον Χρυσό Φοίνικα, ο Κεν Λόουτς, επιστρέφει δριμύτερος, με το «Sorry We Missed You». Η νέα ταινία του κορυφαίου Βρετανού σκηνοθέτη, θα πραγματοποιήσει την πανελλήνια πρεμιέρα της, στο επετειακό 25ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

Ads

Πιστός στο πνεύμα του κοινωνικού ρεαλισμού και με σταθερή αιχμή το εμφανές πολιτικό σχόλιο, ο Κεν Λόουτς βρέθηκε ξανά φέτος τον Μάιο στις Κάννες, με το φιλμ «Sorry We Missed You». Το νέο του πόνημα βάζει και πάλι στο επίκεντρο τον ρόλο της κοινωνικής πολιτικής, με φόντο τις ανάγκες και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, μένοντας σταθερός σε ένα αξιόλογο πολιτικοποιημένο Σινεμά.

Μαζί με τον Λόουτς έρχονται ασφαλώς όλες εκείνες οι αρετές που τον έχουν καθιερώσει ως σε έναν από τους σημαντικότερους Βρετανούς δημιουργούς. Στο «Sorry We Missed You» παραμένουν σημαιοφόροι η ανθρωποκεντρική αφήγηση και ο στεγνός ρεαλισμός.

image

Ads

Το ίδιο ακμαία συναντάμε και την αξιοθαύμαστη δεξιότητά του να ανακαλύπτει παντελώς άγνωστους ηθοποιούς με ελάχιστη ή καθόλου πείρα (εδώ ο Κρις Χίτσεν και η Ντέμπι Χάνεϊγουντ) και να τους αναδεικνύει σε ανάγλυφους, απολύτως πειστικούς χαρακτήρες τους οποίους χτίζει από το μηδέν.

Από ανάλογα μηδενική βάση οικοδομεί άλλωστε και τις περισσότερες από τις ιστορίες που γράφει για αυτόν ο μόνιμος σεναριογράφος του Πολ Λάβερτι, όπως αυτή εδώ κατά την οποία ο Ρίκι (Χίτσεν) και η Άμπι (Χάνεϊγουντ), ένα σκληρά εργαζόμενο ζευγάρι με δύο παιδιά, παλεύει να τα φέρει βόλτα στη σύγχρονη Αγγλία.

image

Διαβάστε επίσης:

Η κρίσιμη στιγμή που κινεί τα νήματα της ταινίας είναι η απόφαση του Ρίκι να δουλέψει ως αυτοαπασχολούμενος οδηγός σε μια εταιρεία ταχυμεταφορών. Η Άμπι εκφράζει επιφυλάξεις τονίζοντας μεταξύ άλλων το υψηλό κόστος ενοικίασης του βαν που θα χρειαστεί ο άντρας της, αλλά και το ότι θα πρέπει να πουλήσουν το δικό της αυτοκίνητο που χρειάζεται για τη δουλειά (κατ’ οίκον νοσηλεία).

Ο Ρίκι ωστόσο βλέπει μόνο το τυρί της προοπτικής ενός καλού εβδομαδιαίου εισοδήματος που σε καναδυό χρόνια θα τους επιτρέψει να φύγουν από το ενοίκιο. Λογικό θα πει κανείς, αφού μιλάμε για έναν υπεύθυνο και μετρημένο άνθρωπο που ποτέ δε φοβήθηκε τη σκληρή δουλειά και θέλει απλά κάτι καλύτερο για την οικογένειά του.

image

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι στην προβολή των Νυχτών Πρεμιέρας θα παρευρεθεί η πρωταγωνίστρια της ταινίας, Ντέμπι Χάνιγουντ, ενώ η ταινία θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, σε διανομή της εταιρείας Feelgood Entertainment. Η ταινία «Sorry We Missed You» θα προβληθεί στο τμήμα Festival Darlings του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

Διαβάστε επίσης:

Δυστυχώς Απουσιάζατε / Sorry We Missed You
Σκηνοθεσία: Ken Loach
Σενάριο: Paul Laverty
Πρωταγωνιστούν: Kris Hitchen, Debbie Honeywood, Rhys Stone, Katie Proctor
Φωτογραφία: Robbie Ryan
Μουσική: George Fenton
Μοντάζ: Jonathan Morris
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 2019
Διάρκεια: 100 λεπτά
Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου στις 22:00, στον Κινηματογράφο Δαναός 1
Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου στις 20:00, στον Κινηματογράφο Άστορ

Το 25ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, πραγματοποιείτε από την Τετάρτη 18, μέχρι και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. Το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας και της φετινής διοργάνωσης.